Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Març»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí : educació i societat : laboral : mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats
Es presenta en societat el Centre d鈥橢studis Llibertaris 鈥淔rancesc S脿bat鈥? a Terrassa
13 feb 2007
El passat dissabte 27 de gener es va dur a terme lâ聙聶acte dâ聙聶inauguració del Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris â聙聹Francesc Sàbatâ聙? a Terrassa.

El Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris â聙聹Francesc Sàbatâ聙?, situat a la Carretera de Montcada nº79, es va presentar en societat davant prop dâ聙聶un centenar de persones i amb la participació en els seus actes inaugurals de representants dâ聙聶un ampli ventall dâ聙聶entitats culturals de Terrassa. Les entitats participants en la inauguració van ser: el Centre Social Okupat â聙聹La Respostaâ聙?, lâ聙聶Ateneu Llibertari â聙聹La Sembraâ聙?, el Centre dâ聙聶Estudis Històrics de Terrassa, lâ聙聶Ateneu Candela, el Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris â聙聹Federica Montsenyâ聙?, lâ聙聶Ateneu Terrassenc, el propi Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris â聙聹Francesc Sàbatâ聙? i la regidoria de Cultura de lâ聙聶Ajuntament de Terrassa.

Els actes dâ聙聶inauguració sâ聙聶iniciaren a les 17 hores amb una presentació de â聙聹portes obertesâ聙? on un nombre considerable de persones van gaudir dâ聙聶un pica-pica i de la visita de lâ聙聶espai on es desenvoluparan les xerrades, els cursos i els grups dâ聙聶estudi que vol impulsar el Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris â聙聹Francesc Sàbatâ聙?.

Posteriorment, a les 19 hores, es va procedir a donar la paraula a les entitats que van exposar les seves activitats tot agraint al Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris â聙聹Francesc Sàbatâ聙? el fet dâ聙聶haver estat convidades.

Breu crònica dels parlaments

Inicià lâ聙聶acte Eva Giner, tresorera de la C.N.T. de Terrassa i membre del Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris â聙聹Francesc Sàbatâ聙?, presentant a les diferents entitats agraïnt la seva assistència.

La primera intervenció anà a càrrec de Carlos Gómez, membre del CSO â聙聹La Respostaâ聙?, que parlà de la okupació del Centre Social Okupat la Impremta i de les activitats que sâ聙聶hi van fer, com tallers de cuina, percussió, artesania, linux, teatre-forum i la secció de muntanya que organitzen sortides cada mes.

Posteriorment, Noemí Simarro explicà les activitats que ha dut a terme els dos últims anys lâ聙聶Ateneu Llibertari â聙聹La Sembraâ聙?, entre elles xerrades sobre sexualitat, jornades de troc i dâ聙聶intercanvi de béns així com el Racó de la â聙聹Aâ聙? que es lâ聙聶espai de lectura i formació de lâ聙聶Ateneu.

El president del Centre dâ聙聶Estudis Històrics de Terrassa, Manel Márquez, va fer un reconeixement públic de â聙聹lo bo que es que existeixi un altre Centre dâ聙聶Estudis a Terrassaâ聙? que entre dâ聙聶altres temes â聙聹es dediqui a la recuperació de la memòria històrica dels lluitadors antifeixistesâ聙?. El Centre dâ聙聶Estudis Històrics va regalar 3 llibres sobre historia social per ser â聙聹la millor forma de començar amb un Centre dâ聙聶aquestes característiquesâ聙?, tot fent esment al dilema de â聙聹si no recuperem nosaltres la memòria ja ho faran els feixistes per nosaltresâ聙?.

El representant de lâ聙聶Ateneu Candela, Xavi Martínez, va posar èmfasi en la inauguració de la Oficina de Drets Socials (drets de ciutadania, habitatge i precarietat laboral) que es volen implementar mitjançant lâ聙聶assessorament legal, la denúncia i la mobilització. Entre dâ聙聶altres activitats va explicar el funcionament de la cooperativa de consum de productes ecològics, de les classes de català, castellà i àrab, de la radio per Internet, així com de les xerrades dels divendres que tracten temes socials.

Cisco Camacho, membre del Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris â聙聹Federica Montsenyâ聙?, va reflexionar, mitjançant lâ聙聶exemple de lâ聙聶esfondrament del Carmel, de la necessitat de no oblidar per no repetir la història, en el cas avui de les esquerdes al Prat de Llobregat. Com deia el ponent â聙聹es necesario recuperar el valor y el deseo de mejorar nuestra sociedad como nos enseña el pasado... debemos tomar el ejemplo del pasado para cambiar la sociedadâ聙?.

Lâ聙聶Ateneu Terrassenc, mitjançant Josep Puy, explicà que el seu objectiu és difondre la cultura en termes amplis, com els tallers de cultura catalana. Josep Puy agraïa la inauguració â聙聹dâ聙聶un nou espai de cultura, debat, llibertat, reflexió i recerca, del qual tots ens hem de felicitarâ聙?. Així mateix efectuà un reconeixement envers la C.N.T. i Just Casas per lâ聙聶esforç realitzat en la construcció dâ聙聶aquest Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris.

Just Casas, president del Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris â聙聹Francesc Sàbatâ聙?, va posar èmfasi inicialment en la vida i obra de Francesc Sàbat. Segons Just Casas, el Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris â聙聹ha de servir per llegir... que es llegeixin llibres, també anarquistes, però sobretot llibresâ聙?. Segons Casas â聙聹el Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris es considera hereu de Francesc Sàbat i dels obrers que van crear els seus propis instruments de culturaâ聙? que â聙聹sense voler-ho patrimonialitzar, doncs és impossible, som, això si, els principals dipositarisâ聙?. Segons el president del Centre â聙聹cultura és humanitat i la cultura llibertaria forma part del patrimoni universal, perquè la cultura és patrimoni universalâ聙?, segons Casas el Centre ofereix â聙聹cultura, respecte i tolerànciaâ聙?, de manera que â聙聹qualsevol persona que no sigui un feixista té les portes obertes al Centre dâ聙聶Estudis Llibertarisâ聙?. El Centre a més â聙聹vol trencar la imatge de lâ聙聶anarcosindicalisme i lâ聙聶anarquismeâ聙?, els anarquistes â聙聹tenim interessos com a classe social i com a ideologia, com a persones que pensemâ聙? però també â聙聹tenim uns interessos culturalsâ聙?.

Just Casas explicà com â聙聹lâ聙聶anarquisme va ser un instrument de cultura important, doncs va ensenyar a centenars de milers de treballadors a llegir i a escriure, a pensar pel seu compte, a tenir criteri propi i saber-lo explicar, a intentar construir un imaginari dâ聙聶una societat millotâ聙? segons Casas â聙聹tot això és també un objectiu del Centre dâ聙聶Estudis Llibertarisâ聙?.

El president del Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris acabà expressant que â聙聹aquest acte és motiu de satisfacció al poder aplegar a una sèrie de persones que malgrat tenir ideologies diferents i pertànyer a tipus dâ聙聶associacions i institucions com lâ聙聶Ajuntament, amb les quals podem tenir les nostres més o menys tibantors, compartim la idea que la cultura, que està per sobre de moltes coses, ha de servir per unir les personesâ聙?. Segons Casas lâ聙聶objectiu del Centre dâ聙聶Estudis Llibertaris és â聙聹lluitar per un món socialment més just i més avançatâ聙?.

Finalitzà la intervenció dient que â聙聹el futur ha de ser el mateix per tothom i no crec que ningú que hi hagi en aquesta sala vulgui la destrucció de la humanitat, ni vulgui un tipus de societat en la qual les desigualtats, la intolerància, la insolidaritat i la explotació de lâ聙聶home per lâ聙聶home es mantingui fins la nit dels tempsâ聙?.

Lâ聙聶acte finalitzà amb la intervenció del representant de la regidoria de Cultura de lâ聙聶Ajuntament de Terrassa, Josep Zaguirre. Segons Zaguirre hem dâ聙聶estar orgullosos â聙聹dâ聙聶estar aquí a la inauguració dâ聙聶aquest Centre de culturaâ聙? així com de que â聙聹un dissabte a la tarda cent persones es congreguin per inaugurar un Centre que parteix de la modèstia i lâ聙聶esforç dels treballadorsâ聙?.
Mira també:
http://www.cellfrancescsabat.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Es presenta en societat el Centre d鈥橢studis Llibertaris 鈥淔rancesc S脿bat鈥? a Terrassa
13 feb 2007
fotos a:

http://www.cnt.es/noticia.php?id=3005

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more

CNT Girona