Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
Insurrecció electoral a l´Estat francès (José Bové)
02 feb 2007
Declaració de candidatura

per José Bové :
INSURRECCIÓ ELECTORAL


França no ha estat mai tan desigualitària.


Un gran patró guanya 300 vegades o més que un smicard*. Els més rics deserten del seu deure fiscal quan 100 000 persones dormen al carrer. Les stocks-opcions recompensen els acomiadaments borsaris.

És el temps de posar final a un sistema que entrena a la gran majoria dels assalariats en la precarietat i la inseguretat social. És el temps de decretar la insurrecció electoral contra el liberalisme econòmic.

Diverses desenes de milers de persones m'han proposat de ser candidat a l'elecció presidencial. He decidit acceptar que el meu nom encarni, sobre la butlleta de vot, la voluntat comuna de batre la dreta i l'extrema dreta i de reprendre l'esperança d'una alternativa a l´esquerra. He decidit acceptar, per a què continuï el combat per la concentració de totes les forces de l'esquerra de la transformació social, solidària, ecologista, antiracista i féminista. Nosaltres no ens résignem pas a la divisió actual d'aquestes forces. Volem ser el munyit d'unió entre totes aquelles i tots aquells qui volen que la vida canviï verdaderament.

No sóc el candidat d'un partit. No sóc un professional de la política. La meva candidatura és la d'una concentració de forces i de ciutadans vinguts del moviment social, del món sindical, de corrents polítics i de les associacions de la immigració que aspiren a la unitat d'aquesta esquerra. Aquesta candidatura és una candidatura col.lectiva portada per nombroses veus.

Apel.lo avui els electes comunistes, ecologistes, alternatius, socialistes anti-liberals, que ens han permès, gràcies als seus apadrinaments, participar a la campanya oficial. ***

Volem ser les porta-veu de les sense-veus, d'aquests milions de ciutadanes i de ciutadans que pateixen la precarització social i les discriminacions. Volem dir-los que l'abstenció o el vot Le Pen condueixen tot recte a l'elecció de Nicolas Sarkozy. El Senyor Sarkozy és un home perillós pel nostre país. Sota la coberta de promeses múltiples, el seu projecte és d'anar encara més lluny en la via d'una lògica econòmica que afavoreix els més forts i penalitza els més febles. És el candidat del MEDEF*, del contracte precari generalitzat, del desmantellament progressiu del codi del treball i dels serveis públics, de la supressió de fet de l'impost sobre les fortunes, de l'insult contra els joves dels barris, del menyspreu contra els agents dels serveis públics. aquest és l'home de la dissolució de l'Estat social i de la seva transformació en Estat policíac i carcerari.

Aquest amic de Blair i de Bush ens prepara una República unioeuropeista i atlantista.

Nosaltres volem també defensar un projecte i unes solucions per a totes aquelles i tots aquells que desitgen que la vida canviï verdaderament. Nosaltres volem dir que una alternativa és possible a aquelles i aquells que no creuen més en l'esquerra tradicional, que es van sublevar votant massivament « no » al projecte de tractat constitucional europeu, que es van revoltar en els barris populars, rebutjant el CPE*.

La Senyora Royal encarna una esquerra que ha renunciat. Front al social-liberalisme que ha conduït tota l'esquerra al desastre electoral l'any 2002, front al projecte d'un partit socialista autista, que manifesta rebuig a trencar amb la lògica econòmica liberal, nosaltres volem oposar una esquerra de transformació social i democràtica, una esquerra antiracista, feminista i ecologica. Una veritable esquerra. ***

El nostre projecte és el fruït d'una experiència i d'una reflexió portades pels militants i els actors del canvi social. Aquest resulta d'un treball col·lectiu sense equivalent, que ha reunit totes les components de l'esquerra antiliberal. No és el resultat d'un enfocament tecnocràtic qui pretén conciliar les dures lleis del guany amb una mica d'ordre just. Nosaltres volem que les ciutadanes i els ciutadans siguin démocratiquement cridats a conduir i a controlar la transformació social. El nostre programa és una eina a la disposició dels electors i de les electores perquè ells es reapropiïn de l'exercici del poder.

