Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : dones
Dones i camperols en lluita per la sobirania alimentària
25 feb 2007
Nyéléni 2007 - Forum per la Sobirania Alimentària. 23 - 27 Febrer 2007. Sélingué. Mali
Sélingué, un petita vila de Mali prop de la frontera amb Guinea, acull des d'aquest 23 de febrer fins al 27, el Fòrum per la Sobirania Alimentària-Nyéléni 2007.

Una trobada organitzada per Via Campesina, la Marxa Mundial de Dones, Amics de la Terra i altres organitzacions de pescadors, pastors, consumidors... Un esdeveniment organitzat en un dels països més pobres d'Àfrica, Malí, així com en el camp, amb l'objectiu de poder debatre sobre l'agricultura i l'alimentació en un marc rural i trobant una coherència entre les propostes per a dur a terme la sobirania alimentària i els mitjans reals per a aconseguir-la.

Com explicava Paúl Nicholson, de Via Campesina, en el marc de l'obertura de l'esdeveniment, el Fòrum per la Sobirania Alimentària-Nyéléni 2007 té tres objectius principals: debatre què s'entén per sobirania alimentària per part dels diferents col·lectius reunits en Sélingué; enfortir aliances i generar diàleg al voltant d'aquest tema entre distints sectors i països; i construir estratègies comunes per a l'acció entre l'ampli ventall de moviments presents.
Paúl Nicholson ha fet especial èmfasi a assenyalar que aquest no és un fòrum social com uns altres sinó que conta amb una metodologia diferent, els delegats han estat convidats expressament a participar i es conta amb objectius i estratègies concretes amb una visió a llarg termini.


Els delegats treballaran sobre la base de set eixos temàtics (comerç internacional i mercats locals; tecnologia; accés als recursos naturals; dret a la terra; models de producció; entre uns altres). L'agenda d'acció i la declaració final seran aprovades pels distints sectors que participen en el fòrum: camperols, pescadors, pastors, consumidors, indígenes i productors.



Les dones prenen la paraula

El dia anterior a l'inici del Fòrum, el 22, es va celebrar en el mateix recinte una trobada de dones, dinamitzat per la Marxa Mundial de Dones, amb dos objectius específics: posar en comú les opinions de les dones sobre la sobirania alimentària i acordar aportacions conjuntes al Fòrum de Nyéléni 2007.

Les dones reunides van recordar el mite de Nyéléni, una dona camperola de Mali que va lluitar per a afirmar-se com a dona en un entorn desfavorable.

Delegades de Corea, Malí, Suazilàndia, Filipines, França i de molts altres països van prendre la paraula per a assenyalar al capitalisme com responsable de les violacions dels drets de les dones.

Com apuntava Miriam Nobre, de la Marxa Mundial de Dones: «Les dones són les encarregades d'assegurar l'aigua, el menjar, el foc en la casa... una sèrie de treballs invisibles que el capitalisme fa encara més difícil dur a terme».
Mira també:
http://nyeleni2007.org
http://www.viacampesina.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat