Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
sobre l´espoli d’oliveres mil·lenàries a les terres de l´ebre
12 feb 2007
El grup ecologista GEPEC alerta del que consideren un âcontinu espoliâ? dâoliveres mil·lenàries a les Terres de lâEbre...
Concretament, denuncien âla imminent arrencada de 92 oliveres monumentalsâ?, és a dir, molt antigues i susceptibles de ser protegides com a monuments, al terme municipal dâUlldecona (Montsià). El grup ecologista acusa el Departament dâAgricultura de passivitat perquè âfa dos anysâ? que va prometre protegir les oliveres monumentals, i encara no sâha adoptat cap mesura efectiva al respecte.
Les oliveres en qüestió, molt poc productives degut a la seva edat, tenen en canvi una molt bona sortida en el mercat ornamental. Especialment des que, en els darrers anys, tenir una olivera com més antiga millor plantada al jardí ha esdevingut un signe dâstatus en certs sectors socials de França i Itàlia, on aquests arbres poden arribar a preus de fins a 12.000 euros. Per això els propietaris les venen, i també per això els ecologistes de la zona fa temps que en reclamen la seva protecció. Si bé âfa dos anys que el Departament va prometre la protecció de les oliveres monumentalsâ?, en aquest temps âno sâha fet res i les oliveres sâhan seguit arrencant impunement. Pitjor encara. Des que el Govern va anunciar mesures, el ritme dâarrencament dâoliveres sâha multiplicat. âÃs el mateix que va passar amb la llei de Costesâ?, denuncia Ignasi Ferré, mebre dâaquest grup ecologista, âque es va anunciar amb molt de temps i tothom es va afanyar a construirâ? abans que entrés en vigor.
En aquest sentit, el que els ecologistes demanen és âuna moratòria de tres anysâ? en lâarrencada dâoliveres mil·lenàries per âdonar tempsâ? a promulgar una llei que les protegeixi. La denominació de mil·lenària no implica necessàriament que es tracti dâoliveres de més de mil anys, âtot i que a la zona, probablement nâhi ha algunaâ?, segons Ferré. Les oliveres no creixen en forma dâanelles exactament com altres arbres i, per això, són molt més difícils de datar. Per això, els termes convencionals de mil·lenària o centenària sâapliquen tenint en compte el gruix del tronc de lâolivera i no responen exactament a la seva edat. Es tracta, en tot cas, dâarbres dâuna antiguitat considerable, que els ecologistes consideren âmonumentalsâ? i que, per tant haurien dâestar protegits com qualsevol altre monument. Això creu Ignasi Ferré, que afirma que, â?de la mateixa forma que si tu tens un castell a la teva finca, no el pots vendreâ?, el comerç de dâaquestes oliveres també hauria dâestar prohibit. Per això mateix i tenint en compte que âagrícolament no són productives, entre dâaltres coses perquè la UE ha primat la quantitat per sobre de la qualitatâ?, Ferré considera que lâAdministració hauria dâestablir subvencions per als propietaris. El GEPEC també veu amb bons ulls les iniciatives per comercialitzar oli dâoliva de gran qualitat i elevat preu procedent dâoliveres mil·lenàries. âSi hi ha gent que paga molts diners per tenir un glaçó de gel de lâAntàrtida al seu cognacâ?, diu Ferré, âtambé podria passar el mateix amb lâoliâ?.
Mira també:
http://www.gepec.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa