Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Polèmica al voltant de l'ensenyament en llengua catalana.
02 feb 2007
02.02.07 Els darrers dies estem assistint a dues polèmiques relacionades amb el futur immediat de la llengua catalana a l'ensenyament primari del País Valencià i el Principat de Catalunya. En el cas del País Valencià, Escola Valenciana ha fet un pas històric en demandar la Conselleria d'Educació pel reiterat incompliment de l'oferta de les línies en valencià als centres educatius,...
... mentre que a Catalunya el govern tripartit, a instàncies de la Conselleriad'Educació, contempla adaptar el model educatiu al guió fixat en matèria lingüística des del govern espanyol, independentment de la decisió de recórrer el seu polèmic darrer decret.

Retrocés educatiu en matèria lingüística al Principat de Catalunya
La Conselleria d'Educació de la Generalitat de Catalunya va donar a conèixer abans d'ahir les mesures que planteja davant del decreto de enseñanzas mínimas, presentat el mes de desembre pel Ministerio de Educación espanyol.De forma incomprensible, el tripartit principatí ha optat per recórrer aquest decret per la invasió de competències que planteja, alhora que hadonat a conèixer que treballa en un esborrany pel qual s'aplicaria l'aspectemés preocupant: la introducció d'una tercera hora de llengua castellana en l'ensenyament primari.

Entre d'altres aspectes, aquest decret estableix una troncalitat comuna per a l'educació primària, des dels 6 fins als 12 anys, que inclou lapotenciació de l'aprenentatge de la llengua castellana amb més horeslectives. Si bé, arran de les reaccions de tot tipus d'agents educatius i culturals com ara el SEPC, la USTEC o Òmnium Cultural, el debat dels darrers dies apuntava en la línia de recórrer frontalment aquest decret, lasorpresa ha saltat quan s'han conegut les propostes que es preveuen des de la Conselleria d'Educació dirigida per Ernest Maragall.

A través de filtracions a diferents mitjans de comunicació, i d'una posterior compareixença parlamentària, s'ha sabut que el govern deGeneralitat d'amunt té la intenció d'elaborar un decret propi que implantaràaquesta tercera hora d'espanyol, si bé ofereix la possibilitat que els centres docents escullin si aquesta hora es dedica a l'assignatura dellengua o bé a d'altres assignatures.

Gairebé de forma immediata, han començat a sortir un seguit de veus crítiques amb aquesta intenció, la qual ha estat ratificada pel consellerd'Educació al·legant que és "el millor que mai s'ha fet al servei del'educació de Catalunya i per la defensa del català". Entitats com Òmnium Cultural o la Plataforma per la llengua i la CAL, ja han demanat una rectificació al govern de la Generalitat d'amunt, ja que mesures com aquestaimpossibiliten la normalització de la llengua catalana en una situació enquè el mateix programa d'immersió lingüística, reconegut a nivell internacional, no s'aplica com hauria d'aplicar-se.

De la mateixa manera, sindicats com la USTEC, la Federació d'Ensenyament de la Intersindical-CSC o fins i tot Comissions Obreres apunten que aquestamesura és innecessària i que en tot cas cal potenciar el català davant del'augment d'alumnes originaris d'altres països i sobretot de l'Amèrica Llatina. Alhora, retreuen que des de la Conselleria s'utilitzi la sisenahora prevista al Pacte Nacional per l'Educació, en tant que aquesta "no éscurricular, sinó de reforç", en paraules de la portaveu de la USTEC, Rosa Canyadel.

Fins ara, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), a tenor de diversos dels seus dirigents i membres del govern principatí, ha declinat entrar al fonsde la qüestió i s'ha limitat a apuntar que més enllà de recórrer el decretespanyol per inconstitucional en el cas del Principat, només estem parlant d'un esborrany que caldrà abordar en el seu moment.

Moviments al País Valencià en defensa de la llengua catalana a les aules
En qualsevol cas, i més al sud, aquesta qüestió entronca amb la polèmica originada els darrers dies al País Valencià, on Escola Valenciana ha iniciat un procediment administratiu contra la Conselleria de Cultura, Educació i Esports de la Generalitat d'abaix per vulnerar els drets dels i les alumnes, així com de pares i mares, a causa del reiterat incompliment en garantir que les línies en valencià s'ofereixin en valencià i no pas en espanyol, tal com es preveu a la Llei d'Ús i Ensenyament en Valencià.

El detonant d'una problemàtica que la comunitat educativa venia denunciant des de temps enrere ha estat el cas de l'IES Comarcal de Burjassot, que hasaltat a l'actualitat informativa arran de la negativa persistent d'unprofessor a impartir-hi classes en llengua catalana, negativa que contravéla normativa aprovada tant per la Conselleria com pel Consell Escolar. En aquest cas concret, l'AMPA del centre ha acabat recorrent a la Federació d'Escola Valenciana després d'esgotar totes les vies possibles i detrobar-se amb la negativa sistemàtica a emparar els seus drets.

Així doncs, la Conselleria disposa ara de tres mesos per a pronunciar-se davant d'aquesta qüestió, i en cas de no fer-ho, la problemàtica passaria amans d'un jutge amb la possibilitat que estableixi un precedent històric.


Sens dubte, aquesta és una qüestió que caldrà seguir amb atenció perquè podria desencallar una anomalia que ve donant-se impunement en moltsinstituts que sobre el paper oferten línies en valencià.
Mira també:
http://www.llibertat.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Polèmica al voltant de l'ensenyament en llengua catalana.
02 feb 2007
l´hipocresia d´ERC callant com a una "puta", la hipocresia de les "JERC i afins" protestant, i el Polilla fent tot el que diu l´amo ZP... I enmig de tot això, tenim a un "personatge" com a conseller de deseducació, Ernest Maragall, que sincerament, no en té ni idea, però esclar que està a l´altura dels anteriors consellers de deseducació: cada cop pitjor.
Re: Polèmica al voltant de l'ensenyament en llengua catalana.
02 feb 2007
estic totalment d'acord amb el text.

per cert, estaría bé que no cometéssiu errors ortogràfics i donéssiu un pelet més de qualitat als textos (ho dic per allò de dir "de dalt" o "d'abaix"). És millor dir les coses clares parlant amb propietat.

Salut i endavant amb la lluita! ara nes volen fer mal a on més ens dol!
Re: Polèmica al voltant de l'ensenyament en llengua catalana.
02 feb 2007
La ex-consellera d'Educació Marta Cid donava mil voltes a l'Ernest Maragall.
Re: Polèmica al voltant de l'ensenyament en llengua catalana.
04 feb 2007
¡ABAJO EL CATAL�N! ¡ARRIBA EL ESPAÑOL Y EL INGLÉS!
¡VIVAN LAS LENGUAS ÚTILES Y MUERAN LAS INÚTILES!
Sindicato Sindicat