Primerament, nosaltres volem l'elaboració d'un plànol d'urgència social. La reducció massiva de l'atur i de la precarietat és una prioritat, la qual cosa suposa desenvolupar activitats útils, creadores de treballs, imposar una estricta reglamentació de les jubilacions i instaurar un sistema de d´assegurança professional al llarg de tota la vida. La revalorització de les minimes socials i dels baixos salaris ha de ser acompanyada d'una fiscalitat fortament progressiva per als elevats ingressos amb la finalitat de limitar les diferències indecents d'ingressos. Això és l'exigència de noves relacions en el treball i de nous drets socials que nosaltres volem portar. Això és la necessitat de lluitar contra l'especulació financera i de fer front a la potència de l'accionariat.

Segonament, nosaltres volem instaurar un nou model de desenvolupament. Això és la redefinició del tipus de creixement, de producció, d'intercanvi i de consum. Cal atacar la gran-potència de les firmes transnacionals i dels mercats financers, perquè la seva set de guanys i el seu menyspreu per la humanitat posen el planeta en perill. La qüestió de les nuclears o com la dels Organismes Genèicament Modificats hauran de ser sotmesos a un debat ciutadà què cal conduir i resoldre démocratiquement, en tota transparència.

Tercerament, nosaltres volem que els milions de persones que viuen a les ciutats de suburbis, als barris populars - siguin els que siguin els seus orígens i les seves creences - no siguin considerats més com a sota-ciutadans en aquest país que és el seu. Tenen dret a la justícia, a la igualtat i a la dignitat. No és acceptable que l'accés als drets fonamentals, a la salut, a l'educació, al treball, a l'allotjament, els sigui limitat, i que la sola resposta als problemes que ells troben sigui aquella de la repressió policíaca i seguritària que desemboca sovint, en tota impunitat, a violències, fins i tot, morts.

En quart lloc, nosaltres reafirmem que tot ésser humà, perquè això és un ésser humà, ha de ser reconegut en la seva humanitat. Nosaltres rebutgem què es continuï privant un ésser humà de la seva dignitat privant-lo de papers.

En cinquè lloc, la transformació democràtica i social exigeix acabar amb el règim de la V° República. Això és la democràcia tota sencera la que ha de ser vivificada. Nosaltres volem una nova República laica, oberta sobre la societat tal qual és, oberta sobre el món, una democràcia política, social i ciutadana, qui ampliï la base dels drets fonamentals, començant pels drets socials.


En sisè lloc, des del 2007, en coherència amb el « no » del 29 de maig de 2005, nosaltres sentim que França proposa la refundació de la construcció europea sobre bases democràtiques i socials. Nosaltres demanem el final dels tractats existents i proposarem un nou text fundador. No acceptarem que la nova política que hauria estat escollida pel nostre poble sigui prohibida per les decisions europees. La presidència francesa de la Unió, al segon semestre 2008, és l'ocasió de portar àmpliament l'exigència d'un canvi com aquest.

En setè lloc, nosaltres ens comprometem a practicar l'equitat per als departaments i territoris d'ultra-mar i deixar-los la tria de l'autodeterminació.

En vuitè lloc, nosaltres volem, amb tots els pobles que pateixen, combatre i fer retrocedir les polítiques de liberalització que afavoreixen la guerra econòmica, l'exacerbació de les competències, les privatitzacions i les desreglamentacions. Nosaltres posarem final a la capacitat de molèstia de les institucions (Banca Mundial, Fons Monetari Internacional, Organització Mundial del Comerç) que reforcen les il.legalitats i provoquen sofriments i l'origen de guerres. Defensarem el dret a la sobirania alimentària i el lliure accés per tots als béns comuns de la humanitat, com és l'aigua.

Finalment , perquè les dones assumeixen múltiples responsabilitats, al treball, a la casa, nens i pròxims dependents, perquè són majoritàries entre els aturats, els precaris i els baixos salaris, nosaltres volem que siguin les primeres beneficiàries de l'amillorament de nombrosos serveis públics : la prioritat, concedida a un servei públic per la petita infantesa, i mesures contra l'atur i la precarietat. L'objectiu de la igualtat entre les dones i els homes ha de ser preseguit en totes les nostres decisions. Aquest és gran temps de fer-ne una realitat.

Això que nosaltres desitgem és possible, aquí i ara, a condició de posar final al dogma econòmic liberal. Això que nosaltres desitgem és possible, aquí i ara, a condició d'assumir una autèntica transformació social. Això que nosaltres desitgem és possible, aquí i ara, a condició que ens reuníem, en la unitat, per fer avançar l'esquerra alternativa, ecologista, antiracista, féminista i solidària.
Mira també:
http://www.catalunyainformacio.cat/pnoticies/notItem.jsp?item=noticia&idint=171311

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat