Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
Del PSCeriódico d'avui

L'idioma que s'hauria de desideologitzar realment no és el català, sinó el castellà
El nou vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha sintetitzat en un breu eslògan la filosofia que inspirarà la nova política lingüística del Govern de José Montilla: del que es tracta és de "despolititzar la llengua". En la seva compareixença davant del Parlament, Carod-Rovira va glossar el significat del seu eslògan per a la més gran intel.ligència dels diputats. Segons ell, una llengua que s'associa a una sola ideologia està condemnada a desaparèixer, i per aquesta raó el Govern de la Generalitat manté que el català ha de deixar de ser la llengua del catalanisme per ser la llengua dels catalans (i catalanes, fent un subtil homenatge "als bascos i les basques" de Juan José Ibarrretxe).

Sentint aquestes declaracions del conseller de la Vicepresidència la primera cosa que a un li ve al cap és la dita catalana de "roda el món i torna al Born". Després d'haver polititzat la llengua fins a extrems esper- pèntics (recordin el diputat Joan Tardà exasperant el president del Congrés, Manuel Marín, amb les seves pertinaces intervencions en català), ERC es remunta als temps d'Aina Moll, la primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat.

FA NI MÉS ni menys que 25 anys, la il.lustre filòloga deia que a la pregunta de si el català és cosa dels autòctons o dels arribats de fora, dels de dretes o dels d'esquerres, dels joves o dels vells (dels catalanistes o dels espanyolistes, hi podríem afegir), la resposta apropiada sempre era: "De tots".
Més enllà de constatar la relativa ranciesa de l'eslò- gan de Carod, el que és verdaderament interessant és preguntar-se si això de despolititzar la llengua és realment possible. La idea sembla força atractiva, però en boca d'un polític conté una gran paradoxa. ¿Com és possible adjudicar a la polí- tica lingüística la missió de despolititzar la llengua? Aquesta va ser la reflexió del portaveu de CiU, Felip Puig, en el debat parlamentari: segons ell, en cohe- rència amb el seu propi eslògan, el que hauria d'haver anunciat Carod és la supressió de la Secretaria de Polí- tica Lingüística.
Deixant de banda les sortides cíniques, la veritat és que a un li sembla molt difícil la manera com es pot deslligar de la política una cosa, la llengua catalana, que ha estat, que és i que continuarà sent objecte de (legítima) promoció política. Hi ha qui salvaria Carod amb l'argument que el que en realitat va voler dir és que s'ha de desideologitzar la llengua. Però, en aquest cas, l'eslògan no s'acaba d'entendre, perquè afortunadament la llengua ja està força desideologitzada: ¿que potser no parla català tot el nostre espectre polític, des d'Esquerra i Iniciativa fins al PP? ¿Que potser Josep Piqué no és la prova vivent que es pot ser un espanyolista convençut i utilitzar habitualment el català? ¿Que potser Albert Rivera, el líder de Ciutadans, que per cert simpatitza molt amb l'eslògan de Carod, no parla mai en català?

Davant d'aquesta situació, a un se li acut que la llengua que s'hauria de desideologitzar realment no és el català, sinó el castellà: almenys en el món polític, el català no és el patrimoni exclusiu dels catalanistes, perquè els no catalanistes també l'utilitzen, però el castellà s'ha vist arraconat al paper d'estendard de l'espanyolisme, perquè molts catalanistes l'eviten, el rebutgen i fins i tot el menyspreen. Carod va dir al Parlament que el castellà és un element estructural de la societat catalana i que aquesta és una realitat que tots hem d'assumir. Però no intentin buscar una versió en castellà de la web del seu partit, que, per cert, és dels que es refereixen invariablement a aquesta llengua amb el forçat sintagma de "llengua espanyola". En aquest sentit va precisament això de la tercera hora de castellà a la Primària.

En un article publicat recentment, Salvador Cardús deia que si en lloc d'una hora més de castellà el decret de la ministra Mercedes Cabrera hagués imposat 20 minuts setmanals de gimnàstica sueca, hauríem d'haver-nos indignat igualment. Però heus aquí que ERC es vanagloria d'haver forçat un recurs del Govern de Montilla contra el decret ministerial i, no obstant, ha renunciat a utilitzar la seva comprovada capacitat de persuasió per forçar també un recurs contra l'anomenada llei de dependència, que, segons el Consell Consultiu de la Generalitat, conté ni més ni menys que 40 articles inconstitucionals.

LA CONCLUSIÓ és òbvia: si el decret ministerial hagués imposat 20 minuts setmanals de gimnàstica sueca, potser s'haurien enfadat els professors de ju-jitsu, però els catalanistes no haurien armat l'enrenou polític que han armat per una mica més de castellà. I si el cas de la tercera hora els cansa, recordin-se d'Elvira Lindo (¿el boicot hauria estat el mateix amb un escriptor laosià de vuitena fila?) o del culebró de Frankfurt (¿hauríem tingut les mateixes picabaralles si la Generalitat volgués portar a Frankfurt els catalans que escriuen en tamazigh?).

En definitiva, la idea de despolititzar la llengua, entesa en el sentit de furtar-la de possibles segrestos ideològics, només té sentit en plural: despolititzar el català comporta despolititzar el castellà. Perquè, encara que sigui per raons diferents i amb conseqüències també diferents, el castellà, com diria Aina Moll, també és "de tots". ¿O potser no?

*Professor de la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB i president de l'Organització pel Multilingüisme.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
Doncs no, hi ha una situació clara, als Països Catalans només som bilingües els i les catalanoparlants, per tant és bastant clar que aqui si hi ha una llengua que s'ha de potenciar no és el castellà si no el català que és la que parla només la meitat de la població, i a sobre més hores de castellà a l'escola, no us adoneu que ja són 300 anys ?!

Visca la terra, mori el mal govern !!
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
Contra la demagogia de "Llibertari"

"als Països Catalans només som bilingües els i les catalanoparlants", doncs no, jo soc castellanoparlant i soc bilingüe, i conec uns quants més.

"el català que és la que parla només la meitat de la població" i el castellà és només la que parla l'altra meita, i què?

"no us adoneu que ja són 300 anys ?!" 300 anys de què, d'explotació? d'arribada d'immigrants? de temps què fa que es parla castellà a Catalunya?

"Visca la terra, mori el mal govern !!" en això si estem totalment d'acord, però amb Terra en majúscules.
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
Si no ho vols entendre no ho entenguis, t'ho puc dir més clar, tots els catalanoparlants sabem parlar en castellà (com més llengües sapiguem millor, no?) en canvi no tots els castellanoparlants dels Països Catalans saben parlar en català que és la llengua pròpia d'aquest trosset de món, no? Així doncs no estas d'acord que si s'ha de potenciar una llemgüa és el català i no el castellà ? per què us fa tant mal, no ho entenc, defensar la llengua no és ni de marxista-leninista, ni de socialdemòcrata, ni de anarcosindicalista, ni de primitivista, defensar la llengua no és excloent, al contrari, i defensar la llengua (minoritàtia) ni tant sols vol dir ser estatalista.

I nanu, mir-t'ho com vulguis, fa 300 anys que l'estat espanyol ha inetntat uniformitzar i aniquilar les cultures que no són la castellana, tiu, si no veus això és que ets sec, i no hi ha pitjor sec que el que no hi vol veure.

I siusplau, no facis servir paraules tant gruixudes com demagògia sense saber ni el que volen dir...

Des dels Països Catalans per un món sense classes ni jerarquies de cap tipus !!!

Visca la terra, mori el mal govern !!!
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
"defensar la llengua no és excloent, al contrari"

Cuando se defiende algo que no necesita ninguna defensa, es que se está intentando conseguir un fin diferente.
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
És absolutament subjectiu dir que una llengua minoritària que està retrocedint en el seu àmbit natural, no perquè si ni per casualitats de la vida, no necessita defensa.

Això si que és demagògia.
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
"Anarquè?" el primer que s'ha de fer per defensar una llengüa és aprendre a escriure (llemgüa?, sec?,..)

"l'estat espanyol ha inetntat [sic] uniformitzar i aniquilar les cultures que no són la castellana" seran alguns governs de l'estat espanyol o són tots els espanyols que són dolents?

Llibertari: l'article no diu que el català no necessiti defensa (jo estic a favor de l'immersió lingüística, però també de la 3a hora en castellà), diu que el castellà no es fa servir pels polítics catalans. Perquè no pot parlar Montilla en castellà com president de la Generalitat quan la meitat de la població que hi viu a Catalunya té el castellà com llengüa materna? (I si vol utilitzar l'àrab o l'urdu, perquè cada vegada hi a més catalans que el parlen, per mi perfecte)

Dius "en el seu àmbit natural", ara resulta que les llengües són com els animals i tenen un àmbit natural? O sigui que el català a l'Alguer està fora del seu àmbit natural o quin és l'àmbit natural del català? i del castellà?

Una altra puntualització: l'article parla de Catalunya, si parlèssim del País Valencià seria una altra història, en aquest cas si que podriam parlar de llengua minoritzada.
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
Perdona t'havia confós per un d'aquests anarquistes que no tenen clar el tema de la llengüa, ara veig que simplement ets de Ciutadans...

Sembles ximple, a veure doncs evidentment que les llengües tenen àmbit natural, per alguna cosa el català es parla als Països Catalans i no a la Xina, no?

I no, no són alguns governs de l'estat espanyol, és una qüestió estructural que fa 300 anys que dura...

El català és una llengüa minoritzada també al Principat...

Ostres és perdre el temps dialogar amb qui no hi vol sentir...
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
Las lenguas sólo tienen un "ámbito natural", cuando se pretende crear una frontera.

Anacional, si no tienes claro el tema de la lengua, en seguida te lo "explican"...
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
"Molt bé" el que no vol veure ets tú, el que no combrega amb el patriotisme o és espanyolista o és de Ciutadans, mira que sou simples. A veure t'he dit que jo estic a favor de l'immersió lingüística, cosa que no defensa Ciutadans, és més estic a favor de que a la resta d'Espanya fos obligatori l'ensenyament d'alguna altra de les llengües oficials (català, euskara o gallec), soc federalista, partidari del multilingüisme i soc anacional, tan difícil és d'entendre? Mira que sou capquadrats els patriotes, tots els nacionalistes catalans, espanyols, bascos,...

O sigui que les llengües tenen un àmbit natural?, llavors torno a preguntar-te el catàlà a l'Alguer està dins del seu àmbit natural, i el castellà a l'Amèrica Llatina i on està l'àmbit natural del llatí, ... ai, ai.

La llengüa és només un vehicle de comunicació, i punt. Com bé cultural ha de ser defensada quan es trobi en perill, cas que no és el català a Catalunya ara gràcies a l'immersió lingüística(un altra cosa seria al País Valencià).

PD. "Redado" no necessito ajuda de feixistes
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
Quina és la mesura per saber si una llengua està en perill o no, pq. al país Valencià està en perill i al Principat no?

L'Alguer no és l'àmbit natural del català, igual que no ho és l'Amèrica llatina del castellà, igual que no és el francès a les excolònies africanes, si que és l'àmbit natural d'una llengüa el trosset de món que les ha parit, els PPCC són l'àmbit natural del català, Castella és l'àmbit natural del castellà i la part nord de l'estat francès és l'àmbit natural del francès, ok?

Per què la gran majoria dels catalans es passen al castellà quan algú els parla en castellà ?
Per què la gran majoria dels catalans parlen en castellà a la gent que fisicament té aspecte de migrant ? Per què quan vas en metro a BCN la majoria de converses que sents són en castellà? per què la majoria de llibres són en castellà? Per què el 99% de pel·lícules estan doblades en castellà? Per què aquest fals multiculturalisme ?
Intenta't respondre aquestes preguntes amb calma i a veure què en treus...
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
Cuando se defiende algo que no necesita ninguna defensa, es que se está intentando conseguir un fin diferente.
aixo, presi, no siguis tant criptic que si no els teus acolits no et seguim
deixa anar alguna cosa tipo me caguen el catalan, que aixi es mes facil i t'entenem millor
apa, endavant amb la teva tasca, la supernacio t'ho agraeix
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
Tindrem que esperar a que, els caps dels que composen la franja de població ( un grapat de burgesos) sobre la que descansa el pacte entre l´oligarquia barcelonina i els estats invasors, desapareguin de l´escenari històric, per moure un dit per la llengua catalana? La lluita rebel històrica catalana front l´imperialisme espanyol prevaldrà sobre la patuleia generada a Catalunya Sud per dècades d´ocupació militar espanyola??


Es pot pensar que aquesta massa anònima que es diu la joventut catalana ja ho té ben entès. Que cal comprendre que en aquest món els dominants necessiten que alguns als quals martiritzen, surtin del lloc dels dominats per tal de jugar al ric burgés executiu, buròcrata i espanyol, que beuen els seus germans per la TV i així fer-los banyar-se en una esperança carregada de traïdoria a la seva gent.
Que cal comprendre que darrere l'horror quotidià de l'explotació, de la pobresa, de la incultura, de l´aculturació, de la submissió a la llengua del tirà invasor, de la insalubritat d'aquestes torres de futurisme que inunden les ciutats, darrere la televisió i els seus colors i el seu idioma majoritari , darrere tota aquesta supervivència de merda a la que tenen relegada a la nostra parla catalana, s'amaguen un pensament, una raó, dels responsables, una classe social, les ordres, una política clarament definida i aplicada de fa dècades. Que desapareguem com a pais i poble.

I ara del que es tracta és que els gossos semblin gats. (La llengua catalana no és marginada enlloc, i els treballadors viuen en el millor dels móns possibles, l´europa dels capitals i dels estats que a nosaltres, ens són ilegítims, per ser estats d´uns altres en contra de nosaltres)) Alguna opinió de més adalt és l'herència dels febles, dels vençuts, i dels submisos. que hi farem? l´estat espanyol és molt fort i poderós, més que del que es pensa l´esquerra d´aquest pais, I als enemics de la terra que trepitjem no se'ls reforça amb futeses per l´estil.

Però la Història ha decidit altra vegada : l'època que viu Catalunya és la de l'embrutiment de les masses amb tota la propaganda que vomiten totes les ANTENA3 d´Espanya i totes els bons catalans-espanyols de La Caixa, Gas Natural i la majoria de burgesia barcelonina traidora !
Se'n sap que s'han de divertir realment, als seus castells de multimilionaris, escoltant el murmuri d´aquells eixalabrats que condemnen el capitalisme i vanagloriar-se que els seus mitjans espanyolistes es bombardeji sobre la pantalla de plasma, els mèrits de la moderna societat espanyola i el seu estat de dret que tot ho pot. Els petits desllenguats de ciutat mediatitzada pel que diuen els media de la dreta espanyola i de tot l´ilegitim estat espanyol tenen almenys aquesta singularitat que diverteixen els desclassats i botiflers i afalaguen l'ego de les grans fortunes. I quant a aquests catalans patètics-patètics que xisclen "Visca Espanya" perquè a través d'ells la brossa genocida enfila el camí de l'èxit, el genocidi cultural no el farà l´exercit espanyol, qui el farà sino aquesta gentussa de odiants de la terra que trepitjen? No és hora de donar lliçons a ningú ; se sap just que existeix dos tipus de paios emportant el món cap al cataclisme : Els burgesos, que ens exploten i ens reprimeixen. Els desllenguats embrutits per la classe dominant i condicionats per bordar de les glories a la mercaderia, i als toros .
Se sap que el "populatxo" s'oposa sovint a aquell Poble que decideix emancipar-se. Hitler ho va demostrar allistant milions d'aturats i de delinqüents en les seves seccions d'assalt, per tal d'exterminar els que lluitaven per a la Llibertat. I de la mateixa manera Franco, Aznar o jimenez Losantos, tants caps tans barrets.
Llavors totes aquestes petites pedres són les que que fan Estat espanyol. Tots aquests falsos paios els quals, com al carnaval, fan vomitar la seva riquesa recent, mitjans de comunicació interposats, per vendre la imposició del castellà com es ven el paper-cul. Tota aquesta gent no són més que els manats, dels llepa-culs del sistema. Que abatrem!
Que abatrem!
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
O dejas que te lo "expliquen", o te conviertes en un fascista como yo.

Mejor que te "lo aclaren", ¿no?.
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
les paroles de redado je ne les comprends pas perso peut les traduire à une langue plus cultivée ? merci
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
15 feb 2007
discutiendo de patrias, de territorios con lengua(?).

quién ha impuesto las patrias?: los ejércitos.

quién le ha dado su ámbito natural al inglés, al catalán o al castellano?: los ejércitos.

quién es el primero en defender una lengua?: el poder uniformizador.

cuál es la mayor victoria del pujolismo?: la asimilación por parte de toda la izquierda (parlamentaria o no) de que lo primero es Cataluña. Las personas que viven en Cataluña pasan a ser tema secundario, y, además, se les crea otro deber: el de conocer el catalán.

Quién inventó las lenguas "oficiales"?: los borbones en su intento de uniformizar sus dominios, ahora los republicanos siguen su escuela.
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
16 feb 2007
carraco, permete'm discrepar en alguns punts:
"quién le ha dado su ámbito natural al inglés, al catalán o al castellano?: los ejércitos"
l'ambit natural, tot i que no se si linguisticament es diu aixi correctament, es on es comença a parlar una llengua, els exercits en tot cas li donen un ambit politic que despres esdeve social
"quién es el primero en defender una lengua?: el poder uniformizador"
en altres llocs del mon no ho se, pero a l'estat espanyol no crec que sigui aixi. el catala, el basc, el gallec... han sobreviscut perque el poble no les ha deixat mai de parlar i ha defensat la propia cultura, fins i tot quan s'imposava una altra llengua i la burgesia local traiva la propia cultura i llengua
"cuál es la mayor victoria del pujolismo?: la asimilación por parte de toda la izquierda (parlamentaria o no) de que lo primero es Cataluña."
el pujolisme, i el penevisme, el que ha fet es donar un discurs a un sentiment que ja existia des de fa segles, que primer no es deia nacionalisme, de descontent envers la capital. discurs que el poble, la base, allo que al sXX esdeve l'"esquerra", ja tenia. el pujolisme a qui ha fet assimilar el discurs de que tu parles es a la burgesia i a les classes dirigents que abans parlaven castella perque feia fino.
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
16 feb 2007
cuan va neixer el meu fil que es diu llibertari, jo no vaig voler marxar de barcelona, perke la seva ensenyanza fos en catala, asi que de tercera hora res, ni tercera ni segona ni primera, jo vui que aprengui en catala, i tenia bones ofertas en altres puestos, i no vaig marxar, jo no escric be el catala, segon el annacional que es permiteix corregir con si fos un censor frankista amic del redao, ja sabeu que el tal redao es un adicte al regimen frankista, i no pot deshabituarsa no es mala persona nome3s un malat presa de la seva adiccio, la de dirle als altres lo que tenem que fer per el be de els mateixos i viu amb aixo que te que ser agobiant pobret, jo vaig anar a la escola amb franko i vaig estudiar la lllengua del imperio, i lo de la letra amb sangre entra, i totes aquestas histories, asi que si puc triar vui que el llibertari estudie i viski en catala, i es la meva eleccio, si vosaltres annacionals i federalistes en voleu convenza del vostre pensament, no tinc incovenient de argumentar amb vosaltres pero sempre desde la igualtat, i pot ser que en vez de federalista et passi com ami i te tornis confederal, que penso que es una forma de asociarse mes lliure, perke els confederals no necesiten el premis del tot per separarnos tenim suficient amb el desig de una de las parts, ja saps no necesites permis para sentir la llibertat, igual aixo te sonar estrany, pero ja saps si en vez de corregir als altres els escoltes i obras la ment i gual superas el federalisme i vens a la confederacio, com diu la canco hay que derrocar a la reaccio alas barricadas por el triunfo de la confederacio. els paisos catalans vanser son i seran una confederacio o no seran ja saps la emancipacio dels treballadors sera obra del treballadors o no sera.
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
16 feb 2007
Que fastigosa que arriba a ser l'argumentari de ciutadans parlant malament de la gent que s'ha integrat fent-los apareixer com a charnegos agradecidos.

Son els primers racistes ultra nacionalistes que hi ha en aquest pais.

Això si, sempre hi haurà gent com anacional que trobarà més preocupant l'asfixiant nacionalisme català.
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
17 feb 2007
morin els governs, tan els bons com els dolents!
Re: ¿Despolititzar quina llengua?
17 feb 2007
per david

i qui és qui ha creat aques àmbit del que parlen els anteriors comentaris?
en el cas del català: qui ha creat els Països Catalans?: uns exèrcits que servien a la "Corona de Aragón y Cataluña".

segons el que tu dius l'àmbit natural del català tans sols serien algunes valls dels pirineus, a les planes es parlava àrab (Al Carràs, Al Mansa, Bini Salem, etc.)

la burgesia catalana contraria al català?, això ha passat amb la burgesia mallorquina o la valenciana, però no pas amb la catalana, entre els primers en parlar en públic en català en vida de Franco figuren capellans i bisbes (cul i merda amb els burgesos).

lo de fer fino deu ser valencià, insisteixo. I si, el pujolisme en definitiva és la expressió formal i oficial del catalanisme petit-burgès (llegir paleto-burgès). Aquesta oficialitat ha dut a les escoles (a les ments dels futurs dirigents) una visió de la història tan manipulada com la que ha vingut a substituir.

sort que com ha passat sempre, hi han estudiants que no fan cas del que diuen els profes.

sort que els nacionalismes són sempre asfixiants, perquè sempre hi haurà gent que puji a cercar aire.

pd.: sempre és sempre, que segur que a algú, a matemàtiques, li van explicar que sempre = catalunya (aquestos estudiants tan bons estudiants...)

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more