Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia : dones
Declaració de les dones per la Sobirania Alimentària
02 mar 2007
Fòrum Mundial per la Sobirania Alimentària. Febrer 2007. Mali.
Nosaltres, dones procedents de més de 40 països, de distints pobles autòctons, d'Àfrica, Amèrica, Europa, Àsia, Oceanía i de diversos sectors i moviments socials, estem reunides en Sélingué (Malí), en el marc de Nyéléni 2007, per a participar en la construcció d'un nou dret: el dret a la sobirania alimentària. Reafirmem la nostra voluntat d'actuar per a canviar el món capitalista i patriarcal que prioritza els interessos del mercat per sobre del dret de les persones.

Les dones, creadores històriques de coneixements en agricultura i en alimentació, qui segueixen produint fins al 80% dels aliments en els països més pobres i que avui són les principals guardianes de la biodiversitat i les llavors mestisses, es troben especialment afectades per les polítiques neoliberals i sexistes.

Nosaltres sofrim les conseqüències dramàtiques d'aquestes polítiques: pobresa, insuficient accés als recursos, evidents sobre la vida, èxode rural i migració forçada, guerra i totes les formes de violències físiques i sexuals. Els monocultius, inclosos aquells consagrats als agrocombustibles, així com la utilització massiva de productes químics i organismes genéticament modificats, tenen efectes negatius sobre el medi ambient i sobre la salut humana, en particular, sobre la salut reproductiva.

El model industrial i les transnacionals amenacen l'existència de l'agricultura camperola, la pesca artesanal, la vida pastora, així com la fabricació artesanal i el petit comerç dels aliments en els medis urbans i rurals, sectors on les dones ocupen un paper important.

Volem que l'alimentació i l'agricultura surtin de l'OMC i dels acords de lliure comerç. Més encara, rebutgem les institucions capitalistes i patriarcals que conceben els aliments, l'aigua, la terra, els coneixements dels pobles i el cos de les dones com simples mercaderies.

Inscrivint-nos en la lluita per la igualtat entre els sexes, no volem sofrir més ni l'opressió de les societats tradicionals, ni de les societats modernes, ni les del mercat. Volem aprofitar aquesta oportunitat per a deixar endarrere tots els prejudicis sexistes i desenvolupar una nova visió del món construïda sota els principis de respecte, igualtat, justícia, solidaritat, pau i llibertat.

Estem mobilitzades. Lluitem per l'accés a la terra, als territoris, a l'aigua i a les llavors. Lluitem per l'accés al finançament i als equipaments agrícoles. Lluitem per bones condicions de treball. Lluitem per l'accés a la formació i a la informació. Lluitem per la nostra autonomia i pel dret a decidir per a nosaltres mateixes, així com a participar plenament en les instàncies de pren de decisions.

En la mirada de Nyéléni, dona d'Àfrica que desafia les normes discriminatòries, que va brillar per la seva creativitat i la seva productivitat agrícola, trobarem l'energia per a la posada en execució del dret a la sobirania alimentària, portadora de l'esperança per a construir un altre món. Aquesta energia, la traiem de la nostra solidaritat. Durem aquest missatge a les dones del món sencer.

Nyéléni, 27 de febrer de 2007

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat