Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
La Comissió de la Veritat s'ha presentat hui al mitjans de comunicació
09 feb 2007
La Comissió investigarà la repressió franquista al País Valencià
30.01.2007



Per la Dignitat i la Memòria
Aquest matí s'ha presentat a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània en roda de premsa la secció jurídica de la Comissió de la Veritat encarregada d'investigar la repressió franquista al País Valencià. La Comissió de la Veritat es presentarà oficialment demà dissabte 10 de febrer en un acte al Palau de Congressos de València.


En la roda de premsa hi han estat:


Eliseu Climent, president d'Acció Cultural del País Valencià


Empar Salvador, presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià


Gabriel Jackson, historiador i hispanista


Pelai Pagès, doctor en història i professor d'Història contemporània de la Universitat de Barcelona


Ricard Camil Torres Fabra, doctor en geografia i història per la Universitat de València


Piero Basso, del Tribunal Permanent dels Pobles amb seu a Milà.






Eliseu Climent ha destacat que la Comissió és la primera d'aquesta mena a tot l'estat, i que s'ha fet seguint les directrius de la Unió Europea. A més Climent ha explicat que el treball de la Comissió de la Veritat és per a molts anys i que és obert a les noves aportacions que hom vulga fer.


Pelai Pagès, el primer dels historiadors a parlar ha explicat la importància de la tasca de la Comissió, ja que segons ell "l'estat espanyol esdevingué un camp de concentrament en acabar la guerra civil". Pagès ha recordat que hi hagué afusellaments fins al 1953.


Per la seua banda, Ricard Camil Torres Fabra ha manifestat la seua alegia per participar en aquest projecte. Segons Torres Fabra, la transició no dóna resposta a les preguntes que la gent es fa hui en dia.


Gabriel Jackson, tercer historiador a fer ús de la paraula, ha explicat com li va sobtar la força de les conviccions dels dos bàndols que lluitaren en la guerra civil, el que explica, segons ell, la crueltat a què s'arribà en alguns casos. Jackson ha valorat que han calgut més de vint-i-cinc anys de democràcia perquè la gent sentira que es poden preguntar certes coses.


El descobriment a principis d'any al Cementiri General de València del major fossar comú de represaliats polítics republicans ha tornat a reobrir el debat sobre la repressió al nostre país en acabar la Guerra del 36, i la necessitat de reparació històrica d'aquells que lluitaren per la llibertat i la democràcia. Això ha portat ACPV, en col.laboració amb el Fòrum per la Memòria del País Valencià, a impulsar la Comissió de la Veritat, l'objectiu fonamental de la qual és estudiar i difondre els dramàtics anys de la postguerra a la ciutat de València.


A hores d'ara, la Comissió de la Veritat ha constituït ja diverses línies de treball: àmbit històric (coordinat pel prestigiós historiador Paul Preston), àmbit jurídic (participat per juristes i acadèmics, entre ells membres del Tribunal Penal Internacional de l'Haia) i àmbit mèdic (amb reconeguts antropòlegs forenses, entre ells el president de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, Josep Arimany).

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat