Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: criminalització i repressió
Persecucio contra anarquistes solidarixs
10 feb 2007
Reportatge sobre la detenció de Núria Pòrtulas, i la immediata reacció ciutadana a Girona
Dimecres 7 de febrer del 2007 de matinada 7 furgons de la policia autonòmica catalana (Mossos d'Esquadra) es van presentar al barri del Pont Major de Girona, van assaltar encaputxats la casa on vivia una educadora social de 26 anys de Sarrià de Ter, fent ús de la llei antiterrorista, i la van detenir al·legant la seva relació amb un membre d'un grup anarquista. La detinguda fou incomunicada a la comissaria de la Zona Franca de Barcelona durant les diligències policials sense que advocats ni família hi poguessin contactar, i 2 dies després fou traslladada a Madrid per a ser jutjada pel tribunal de persecució política i social conegut com a "'Audiencia Nacional". A la noia, la Núria Pòrtulas, se li atribueixen idees anarquistes, i el seu suport a associacions de solidaritat amb presos polítics. Televisió de Catalunya això ho va emmarcar des de bon principi en una operació contra col·laboradors d'ETA.

girona94_pancarta-banderes.jpg


El què més ha alarmat la societat civil a Sarrià de Ter i arreu de Girona ha estat l'aplicació de la llei antiterrorista, i la vinculació d'aquest fet a l'expressió de les seves idees i solidaritat amb algun altre pres polític anarquista italià.

Segons l'Agència Catalana de Notícies, la jove va participar activament en la campanya de solidaritat amb el també veí de Sarrià de Ter Joan Antoni Sorroche, detingut per la Guàrdia Civil el 21 de desembre i empresonat a Soto del Real, acusat de provocar l'incendi d'uns vehicles a la localitat italiana de Rovereto l'any 2005. El jove formaria part d'un grup anarquista i hauria complert condemna a Itàlia per un conflicte anterior amb la policia.

Al dia següent de la detenció de la Núria, entre dues i tres-centes persones es van manifestar durant més d'una hora a Girona davant la seu d'Iniciativa els Verds i la subdelegació del govern per exigir-ne l'alliberament, i la policia feu identificacions i escorcolls a l'inici i al final de la protesta.

girona52.jpg


En declarar la presa a Madrid, el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha ordenat l'ingrés a presó de la jove de 26 anys, després de prendre-li declaració. La noia, acusada de pertinença o col·laboració amb un grup anarquista italià i que suposadament pretenia atemptar contra institucions públiques catalanes, ha negat els fets. La presa ha declarat que tenia les dades sobre la Conselleria de Justícia, Treball i altres institucions que tenia anotats a l'agenda que li van requisar perquè buscava feina en aquests organismes.

Els investigadors policials analitzen ara la informació dels ordinadors que se li van confiscar després de la detenció, per veure si se la pot acusar de planificar alguna acció terrorista i la seva afinitat amb grups anarquistes italians.

girona28_matar-idees.jpg


La detenció de la Núria està provocant mobilitzacions de forma creixent a Girona, i comptant amb la solidaritat d'altres a Barcelona. Prop d'un miler de persones van sortir dissabte 10 de febrer al carrer a Girona en una nova protesta contra la seva situació. Els manifestants portaven diverses pancartes, on es podia llegir la de capçalera "La Nuri és pacifista! No una terrorista!", i també "Prou muntatges policials", "Llibertat Nuri a casa" i "Prou repressió ja - Núria lliure, lliures totxs". També es van cridar consignes contra el cos de policia i la seva violència, contra l'estat, i específicament contra el conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, apart de pronunciar-se per megafonia contra la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz de decretar l'ingrés a la presó incondicional.
La protesta va reunir gent de diversos sectors, des del moviment anarquista i sindical fins als escoltes, on la Núria feia de monitora. Es van concentrar davant la subdelegació de govern a Girona per a començar, i van fer un recorregut passant per davant la seu d'ICV i fins a l’edifici dels jutjats, en un acte de protesta que aquesta vegada ocupà dues hores i mitja. Tampoc en aquesta ocasió no han faltat els escorcolls, amb què a un jove l'han arribat a despullar dins una furgoneta dels uniformats de la conselleria d'Interior.

girona93_comencament.jpg


Amb la detenció de la Núria, que va tenir lloc de matinada a la casa on vivia al barri de Pont Major de Girona, la policia li va confiscar l'agenda amb dades institucionals i, a més de registrar casa seva, també van registrar la vivenda dels seus pares, on tampoc van trobar res més per a incriminar-la. Tot i això, la policia assegura que entre els papers s'especificava que a la porta d’entrada d’un edifici hi havia un guàrdia de seguretat, fet que els fa argumentar que podia reunir informació per atacar aquestes seus.

girona20.jpg


Familiars de la Núria han agraït la presència i solidaritat de tothom, han remarcat que la Núria és una bona persona que lluita contra aquest sistema profundament injust, tal com les persones que han acudit a les convocatòries.

MANIFESTACIONS A LA SEU D'ICV

Ja van dues protestes que comencen o se centren davant de la seu d’ICV a Girona. D’aquesta manera es critica la postura de la Conselleria d'Interior que comanda Joan Saura. Durant la marxa els manifestants van cridar lemes i consignes en contra de la llei antiterrorista, per la llibertat de la detinguda i en contra del conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya.
Assenyalant així el partit que va assumir mesos abans la conselleria que regenta la policia, s'ha qualificat d'hipòcrita la actitud pública d'aquest partit, envers la política real amb el braç policial de la Generalitat de Catalunya.

girona32.jpg
girona37.jpg
girona47.jpg


SOLIDARITAT ENTRE CAUSES

Els col·lectius de suport als presos polítics de la "Operación Lago" també han estat presents a les mobilitzacions.
La mateixa setmana, 2 dies després del tancament de la Núria, ha sortit a la llum la sentència condemnatòria de l'Audiència Nacional contra 5 dels acusats de la famosa "Operación Lago" que justificava la guerra contra Iraq per la presència de terroristes d'Al Qaeda a les comarques gironines.

Un sisè dels presos va ser absolt un mes abans, però als demés els van condemnar a deu anys de presó per pertinença a banda armada, i tres més per falsificació de documents. Del tercer delicte que se'ls imputava, el de tinença d'armes de destrucció massiva (sabó de rentadora), n'han estat absolts.

Així mateix, també durant la mateixa setmana d'inici de mobilitzacions contra la opressió a les anarquistes, hi han hagut noves concentracions per aquest cas, que segueix en lluita al carrer i als tribunals fent recursos.

PRECEDENTS POLICIALS: LES MANIFESTACIONS CONTRA ELS ABUSOS

El passat mes de desembre del 2006 un contundent operatiu policial aparegué amb furgons antiavalots i homes encaputxats en un bar d'Olot, per tal de practicar-hi una redada "antidroga". Varen separar totes les persones i fer-les obrir de braços i cames contra les parets i, segons la multitud de testimonis, apart de registrar-los la roba també van seleccionar algunes d'aspecte immigrat per a ficar-los paperines de droga i detenir-les.

Fou després, el dijous 28 de desembre, quan es produí una manifestació de 30 o 40 persones pels carrers d'Olot, en protesta per aquest tipus d'actuacions policials i criminalitzadores. L'acte resistent va acabar dissolt a cops de porra i amb l'amenaça d'un policia municipal pistola en mà, que apuntava la gent a la cara.
Poc després un escamot de furgons del cos de policia de la Generalitat de Catalunya (Mossos d'Esquadra) va entrar a cops en un bar per a detenir algunes de les persones de la protesta, acusant-los d'agressió a l'autoritat.

A partir d'aquí es va formar a Olot l'Assemblea contra els abusos policials, que va convocar una manifestació pel 27 de gener del 2007, acte al qual van acudir prop de 200 persones incloent la Núria Pòrtulas.
Fou aleshores quan la policia li va practicar la primera identificació i escorcoll al cotxe, i on sembla que li van requisar premsa i propaganda anarquista.

olot08.jpg
Mira també:
https://www.cntfigueres.org/ca/articulo/163
http://www.actiu.info/lakurtida/

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Mes imatges, i video
12 feb 2007
Un parell més de fotos, i un petit video

girona07_bandera.jpg


girona24.jpg


Video MPEG2:
https://video.indymedia.org/es/2007/02/726.shtml

Video MPEG4:
https://video.indymedia.org/es/2007/02/727.shtml
Sindicato Sindicat