Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
fa dues setmanes que els Mossos detingueren la Núria Pòrtulas...
18 feb 2007
Quelcom falla als Mossos. Saura i Boada ni se n'assabenten
JOAN Vila * Els Mossos i la Nuri "
article publicat a Diari de Girona

Fa prop de dues setmanes que la Nuri va ser detinguda pels Mossos en una casa okupa del Pont Major.

La van arrestar per tenir contactes amb activitats terroristes. De fet encara no se sap per què la van agafar. Preventivament, diuen...


Jo vaig néixer a Sarrià de Ter i conec els pares de la Nuri, en Pere i la Dolors. No érem de la mateixa colla però ens trobàvem en diferents activitats com les colònies o la revista Carrilet. Eren els anys 70.

Recordo que una vegada jo arribava a Girona en tren; devia ser cap a l´any 1974.

Venia de l´escola de Terrassa, era dissabte, perquè en aquell temps fèiem classes els dissabtes. No hi havia l´autopista B-30, els estudiants que hi anàvem tampoc teníem cotxe i el trajecte el fèiem en tren.

Vaig arribar a l´estació i vaig caminar de pressa per anar a la parada de cotxes de línia cap a Sarrià. Quan era a la plaça Marquès de Camps em vaig adonar que no agafaria l´autobús i vaig decidir fer una volta per guanyar temps.

Llavors vaig passar per la Rambla i la plaça de la Independència fins a arribar finalment a la parada d´autobús a la Gran Via, davant on ara hi ha la delegació de la Generalitat.

Quan em vaig aturar em varen venir a trobar un parell de policies secrets.

La meva pinta amb cabells llargs i barba, junt amb el moviment erràtic que vaig fer per arribar al lloc, els va induir sospitar alguna cosa.

Em varen escorcollar i em deixaren estar. No va anar més enllà d´un ensurt preventiu.


Una altra vegada, l´any 1976 sortíem d´una reunió de l´Associació de Veïns de Sarrià.

No estàvem d´acord amb l´estructura que tenia la carretera N-2 al pas per Sarrià. Decidírem que quan sortíssim aniríem a tallar la tanca metàl·lica que separava la carretera.

Un grup de 7 o 8 amb tisores de tallar ferro ens vam situar prop de l´encreuament amb la carretera de Banyoles. Mentre tallàvem la tanca es va aturar un cotxe pel semàfor.

En adonar-nos que era la policia arrencàrem a córrer; uns vàrem anar cap a un costat i uns altres cap a un altre.

Jo vaig fugir a través de camps a tota velocitat. De lluny es va sentir un tret.

«Collons, disparen», vaig dir el que corria amb mi.

Em vaig refugiar dins el pati de la casa d´un amic que era amb nosaltres i des d´allà vaig poder veure com la Guàrdia Civil inspeccionava el seu cotxe aparcat a la vora on fèiem el forat a la tanca.


El mateix any 1976, en Quim Rodríguez, el Bitxo, en aquell temps estudiant de la Normal i més endavant alcalde de Sarrià, va ser detingut durant 6 dies per portar propaganda subversiva. Es van organitzar manifestacions per demanar la seva llibertat.


És evident que ha plogut molt des de llavors. En aquell temps hi havia una dictadura.

Ara hi ha una democràcia. En aquell temps hi havia una policia i un cos de Guàrdia Civil ensenyats per reprimir, ara no.

En aquell temps les forces de seguretat estaven a favor d´un poder enfrontat amb la població i ara, en teoria, tampoc.


La Nuri Pórtulas és definida per tothom que la coneix com una noia idealista, amant de les causes perdudes, que li agrada ajudar els més febles.

La vida l´ha portat a conèixer moviments radicals. Però el coneixement de moviments radicals, el contacte amb ells, fins i tot la simpatia envers ells, no pot ser mai confós amb el fet de ser-ho.


Recordo el meu pas per Londres la primavera de l´any 1981.

La meva activitat per descobrir-ho tot era de tal magnitud que un dia, en haver conegut una noia basca, vaig entrar a una reunió amb membres d´ETA.

Mai m´he identificat ni he entès el moviment terrorista d´ETA ni de cap altre grup d´aquesta mena, però aquell dia era allà.


La detenció de la Nuri em fa pensar en aquella reunió a Londres.

Si la Nuri no ha comès actes terroristes, ni altres conductes delictives, si no se li han pogut trobar armes, per què no podem suposar que el contacte que té amb certs grups no és igual com el que jo vaig tenir a Londres a la seva edat?


Parlant d´això mentre caminàvem diumenge, un amic em va dir que per a ell era molt simple: totes les policies són iguals.

No vaig saber què respondre.

Per un cantó em costa molt creure que la policia d´ara es pugui comparar amb aquella que he explicat en els fets anteriors.

Però per l´altra recordo coses que em fan dir que una part de raó deu tenir.

Recordo que durant el vessament de fuel l´any 2004 els Mossos varen córrer per ser ells qui portessin el cas, avançant-se als guardes forestals i a l´ACA.

Recordo la insistència, les pressions, les mentides i les males arts per presentar un informe al jutjat d´Olot que m´inculpés de qualsevol forma. «O ell o tu», li havien dit a l´enginyer director del projecte.

Recordo que en l´informe mai es va mencionar que hi havia hagut un accident, quan la documentació d´Indústria ho deixava clar.

Recordo la prepotència de l´inspector (antropòleg, es va definir) quan ens va dir que ell mai perdia casos. Recordo la cara de la jutgessa quan li vaig explicar la meva versió que desmuntava la trama dels Mossos.


És impossible que una policia que emana d´un poder democràtic es pugui comparar amb la policia repressiva d´una dictadura.

Malgrat això, les actituds són les que són.

Esperàvem una policia amiga, que pogués entendre´ns millor, i ens hem trobat amb una policia distant, a la qual sovint no reconeixem com a nostra.

Alguna cosa deu fallar en la formació i direcció d´aquest cos per arribar a aquesta conclusió.


Aquella persecució quan tallàvem la tanca l´any 1976 es va acabar amb l´escorcoll del Citroën Dyane de l´amic, que en aquell moment estava fent la mili.

Aquella mateixa nit les indagacions de qui érem i què fèiem varen acabar allà mateix. Ni hi va haver cap represàlia per a qui feia la mili, ni tan sols els nostres pares se´n van assabentar. I era la policia enemiga!


Detenir la Nuri preventivament pel fet que a la seva agenda hi havia adreces oficials i pel fet que coneix gent amb connexió terrorista em sembla fora de lloc, és no tenir mà esquerra.

Per aquest mateix fet molts periodistes haurien de ser sospitosos. Certes actuacions s´han de fer pensant més enllà.

Possiblement la detenció en una comissaria dels Mossos hauria estat suficient per aclarir els fets, no havent d´aplicar la llei antiterrorista.

La ingenuïtat d´una jove no ha de tenir forçosament la conseqüència de destrossar-li la vida, ni la de la seva família.


No m´hauria imaginat que un dia defensaria algú que es defineix com a antisistema.

Pensava que això tocava a Joan Boada.

Però les coses no són senzilles.

Els Mossos mai no han sabut que la pressió que ens feren a Besalú va contribuir finalment a un suïcidi.

Ara ja ho saben.* Enginyer industrial. www.jvila.cat
JOAN VILA


Diari de Girona
18/02/2007 -

This work is in the public domain

Comentaris

Re: fa dues setmanes que els Mossos detingueren la Núria Pòrtulas...
18 feb 2007
Pero quienes coño son esos terroristas de quien tanto se habla???? Donde están esas células terroristas anarkistas????? Donde están los asesinatos o actos de terrorismo de esa banda armada?????
Re: fa dues setmanes que els Mossos detingueren la Núria Pòrtulas...
18 feb 2007
em fa gràcia que tractis la Núria d'ingenua i amant de les causes perdudes.
El capitalisme no és una causa perduda? Ara ja ho diu fins i tot l'Al Gore. El món se'n va a la merda
Re: fa dues setmanes que els Mossos detingueren la Núria Pòrtulas...
18 feb 2007
Vergonyós article.
Penós.
Re: fa dues setmanes que els Mossos detingueren la Núria Pòrtulas...
19 feb 2007
si visquesim en democràcia aixó no pasaria(escamot dixan,els 3 de torà,etc).
Re: fa dues setmanes que els Mossos detingueren la Núria Pòrtulas...
19 feb 2007
Torà....
Re: fa dues setmanes que els Mossos detingueren la Núria Pòrtulas...
19 feb 2007
sí, los tiempos han cambiado y la policía se ha perfeccionado. eso que llama 'mano izquierda' es más de lo mismo. no es mejor como deja entrever el articulista, es la forma democrática de detentar el poder y de aplicar el orden. por eso también los verdes y de izquierdas pueden detentarlo...
Re: fa dues setmanes que els Mossos detingueren la Núria Pòrtulas...
20 feb 2007
"La meva activitat per descobrir-ho tot era de tal magnitud que un dia, en haver conegut una noia basca, vaig entrar a una reunió amb membres d´ETA.

Mai m´he identificat ni he entès el moviment terrorista d´ETA ni de cap altre grup d´aquesta mena, però aquell dia era allà."

Escolti senyor, si espera que em cregui que poder accedir a reunions amb membres d'ETA, passa per quelcom tan senzill com conèixer una noia basca... i a més, sense sentir-s'hi identificat amb aquest moviment "terrorista"...

Una de dues:
- o va ser un hipòcrita rematat per tal de donar confiança suficient a tota aquella colla per permetre la seva presència en la reunió
- o s'ha marcat un farol (suposo q per justificar la postura defensada en l'article)

Ho sento, però aquesta anècdota treu credibilitat
Sindicato Sindicat