Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Treballadors rurals d’Uruguay ocupen terres i fan una crida a la solidaritat
01 mar 2007

El 14 de gener d’aquest any el grup de petits productors lleters Mandiyú va ocupar un predi de 388 hectàrees de Colonia Eduardo Acevedo a Bella Unión, al nord de l’Uruguay. Aquesta és la segona ocupació al país, després que els “peludos? es fessin any rere any amb unes altres 32 hectàrees de terres que estaven abandonades des de fa més de 10 anys.

Bella Unión, situada al departament Artigas, és de las zones més pobres d’Uruguay. Limita amb Brasil i és una regió que on hi predomina la ramaderia extensiva i l’agricultura. Hi ha força atur i la feina que hi ha està, en general, força mal pagada. Temps enrere la regió atreia molta gent que es guanyava la vida com “peludo?, que és com s’anomena els treballadors de la canya de sucre.

Com ocorre a la resta d’Amèrica llatina, a Uruguay la terra està repartida de forma desigual i l’eterna promesa d’una reforma agrària mai s’ha complert. El 75% de les terres són propietat de menys de 8.000 persones i empreses. L’Instituto Nacional de Colonización (INC) gestiona unes 500.000 hectàrees, un 3% de la superfície del país.

Des de fa més d’un any l’INC ha permès al grup Mandiyú fer el pastoreig de les vaques en predis de la seva propietat, mitjançant un pagament d’arrendament però de forma precària, sense cap seguretat jurídica.

Al desembre de l’any 2006 va véncer el darrer contracte, de manera que els petits ramaders van quedar desemparats, a l’espera que en qualsevol moment arribés l’ordre que els fes fora de les terres. Van assabentar-se també que un altre predi de 600 hectàrees en el mateix departament havia estat entregat a una persona amb diners, la qual no necessitava l’ajut de l’INC. No els va quedar més remei que declarar-se ocupants del predi com a mesura per a evitar el proper desallotjament.

Avui, un cop més, els treballadors rurals i els petits productors busquen el recolzamennt local i la solidaritat internacional par posar fre al desallotjament, ja que la decisió de prendre terres no és només el resultat d’una posició política o ideològica sinó també de la necessitat bàsica d’alimentar les famílies i d’aconseguir una vida digna i autogestionada. Como diuen en el primer comunicat “No demanem favors, exigim que es respecti el nostre dret al treball.? ja que estan fent “aquest darrer, gairebé desesperat intent de continuar vivint del camp i en el camp.?

Les dues ocupacions han rebut el recolzament de diverses organizacions i col·lectius, como ser el Movimento Sem Terra de Brasil, y el MOCASE de Santiago del Estero, Argentina. Els companys brasilenys ja van visitar la primera ocupació, van intercanviar experiències i van dur llavors. El 22 de gener, en ocasió del setè Foro Social Mundial a Nairobi, Kenia, organitzacions com Vía Campesina i Amigos de la Tierra van expressar la seva solidaritat amb la lluita del moviment d’ocupants de terra d’Uruguay

Mentrestant, el govern es promociona amb l’eslògan “Per un país productiu i amb Justícia social? els treballadors ho posen a la pràctica de veritat. Defensen el seu dret al treball i a una vida digna a fi de no acabar com tants d’altres uruguaians en els assentaments de la perifèria de la capital. Els ocupants estan cansats de promeses incomplertes d’una reforma agraria, d’una distribució justa de la terra i per això van decidir fer-se’n càrrec ells mateixos i agafar-se el dret legítim de la terra que treballen.

Crida a la solidaritat Website

Més informació:

http://www.ocupacionxtierra.org/
http://caxtierra.blogia.com
http://uruguay.indymedia.org/

Per donacions y contacto

Les dues ocupacions tenen compte bancari on es poden rebre donacions:

Colonia España
Banco de la República Oriental del Uruguay,
Caja de Ahorro 3/3301-5
Para hacerlo desde el Exterior:
Código swift: BROUUYMM
Telefono: (598) 099083786

Grupo Mandiyú
Banco de la República Oriental del Uruguay
Cuenta Nº 3 39385 (Caja de ahorros)
Titulares: Sandro Thedy, Saúl Lagrega, Ramón Sosa
Código swift BROUUYMM
Teléfonos:
5989 9947323 (Mario Thedy)
5989 951469

Crida per a enviar cartes a les autoritats

Per recolzar la seva lluita pots enviar cartes a les autoritats uruguayes.

Pots utilitzar el formulari en linea per a enviar de forma automàtica una carta tipus dirigida a les principals autoritats. Formulario automático


This work is in the public domain
Sindicat Terrassa