Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : educació i societat : amèrica llatina : pobles i cultures vs poder i estats
"Si no relacionem els processos d'impunitat d'altres països amb el nostre, només farem caritat"
23 feb 2007
Experts d'associacions per a la reparació de la memòria històrica a Guatemala, el Perú, Colòmbia i Espanya van debatre la setmana passada a Barcelona sobre els processos d'impunitat davant dels crims d'Estat.
Redacció Canalsolidari.org (23/02/2007)

Tono Albareda, president de Cooperacció va presentar la primera taula de debat advertint que "si no relacionem els processos d'impunitat dels països del Sud amb el nostre, farem caritat però no justícia social".

Així es va iniciar el passat dijous 15 de febrer el seminari 'Veritat, Justícia i Reparació davant la impunitat dels crims d'Estat' organitzat per l'associació Entrepobles a Barcelona.

Carlos Jiménez Villarejo, que també era a la taula, va afirmar que "com a exemple d'impunitat no n'hi ha cap de millor que Espanya". El jurista i cap de la Fiscalia Especial Anticorrupció des de 1995 fins al 2003, va analitzar el projecte de llei de la memòria històrica que el Govern espanyol ha impulsat.

Segons Villarejo "el projecte de llei de la memòria històrica és fluix i pobre davant de la injustícia que va suposar la dictadura". El jurista va criticar que el projecte de llei equipari les víctimes de la dictadura franquista amb les víctimes del període republicà, i va acabar concloent que "és un projecte de llei inacceptable en el seu conjunt".

Els Estats com a sistemes d'impunitat

Segons Gustavo Meoño, director de l'Associació 'Memòria, Veritat i Justícia' de Guatemala, "no només es tracta de les lleis que es puguin aprovar, sinó que els Estats construeixen veritables sistemes d'impunitat" a través de formes menys explícites i més subtils.

Va qualificar d'"ambigua" la 'Llei de Reconciliació Nacional' del seu país i va destacar el paper fonamental de la por en tots els processos d'impunitat. Meoño va advertir que "l'Estat ha d'assumir la responsabilitat en aquests processos, però la societat civil no pot evadir el seu compromís".

Maria Isabel Cedano, directora de l'associació 'Estudi per a la Defensa i els Drets de la Dona (DEMUS) i coordinadora del Centre LlatinoAmericà de Desenvolupament Sostenible, CLADES (Perú).

Cedano va expressar el seu convenciment que "aquells que més pateixen els conflictes armats són els més pobres" i que el procés d'impunitat al Perú "és un conflicte armat de classes i s'imposen els que tenen més poder econòmic".

L'activista peruana es va preguntar també "perquè la violència sexual només és considerada crim de lesa humanitat en situacions de conflicte".

Per acabar de llegir la notícia:
http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=7963

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicato Sindicat