Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral : dones
La CSI impulsa una campanya internacional per promoure el sindicalisme entre les dones
07 feb 2007
La campanya té com a objectiu instar les dones a reivindicar els seus drets laborals i a no considerar el sindicalisme âuna qüestió d'homesâ?. Les primeres accions estan desenvolupant-se a Algèria i el Marroc.
Redacció Canalsolidari.org(05/02/2007)
La Confederació Sindical Internacional (CSI), en col·laboració amb les Federacions Sindicals Internacionals (FSI) sectorials, està desenvolupant a nivell mundial una campanya que promou la sindicalització de les treballadores anomenada âEls sindicats per a les dones, dones per als sindicatsâ.

Un total de 55 centrals sindicals afiliades a la CSI i prop d'una vintena de sindicats de les FSI participen en la iniciativa, que segueix el camí marcat per la campanya que l'any 2002 va llançar la desapareguda Confederació Internacional d'Organitzacions Sindicals Lliures (CIOSL).

Recentment s'ha celebrat a Marràqueix un seminari per avaluar la incidència d'aquesta iniciativa al Marroc i Algèria, en el qual van participar prop de 40 dones sindicalistes. La CSI va entrevistar una d'elles: Souad Belaidi, coordinadora a la regió algeriana de Tlemcen, que creu que "gràcies a aquesta iniciativa, les dones han après a reivindicar els seus drets".

"Portem a terme jornades d'estudi i seminaris per a les dones. Per a elles era una cosa diferent, una veritable novetat en quant al mètode, fet que les va encoratjar a defensar els seus drets". "La campanya també va possibilitar que s'acostessin dones de totes les edats i de tots els estrats socials. De vegades vaig arribar a plorar quan algunes m'explicaven les seves tristes històries", explica Belaidi.

âQüestió d'homesâ?

Per a Belaidi, el sindicalisme ofereix "molts avantatges per a les dones, que consideraven que es tractava d'una qüestió d'homes". "No obstant això, quan es van trobar amb una dona representant al sindicat es van acostar per plantejar els seus problemes específics, sobretot, relacionats amb la discriminació i la promoció, així com amb l'assetjament sexual i psicològic", assenyala.

Belaidi va començar a treballar a favor del sindicalisme als 18 anys i, recordant la seva pròpia experiència, descriu la situació de moltes dones en el país. âAls 22 anys vaig aconseguir el meu primer contracte de treball però per assolir la titularitat en el meu càrrec de docent vaig haver de plantar cara a moltes injustícies, barreres burocràtiques i discriminacionsâ?, recorda.

âVaig portar a terme un seminari de tres dies sobre la globalització en el qual les dones van ser majoria: 27 dones i 13 homes. Això no va agradar. Els homes deien que les dones els traurien els càrrecs. Tampoc els va agradar la gran difusió d'aquest seminari que van fer els mitjans informatius", es lamenta.

"Llavors, els executius van començar a criticar el fet que tingués doble responsabilitat, en el nivell del sector i en el del comitè de dones de la wilaya", conclou. Finalment, la sindicalista va decidir esperar "que les coses es calmessin i gràcies a això els problemes es van anar diluint".

Per a llegir la notícia sencera:
http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=7907
Mira també:
http://www.ituc-csi.org/

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: La CSI impulsa una campanya internacional per promoure el sindicalisme entre les dones
25 feb 2007
s'ha de promoure el sindicalisme entre persones no només entre pesornes d'un sexe determinat.
Els sindicats son per la classe treballadora, no per dones treballadores o homes treballadors.
Prou txorrades!
Sindicato Sindicat