Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Trailer del film documental "Llach, la revolta permanent"
02 mar 2007
El pròxim 9 de març s'estrenarà en les pantalles de cinema «La revolta permanent"
L'òpera prima de Lluís Danès mostra una veritat que durant més de 30 anys el Govern espanyol ha obviat. Es tracta dels sagnants esdeveniments de Gasteiz que el 3 de març de 1976 es van cobrar cinc morts a les mans de la Policia. Coincidint amb el 31º aniversari de la massacre, Mendizorrotza acollirà el dissabte un passi de la mateixa en la qual estarà present Lluís Llach.

http://www.youtube.com/watch?v=1ZjHZqbVadU



El pròxim 9 de març s'estrenarà a les pantalles de cinema «La revolta permanent". L'òpera prima de Lluís Danès mostra una veritat que durant més de 30 anys el Govern espanyol ha obviat. Es tracta dels sagnants esdeveniments de Gasteiz que el 3 de març de 1976 es van cobrar cinc morts a mans de la Policia. Coincidint amb el 31º aniversari de la massacre, Mendizorrotza acollirà el dissabte un passi de la mateixa en la qual estarà present Lluís Llach.


Josune VELEZ DE MENDIZABAL | GASTEIZ

«Quan Lluís Danès em va dir que volia fer una pel·lícula sobre la meva vida li vaig dir que estava boig, que aquell no era material interessant. No obstant això, de cop i volta, va fer un canvi i va posar el seu treball estètic al servei d'un sentit ètic. Aquí em vaig sentir còmode i útil perquè, apart de la transcendència que té per a l'Associació de les Víctimes del 3 de Març i com acte de justícia, aquest film va encara més enllà, ja que estem reclamant memòria històrica i per a això cal aclarir primer el llenguatge històric. Per tant, em sento per a explicar aquesta cosa magnífica», va argumentar el cantautor Lluís Llach durant la roda de premsa oferta a Gasteiz amb motiu de la presentació de la pel·lícula-documental «La revolta permanent», que narra els successos del 3 de Març en la capital alabesa.


El passi especial de l'òpera prima del català Lluís Danès va tenir lloc ahir amb motiu de la seva pròxima estrena del dia 9 de març a les sales de cinema. La pel·lícula-documental recull testimoniatges dels familiars dels assassinats aquell 3 de març a mans de la Policia armada en el barri vitorià de Zaramaga, així com imatges impactants i commovedores captades durant la jornada de lluita obrera que es va viure a la ciutat fa ara trenta-un anys.




Irritarà en alguns sectors

Durant una intensa hora i mitja de filmació, «La revolta permanent» parteix de passatges de la vida de Lluís Llach i els entrellaça amb els esdeveniments que van dur al català a escriure «Campanades a morts», cançó amb la qual eternitzà en la memòria el relat d'aquella massacre que es va saldar amb cinc morts.

Andoni Txasco, portaveu de l'Associació de Víctimes del 3 de Març, juntament amb José Luis Martínez Oci, germà d'un dels assassinats en aquella jornada, van comparèixer davant els mitjans de comunicació per a expressar el seu agraïment als autors de la documental per haver apostat por esclarir una veritat que durant dècades s'ha intentat mantenir en el major dels oblits.

«Des de la nostra associació hem d'estar eternament agraïts tant al director Lluís Danès com al productor Jaume Roures, i a Lluís Llach per prestar-se a ser el fil conductor de la història i narrar d'aquesta manera uns fets que estan completament impunes i que no es coneixen en cap lloc», va ressaltar Andoni Txasco.

«Per a nosaltres es motiu d'alegria que el director reconduís un guió que ja tenia tancat, en el qual la cançó de `Campanades a morts' no li quadrava, i que es comencés a interessar per la lletra de la mateixa. Aquest és un tema que sabem que en alguns sectors courà i irritarà. Així es coneixeran a escala internacional aquests fets que es troben en el més complet dels oblits. I esperem que, després de 31 anys, aquesta pel·lícula-documental pugui contribuir a canviar la història oficial i es pugui fer justícia».

Lluís Llach va compartir opinió amb Txasco i va subratllar: «Ha estat emocionant que el que podia haver estat una pel·lícula d'un cantant més o menys torra-collons hagi recaigut al compartir el protagonisme amb una història real que ens ajuda a entendre què ens ha passat i ens sorprengui davant la baixa qualitat democràtica del comportament social i polític de les institucions».




«Campanades a morts»

Lluís Llach va descriure aquells atacs i assassinats de les forces de seguretat espanyoles com «els fonaments d'una democràcia de baixa qualitat». En paraules del que fou icona de la cançó protesta de mitjans dècada dels 70, «en tot l´enfilall de disbarats del sistema polític, el de Gasteiz és el primer assassinat d'Estat, la primera gran pèrdua de tot sentit ètic del que havia de venir». I, finalment, reafirmà que «el fet que cap responsable de l'Estat espanyol hagi vingut a demanar perdó quan es va cometre un assassinat d'Estat és indigne».

Va ser durant la mateixa jornada de reivindicació obrera de Gasteiz quan Llach va començar a escriure fa avui 31 anys «Campanades a morts». «Quan la vaig compondre ho feia sobre material d'imaginació perquè la informació era poca. La vaig compondre aquella mateixa nit i es nota en la lletra perquè parlo de tres morts, era el que tenia la clandestinitat. Després, posteriorment, vaig començar a rebre trucades d'amics periodistes de França i de la BBC que m'informaven», va reconèixer.

L'any passat Llach va omplir el pavelló de Zurbano a l'oferir un concert amb motiu del 30º aniversari dels sagnants successos. «Campanades a morts» va inaugurar aquell sentit homenatge a les víctimes i als seus familiars, alhora que per mitjà de la cançó va recriminar la violència de la qual va fer ús en el seu dia el Govern espanyol, així com el silenci que encara avui dia mantenen els màxims representants de l'Estat espanyol sobre aquest tema.

José María Martínez no va voler passar per alt els altercats que el passat any es van succeir a Gasteiz quan l'Ertzaintza va carregar i va ferir i va detenir a diverses persones durant la manifestació anual per les víctimes del 3 de Març de 1976. «Demanem la retirada dels càrrecs que pesen sobre els nostres companys a l'Audiència Nacional i a la de Gasteiz, i que els obliguen a acudir a signar cada 15 dies com si fossin delinqüents», va exigir el familiar d'un dels assassinats en aquell passatge històric que és impossible oblidar i que després de 31 anys segueix exigint justícia.



mendizorrotza

Mendizorrotza acollirà aquest dissabte un acte en el qual es projectarà de manera especial el film de Lluís Danès, «La revolta permanent», que gira entorn dels assassinats del 3 de Març de 1976 a la capital d´Àlaba. Les entrades estan a la venda en els sindicats i en els bars Albeniz, Erdizka i Ostatu.



Lluís Llach

El cantautor català va descriure aquells atacs i assassinats de les Forces de Seguretat espanyoles com «els fonaments d'una democràcia de baixa qualitat». I reafirmà que «el fet que cap responsable de l'Estat espanyol hagi vingut a demanar perdó per això és indigne».




lluís danès

«És una sort que amb la teva primera pel·lícula descobreixis una història com aquesta i que pugui ser útil. La nostra generació té el deure de saber el que va passar per a entendre el que està passant avui dia. I la pel·lícula haurà servit per a alguna cosa si almenys aconsegueix que algú no dormi tranquil».





andoni txasco

El portaveu de l'Associació de les Víctimes del 3 de Març, Andoni Txasco, es va mostrar alegre i agraït per l'elaboració de la pel·lícula i va desitjar que, després de 31 anys, el documental contribueixi a canviar la història oficial i que amb ell a la fi es pugui fer justícia.




La gran evidència d'aquells que no volen parlar

Lluís Danès va reconduir el seu guió cinematogràfic sobre la vida i bagatge artístic del cantant català quan es va topar amb la cançó «Campanades a morts». «Som un equip d'entre 20 i 30 anys. La cançó havia de ser un capítol de la pel·lícula però ens va impressionar tant que la història ens va menjar -va explicar el director català-. Volia mantenir-me fidel la figura de Llach i per això vaig buscar el mínim comú denominador que eren la coherència i la militancia». «La revolta permanent» recull, a més de testimoniatges dels familiars de les víctimes del 3 de Març de 1976, passatges de la vida de Llach, les imatges de la manifestació que va rebentar el passat any l'Ertzaintza a Gasteiz i el concert que posteriorment va oferir el cantautor en un commogut pavelló de Zurbano.

«Serveix per a veure que trenta anys més tard són la mateixa gent amb les mateixes porres», va dir.

Entre els testimoniatges s'evidencia l'absència de responsables polítics i policials del moment, a excepció de l'únic càrrec que accedeix a parlar per a la pel·lícula, Rodolfo Martín Vila, Ministre de Relacions Sindicals. «Hi ha diversos absents d'entre els quals considero com a més importants els empresaris. A Fraga també se li va contactar i va dir dues vegades que no, encara que té molt valor veure la sang freda amb la qual parla dos dies més tard dels successos en roda de premsa», reconeix Danès. Coincidint amb el 31º aniversari dels fets tindrà lloc aquest dissabte en Mendizorrotza un passi de la pel·lícula en el qual estarà Lluís Llach.

http://www.gara.net


Aquella massacre de 1976 va acabar amb la vida de cinc treballadors, amb gairebé un centenar de persones ferides de bala i diversos centenars de ferides de cops, gasos, caigudes. Andoni i Josu són membres de l'Associació de víctimes del 3 de març de 1976. Andoni és la cara i la veu d'aquesta associació i sofreix una pèrdua gairebé total de la visió a causa d'una pallissa policial rebuda al dia següent de la massacre.



http://www.youtube.com/watch?v=cyErfhr8R-c

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Trailer del film documental "Llach, la revolta permanent"
02 mar 2007
Inclou reportatge sobre com llepar el cul a una multinacional com MediaPro?
Re: Trailer del film documental "Llach, la revolta permanent"
03 mar 2007
A veure quan ens recordem dels nostres presos polítics!!!

LLIBERTAT PRESOS I PRESES POLÃ?TIQUES CATALANES!!
Re: Trailer del film documental "Llach, la revolta permanent"
03 mar 2007
Veure trailer--->Alta--->Punxa

http://video.vividas.com/CDN1/4729_pifx/web/trailer_cat.html
Sindicato Sindicat