Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
El Bruc, una caserna «estratègica» a la Diagonal i en plena zona universitària
24 feb 2007
El ministeri de Defensa potencia la caserna del Bruc amb més militars
El ministe José Antonio Alonso es nega a cedir l’aquarterament a l’Ajuntament de Barcelona, tal com han reclamat els seus tres últims alcaldes i com acaba d’exigir ERC al Congrés dels Diputats

J. M. C. - Redacció
La matinada del 19 de juliol de 1936, un grup d’oficials compromesos amb l’Alzamiento van sortir al davant de les seves companyies d’infanteria de la caserna del Bruc, a la Diagonal de Barcelona, per ocupar la plaça Sant Jaume, però la Guàrdia d’Assalt i la Guàrdia Civil, fidels a la República, van aturar-los. Aquest va ser el primer enfrontament armat de la Guerra Civil a Catalunya.
Setanta anys després, com si fos un general Moscardó resistint a l’Alcázar, el ministeri de Defensa segueix negant-se a cedir la caserna del Bruc a la ciutat de Barcelona, tal com han reclamat els seus alcaldes des dels temps de Pasqual Maragall. Defensa es va vendre fa temps les casernes de Lepant –on s’aixeca la Ciutat Judicial– i de Sant Andreu –on es construiran vivendes i oficines–, però es fa el ronso amb el traspàs del castell de Montjuïc i, de cap de les maneres, està disposada a cedir les instal·lacions del Bruc. Tot el contrari: el ministeri de José Antonio Alonso prepara una reforma del recinte del Bruc perquè pugui acollir un miler de militars, una xifra mai vista des de la supressió de la ‘mili’ obligatòria, ja que considera aquesta caserna una peça «estratègica» de l’Exèrcit espanyol a la ciutat de Barcelona, segons informacions del Centre d’Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC).


Un búnquer a la Diagonal

El Butlletí Oficial de l’Estat va publicar el 25 d’octubre passat una ordre del ministeri de Defensa per la qual ampliava el perímetre de seguretat de la caserna del Bruc, perquè s’incloguessin en aquesta àrea tots els vials que l’envolten. Amb aquesta mesura, Defensa pretén blindar el Bruc, on pensa ubicar diversos comandaments, així com un batalló d’infanteria de muntanya amb el seu corresponent armament. Així, la caserna de la Diagonal, en plena zona universitària, podria acollir un miler de militars professionals. En l’actualitat, les instal·lacions estan infrautilitzades, perquè tan sols hi ha alguns serveis administratius i un batalló d’infanteria de reserva.

Defensa mai ha tingut intenció de desprendre’s del Bruc, encara que va arribar a proposar aquesta caserna com a possible seu d’una institució militar europea, però les altes jerarquies de la UE, coneixedores de la fama antimilitarista de Barcelona, mai ho van tenir en compte. Davant la intenció de reformar la caserna del Bruc, la diputada d’ERC al Congrés Laia Cañigueral ha presentat una proposició no de llei per reclamar al ministeri de Defensa la cessió d’aquestes instal·lacions a l’Ajuntament de Barcelona, perquè es pugui destinar aquest espai de cinc hectàrees a vivenda social i serveis per al barri de les Corts.

Cañigueral acompanya aquesta iniciativa amb una bateria de preguntes dirigida a l’Executiu, en una de les quals inquireix sobre «quin canvi de conjuntura provoca que aquest Govern que parla de cultura de la pau realitzi plans per a l’ampliació militar del Bruc que no va fer l’altre Govern –el del PP d’Aznar– que ens va portar a la guerra».

El ministeri de Defensa va vendre fa dos anys, amb José Bono com a ministre, terrenys militars de Madrid per construir 10.700 vivendes socials. Bono va explicar aleshores que aquesta operació es feia a Madrid perquè era «on més es necessitava» i que no es podia repetir a Barcelona per manca de terrenys militars, tot i disposar d’instal·lacions infrautilitzades, com la caserna del Bruc, amb una extensió de cinc hectàrees. L’Ajuntament de Barcelona reclama de fa anys aquest ter-reny de la Diagonal per destinar-lo a vivenda social i equipaments, encara que podria tenir altres utilitats ciutadanes. L’exconseller Mas Colell va proposar el desembre passat reconvertir la caserna en instal·lacions universitàries, en les quals també tindria cabuda el futur Barcelona Institut of Technology (BIT), entitat que acolliria estudis de post-grau i investigació. Mentrestant, però, el ministeri de Defensa hi segueix tenint una colla de soldats professionals. Fa set anys, van espantar els veïns de Vallvidrera amb unes polèmiques maniobres de nit en les quals anaven amb la cara pintada.


http://www.eltriangle.info/ct/Cos/EdicioPortada:SegonaNoticiaPortada#12303
Mira també:
http://www.eltriangle.info

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Bruc, una caserna «estratègica» a la Diagonal i en plena zona universitària
24 feb 2007
Sincerament, aquestes coses donen molt mal rollo.
Re: El Bruc, una caserna «estratègica» a la Diagonal i en plena zona universitària
25 feb 2007
Barna es una ciutat que es construeix per ser vigilada, entre indepes i anarkos sempre ha fet por.
Sindicato Sindicat