Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Concentració contra el Bocatta: Mohamed readmissió!
11 feb 2007
El Comitè contra la precarietatd e Gràcia va fer aquest divendres passat al vespre una protesta a l’establiment Bocatta de Travessera de Gràcia. (font: www.graciaviva.cat)
Es van repartir octavetes als treballadors/es, als clients i a la gent que passava pel carrer. Durant tota l’estona va estar desplegada la pancarta davant la porta d’accés. No hi va haver cap incident.
Es va repartir un full volant text amb el següent text explicatiu:

“Bocatta acomiada un representant sindical per lluitar contra la precarietat i l’incompliment del conveni

Davant l’acomiadament del company Mohamed, membre del Comitè d’Empresa de BOCATTA, per la utilització del correu electrònic de l’empresa i un comentari al forum de la pàgina web del Comitè de’Empresa, un col·lectiu de treballadors i treballadores de BOCATTA entenem que aquest acomiadament és una represàlia sindical contra el company per la seva lluita permanent en defensa dels interessos de tots els treballadors de BOCATTA i del seu paper destacat en la informació de la plantilla a través de la pàgina web. Per tant, rebutgem aquesta represàlia sindical i exigim la readmissió de Mohamed i ens constituïm en PLATAFORMA DE SUPORT per tal de sensibilitzar a la plantilla de BOCATTA i a la resta de l’opinió pública de la gravetat de les agressions de BOCATTA contra les condicions laborals dels seus treballadors, per l’incompliment del conveni col·lectiu, la vulneració del dret a la llibertat d’expressió i dels drets sindicals, així com la repressió dels nostre representants més combatius.

ANTECEDENTS

Fa uns sis anys la majoria d’accions de BOCATTA foren adquirides per Pansfood. Des d’aquell moment i desprès d’haver-se convertit en “Eat Out� (emblema del menjar ràpid de la gran corporació Agrolimen, alhora propietari de marques com Gallina Blanca, Ausonia, Evax, Dodot,…) hem vist com els nostres sous s’han anat estancant, com un encarregat nou cobra els mateix que fa sis anys, com la qualitat de les màteries primeres disminueix, ja que es compra màteria d’infima qualitat per abaratir costos… hem vist com ha anat disminuint la plantilla, com no s’ha renovat a un percentatge molt elevat de treballadors, com es pressionava per a disminuir els costos de personal reduint el nombre de treballadors durant els torns, explotant, així, encara més, els pocs treballadors que havien de treballar els dies de gran facturació, sobrecarregant el treball d’obertura i tancament sobre una persona quan anteriorment ho feien tres i un llarg etcètera. Farts de tot això i molt més, comencem a reunir-nos i organitzar-nos un grup de treballadors per lluitar per l’elecció d’un Comitè que realment fos representatiu i que lluités conseqüentment per defensar els nostres interessos (l’anterior Comitè fou posat a dit per l’empresa).

El 2005, coincidint amb la data de la finalització del nostre Conveni Col·lectiu, ens vam dirigir a la UGT, i li vam expressar la nostra voluntat de presentar una llista i denunciar el conveni. Aquí trobem la primera cacicada dels sindicat: va modificar la llista i va posar els companys més combatius, que havien participat des de l’inici en el procés d’organització, en els últims llocs. Tot i així, sortiren elegits tres d’aquests companys a la candidatura d’UGT.

En la negociació del Conveni Col·lectiu, l’empresa formalment assistia a les reunions amb el Ple de la Comissió Negociadora, però la verdadera negociació la feia en reunions paral·leles amb tan sols una part del Comitè, passant òbviament dels nostres companys més honrats i combatius.

Tan sols es va aconseguir que es respectés l’elaboració d’un calendari laboral, una pujada del salari segons l’IPC, el repartiment del vestuari i un intent fallit d’una comissió paritària per a la interpretació de l’article 37 del nostre conveni.

El següent pas fou convocar la primera assemblea general ordinària, en la qual es va acordar majoritàriament que la línia de negociació seria lluitar per les 8 hores. S’ha de tenir en compte que es treballen nou hores obligatòries. D’aquesta manera, aquella hora de més seria voluntària i es pagaria com a extra, amb la seva conseqüent cotització. Part del Comitè proposà aquesta idea com aquí està exposada, inclús un dels membres va començar a fer les 8 hores, com a mesura de pressió, i començaren les represàlies: van sancionar a un treballador dues vegades, li van deixar de pagar un plus; ambdós casos estan a la via judicial. L’empresa va pressionar a UGT i a part del Comitè perquè expulsessin a un altre company del propi Comitè, coaccionant als gerents perquè fessin firmar als treballadors un full en blanc per convocar l’assemblea que serviria per revocar aquest membre. Davant d’aquesta situació, un altre membre del Comitè va decidir crear un espai d’informació pels treballadors, i així va elaborar la pàgina web www.comitebocata.com, de gran acceptació entre la plantilla, que conta, entre d’altres opcions, amb un fòrum d’expressió en el qual es pot opinar lliurement. L’empresa va donar un avís, envia un correu certificat a cada membre del Comitè al seu domicili particular, de forma coactiva, de què no els hi agradaven els continguts de la pàgina i que els vigilaria permanentment.

protesta bocattaCom que s’havia creat un front crític amb la política de l’empresa, aquesta va aprofundir en la seva repressió contra el membre del Comitè que havia elaborat la pàgina web. Se li va obrir un primer expedient contradictori per enviar-se a la seva direcció de correu electrònic, una informació que si ve té dret a rebre com a membre del Comitè, s’entén que és de mala fe el fet d’enviar-la al seu e-mail particular; fet que es dóna habitualment a l’empresa. Posteriorment, després d’un missatge al fòrum del 1 de desembre de 2006, escrit per aquest membre del Comitè, en el qual es denunciaven els incompliments de la normativa laboral per part de l’empresa i la campanya de repressió desencadenada, l’empresa va decidir obrir-li un segon expedient contradictori, pel qual l’han acomiadat al·legant que era un acomiadament disciplinari.

Davant aquesta situació, denunciem davant l’opinió pública de Catalunya la repressió de BOCATTA contra els membres del Comitè més combatius per exercir la llibertat d’expressió denunciant la constant vulneració dels drets laborals i l’incompliment del conveni col·lectiu de l’empresa. Així mateix, fem una crida a tots els treballadors de BOCATTA que prenguin consciència d’aquesta situació, mostrant la seva total disconformitat front aquestes agressions de l’empresa contra el conjunt de la plantilla. En aquest sentit proposem la convocatòria imminent d’una Assemblea General, on tots els treballadors de BOCATTA, puguin decidir el calendari de mobilitzacions que creiem més adequat per a aconseguir la readmissió del company acomiadat, l’aplicació de la jornada de 8 hores i posar fre a la precarietat a la que estem sotmesos. Nosaltres, entenem que la mobilització s’ha d’iniciar amb concentracions en els locals principals de BOCATTA i una convocatòria d’un procés de dies en vaga de fam, sobretot el dia que es celebri el judici al company.

Barcelona, a 10 de gener de 2007

COL·LECTIU DE TREBALLADORS/ES DE BOCATTA

PER LA READMISSIÓ DEL COMPANY ACOMIADAT! PER LA JORNADA DE 8 HORES!
PELS DRETS LABORALS! PROU REPRESSIÓ I PRECARIETAT A BOCATTA!�
Mira també:
http://www.graciaviva.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Concentració contra el Bocatta: Mohamed readmissió!
11 feb 2007
Nos paseis información de los actos, y a seguir apoyando.
Sindicato Sindicat