Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: altres temes
Quin futur per a Kososvo? (1a part)
20 feb 2007
20.02.07 Demà, és previst que se celebri a Vienna, la primera trobada de l’enviat especial per al procés sobre l’estatus futur de Kosovo, Martti Ahtisaari, amb les delegacions sèrbia i kosovar per discutir la Proposta Completa d’Acord sobre l’estatus de Kosovo.
Aquesta proposta va ser feta pública a finals del mes de gener, primer a les parts implicades –és a dir, al govern serbi i a les autoritats kosovars- i després a l’opinió pública, si bé, no es van poder evitar algunes filtracions prèvies.
Ja des del primer moment que es van desvetllar el contingut de la proposta, les reaccions no es van fer esperar, i de fet, el ressò internacional, fou prou important, tant a nivell diplomàtic com mediàtic.

Tanmateix, ningú no comptava que la proposta, que encara no es pot considerar definitiva, portaria conseqüències tràgiques, com les que tingueren lloc el passat dissabte 10 de febrer, quan dos manifestants kosovars, contraris a la proposta, van morir en rebre sengles bales de cautxú al cap disparades a curta distància per la policia de la Missió de les Nacions Unides a Kosovo (UNMIK). Aquestes morts han tensionat l’atmosfera en la qual s’hauran de produir les negociacions a la capital austríaca.

Els dos joves, Mon Balaj, de 26 anys i Arben Xheladini, van ser abatuts, quan la policia internacional, formada, entre d’altres, per agents ucraïnesos, francesos, anglesos i italians, va dissoldre la manifestació convocada pel moviment Vetëvendosje (Autodeterminació) oposada a qualsevol tipus de negociació amb els serbis i defensora de la convocatòria immediata d’un referèndum d’autodeterminació del Kosovo, així com de la retirada de la UNMIK, a la qual consideren un poder colonial que tutela les institucions democràtiques kosovars.

La manifestació, a la qual participaren entre 2.500 i 5.000 persones, segons les fonts, transcorregué pels carrers de la capital kosovar, Pristina, fins que s’aproximà als edificis de la UNMIK (1 i 2). Segons la versió d’aquesta última, atès que en manifestacions anteriors de Vetëvendosje! ja s’havien produït atacs contra instal.lacions seves –concretament, trencament de vidres-, i davant el temor d’un assalt massiu, es formà un doble cordó policial, amb aproximadament uns 500 agents, que tallà el carrer i impedí que la manifestació progressés tal i com era la seva voluntat.

Quan els manifestants intentaren superar el primer cordó, format per membres del Servei de Policia de Kosovo (SPK), s’iniciaren els enfrontaments i el llançament massiu de gasos lacrimògens i pilotes de goma i de cautxú per part del segon cordó policial, format per la policia internacional. Els enfrontament es perllongaren unes quatre hores i a consequència dels quals 82 manifestants van ser ferits, dels quals els dos ja esmentats van morir al llarg de la nit i dos més van quedar en estat greu. També es portaren a terme diverses detencions sobre el terreny i vuit agents de policia també van necessitar assistència sanitària.

Immediatament, els organitzadors de la manifestació van convocar una roda de premsa per denunciar l’actuació policial. Mitja hora després d’acabada aquesta, la policia especial va entrar al local de Vetëvendosje! i va procedir a la detenció del seu líder, el jove i carismàtic Albin Kurti, destacat militant independentista. Kurti romandrà sota detenció per un espai d’uns trenta dies i serà acusat d’incitació a la violència i d’atemptat a la vida del personal de l’UNMIK.

El diumenge, 11, milers de persones van participar en els funerals dels dos morts, en les seves respectives poblacions d’origen, en un ambient tens i d’indignació.

Les conseqüències polítiques i policials de la mort dels dos manifestants han estat importants. Per una banda, el ministre de l’interior del govern kosovar, Fatmir Rexhepi, va anunciar la seva dimissió, entesa com “un acte moral� envers els familiars dels morts. També Ulpiana Lama, portaveu del primer ministre kosovar, va adduir motius idèntics per deixar el càrrec. Per altra banda, s’han produït importants pressions per tal que dimiteixi el cap del SPK, Sheremet Ahmeti, sense èxit, de moment.

Però sense cap mena de dubte, la conseqüència més sonada ha estat l'anunci de la dimissió, el dia 14, del Comissionat de la Policia de l’UNMIK, el britànic Stephen Curtis, així com l’obertura d’una investigació completa de l’actuació policial per part de la pròpia UNMIK i a la qual se li donarà la màxima prioritat.

Josep Sort
Mira també:
http://llibertat.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat