Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Comité revela serioses violacions de drets humans el 2003
06 feb 2007
El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura i de les Penes o Tractes Inhumans o Degradants (CPT) va publicar un informe el passat 25 de gener, en el qual es responsabilitza les autoritats portugueses de diverses violacions dels drets humans.

Font indymedia portugal http://pt.indymedia.org/ler.php?numero=114155&cidade=1
El document es basava en diverses visites dutes a terme per membres del Comitè el 2003, en les quals van observar diverses presons, a més de diverses comissaries de la PSP i el centre de detenció d'immigrants de l'aeroport de Lisboa.


El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura i de les Penes o Tractes Inhumans o Degradants (CPT) va publicar un informe el passat 25 de gener, en el qual es responsabilitza les autoritats portugueses de diverses violacions dels drets humans. El document es basava en diverses visites dutes a terme per membres del Comitè el 2003, en les quals van observar diverses presons, a més de diverses comissaries de la PSP i el centre de detenció d'immigrants de l'aeroport de Lisboa.

L'informe relata que el 2003 es va registrar un augment de denúncies d'agressions comeses per agents de policia, concloent que les garanties bàsiques de defensa contra els abusos de les autoritats són encara lluny de ser completament aplicades. El document alerta igualment de la precària situació que es viu a les presons portugueses, amb menció a diversos casos de pallisses, a més de l'existència d'elevades taxes de superpoblació carcerària i d'insuficients condicions de vida (s'acusa al centre de detenció d'immigrants de negar als detinguts l'accés a l'aire lliure).

Malgrat l'abisme temporal entre els fets descrits i la data de la seva publicació, el document no omet recents casos tràgics.

L'informe d'Amnistia Internacional per a 2005 (1)/ (2) esmenta diversos casos de violència policial, com els assassinats de José Reis o João Martins per part d'agents de la PSP.

(1) http://web.amnesty.org/report2006/prt-summary-eng
(2) http://pt.indymedia.org/ler.php?numero=76895&cidade=1


El 2006 això va continuar igual. Destaca la successió, en un espai de cinc dies, de dues situacions en les quals hi va haver trets efectuats per militars de la GNR i que van provocar la mort d'un jove.

Cal fer constar igualment un cas de tortura infligida a un immigrant egipci per part d'agents de la PSP de la barriada d'Espinho.


Les presons portugueses van ser, com en anys anteriors, el lloc de greus violacions de drets humans. De fet, diversos casos de tortura han estat verificats per part de guàrdies de presons (1)/ (2) i un cas de mort en circumstàncies sospitoses.

(1) http://pt.indymedia.org/ler.php?numero=109661&cidade=1
(2) http://pt.indymedia.org/ler.php?numero=76737&cidade=1


Aparentment, aquests esdeveniments constitueixen excepcions a la regla i no són una norma general en les actituds protagonitzades per les forces de seguretat. Tanmateix, serà que l'excepció contradiu la regla o, al contrari, que les excepcions mostren l'extensió del problema?

Quan, dia a dia, les forces de seguretat augmenten el seu poder d'acció, com va ser visible en l'operació a Quinta de Torre (Maig de 2006), augmentant el seu marge d'intervenció i el seu desenvolupament infraestrutural, no podem deixar d'apuntar a la desigualtat del poder social entre una minoria de poderosos que manen una multitud que obeeix, com a causa estructural de la repressió.
Mira també:
http://pt.indymedia.org/index.php

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa