Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
9 febrer: L'urbanisme contra els barris....
08 feb 2007
Xerrada en tonr l'efecte dels plans urbanístics en la destrucció dels barris
1_9febpdf.pdf
9febpdf.pdf (4,09 MiB)
Viure en una gran ciutat avui vol dir viure en un gran mercat, ja no només com a client-consumidor-usuari sinó sobretot com a producte. Tota la ciutat es posada a la venda, en venda està el seu sol, en venda les seves cases, en venda la seva gent, fins i tot en venda la seva imatge. Projectades al mercat internacional del capitalisme neoliberal actual,les ciutats competeixen en l'afany ridícul de cridar l'atenció per tal de captar inversors que apostin per la ciutat en qúestio a l'hora de fer-hi negocis. Les ciutats, com se sap, s'autoorganitzen per barris, massa populars pels inversors, massa antics pels administradors d'aquesta bogeria que son els polítics, massa bruts pels nous rics que abunden per aquestes contrades. Sota la consigna de renovem-ho tot, reestructurem-ho, traçem plans urbanístics, a cop de revisar plans urbanístics i amb els sempre irònics eufemismes: higienitzen, espongitzen cascs antics, derruint la memoria que contenen les casetes de barri de sempre. Potser es pensen que la misèria s'evapora amb els edifics vells dels barris populars? Canviaran les cases, canviaran els carrers i canviaran per últim a la gent, però la marginació no desapareixerà. Elititzaran barris sencers, especialitzant els usos però no podran eliminar tot allò ingovernable que sobreviu en cada racó de cada barri.
En aquesta xerrada ens interessa submergir-nos en aquest tipus de processos. Concretament, la intenció és comparar la realitat de dos barris diferents de dos ciutats llunyanes, per valorar-ne les diferències, les similituts i contrastar experiències de resistència front aquests processos. Per una banda vindran dues persones de Sevilla, que presentaran un llibre "El gran pollo de la Alameda" on es recullen 12 anys de vivències i de lluita social a la ciutat anadalusa, centrant-nos sobretot en el proccés de destrucció del barri de la Alameda, al nord del centre històric de la ciutat andalusa. Per altra banda, vindrà l'Isaac Marrero, socioleg i antropoleg, que entre altres coses ha investigat el proccés de gestació i aplicació del 22@ al Poble Nou de Barcelona, per explicar-nos, des d'un àmbit potser més teòric, com ha funcionat el proccés de substitució social al barri, el fracàs de la participació ciutadana i la batalla entre la classe dominant i les classes populars a l'hora de construir imaginari social.
Després de l'exposició dels ponents es projectaran fotografies dels dos processos descrits per fer-nos uns idea del que ens estan explicant i de quines zones es parla. Posteriorment, volem finalitzar la xerrada amb un debat que ens agradaria contribuis a nodrir d'idees i propostes a l'àmbit dels moviments socials autònoms de base que lluiten contra algun pla urbanístic conret o que simplement defensen un projecte de barri completament oposat al que s'està desenvolupant.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa