Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: criminalització i repressió : especulació i okupació
Barcelona 'desokupa'
01 feb 2007
• El consistori planteja un canvi del Codi Civil català que li permeti desallotjar finques privades

• Hereu mostra la seva "satisfacció" per les últimes accions policials i judicials contra esquàters
ALBERT OLLÉS
BARCELONA

L'objectiu de l'actual alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, d'avançar cap a la resolució definitiva de l'espinós problema de l'okupació a Barcelona va incorporar ahir un altre punt de suport. Un dia després de les últimes declaracions d'Hereu tancant l'etapa de tolerància viscuda durant els últims anys a la ciutat i augurant un final pròxim dels okupes, un dictamen jurídic municipal va obrir un nou element de reflexió: el de la legitimació del consistori per intervenir, en favor dels propietaris i només amb la seva aprovació, en els desallotjaments de finques privades.
Aquesta és la principal conclusió d'un informe, a què ha tingut accés aquest diari, sol.licitat per l'Ajuntament de Barcelona per articular propostes de modificació del Codi Civil català que permetin agilitzar el procés per poder desokupar immobles privats, un innovador sistema que ja ha estat batejat com a desnonament exprés.
La precursora idea que planteja el dictamen hauria de ser aprovada en últim terme pel Parlament (Catalunya té un codi civil propi, en part diferent del de la resta d'Espanya) i dotaria els ajuntaments d'una competència que ara és exclusiva del poder judicial.
D'aquesta manera, i segons fonts municipals, es mantindria el principi bàsic que l'actuació principal correspon sempre al propietari però, en favor de l'interès públic, s'habilitaria els ajuntaments a intervenir subsidiàriament en favor dels propietaris per restituir-los la propietat perduda per una okupació.

RECUPERAR LA PROPIETAT
L'informe proposa diferents alternatives tècniques perquè la iniciativa prosperi, i té com a idea bàsica reforçar els instruments actuals d'actuació, per la via civil, per recuperar la propietat privada i evitar al mateix temps una criminalització de l'okupació.
Aquesta modificació s'hauria de complementar amb altres canvis en el Codi Penal espanyol, tal com explica un altre dictamen que l'alcaldia va presentar als grups municipals el 18 de desembre passat, coincidint amb l'última reunió de la comissió consistorial creada per estudiar el fenomen okupa. Aquest proposa introduir un tipus específic de delicte en el cas que els esquàters no obeeixin una ordre de desallotjament dictada pel jutge sobre una finca okupada pacíficament (sense ús de la força o la violència).

AGILITZAR ELS DESNONAMENTS
La idea també permetria, segons l'informe esmentat, agilitzar els desnonaments. Actualment, i malgrat que l'article 245.2 del Codi Penal introduït el 1995 castiga tant l'okupació pacífica com la violenta, bona part dels jutges han optat per no aplicar- lo al peu de la lletra en el primer dels casos, cosa que provoca que el procés, si es tracta de propietats privades, es dilati en el temps de forma notable.
Els dos informes s'emmarquen en la cada vegada més decidida política consistorial encaminada a plantar cara a un fenomen que, malgrat que té poca incidència real si es compara amb altres problemes de la ciutat com el de l'accés a la vivenda, la immigració o la seguretat, és un dels referents més mediàtics de l'agenda municipal.
Un canvi de rumb relacionat directament amb el relleu a l'alcaldia entre Clos i Hereu, i que ha anat evolucionant cap a postures de més fermesa durant els últims mesos. La radicalització del discurs del nou alcalde, que ha anteposat el compliment "estricte" de la llei al diàleg promogut pel seu antecessor, està començant a donar fruits a nivell judicial i policial.
El mateix Hereu va mostrar ahir, en declaracions a EL PERIÓDICO, la seva "satisfacció" per les últimes actuacions dels Mossos d'Esquadra i dels magistrats. Encara que es manté el ritme habitual a Barcelona de dues okupacions i dos desallotjaments setmanals, fonts municipals van reconèixer que comencen a notar un canvi significatiu en la implicació en el tema de jutges i caps de les forces de seguretat.
Això explicaria les últimes declaracions d'Hereu --que va reclamar als Mossos l'octubre del 2006 una
"ofensiva" per acabar amb el vandalisme urbà relacionat amb l'okupació--, en què va radiografiar la situació actual i va qualificar el col.lectiu d'"irrellevant".
Mira també:
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=375801&idseccio_PK=1022

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Barcelona 'desokupa'
01 feb 2007
okupar es ilegal, i en el kas de ke no hu sigui, doncs canviem les lleis perque ho sigui.
vaia manera de governar ke tenen aksta gentussa
Re: Barcelona 'desokupa'
01 feb 2007
I què pensa fer l'ajuntament amb l'incumpliment sistemàtic del dret a l'habitatge? Okupar és delicte, però especular no, sembla que això és "fer empresa".

Barcelona, la botiga més cutre del món.
Re: Barcelona 'desokupa'
02 feb 2007
no ramón, "bcn ya no es la botiga mes gran del mon".. eso era cosa de clos.. ahora toca "barcelona, l'empresa mes gran del mon"
Re: Barcelona 'desokupa'
02 feb 2007
Menuda prueva hay por delante!
Seguramente va a haber una acometida terrible de criminalización y desalojos chungos.

Pero de las palabras a los hechos... seguramente sea muy dificil de lleva adelante. No solo por la cantidad de casa ocupadas, si no por la cantidad de ocupas sin casa que estarían interesad@s en volver a aocupar...

Es posible que si se hace un pequeño esfuerzo se resista lo suficiente y tras una temporada muy dura se llegue a un nuevo equilibrio. Si no logran "acabar con el vandalismo asociado a la okupación" en un plazo razonable quizá les interese pasar a otra cosa para no aparecer ante electores y clase politica como unos "gestores fracasados de la crisis".

Seguramente sea más importante que nunca tener en cuenta el aislamiento-comunicación del rollo escuater con sectores de la sociedad barcelonesa. Quizá cultivar puentes estratégicos temporalmente podría ayudar a romper el asedio mediatico que supone la criminalización.
Re: Barcelona 'desokupa'
02 feb 2007
La veritat, l'hereu es un iluminat, pero molt que s'esforci dubto molt que acavi amb l'okupació a Barcelona, almenys no amb l'estrategia actual, i això només supondrà qeu l'okupació en sobreviurá molt més forta i amb la gent molt més curtida i concienciada.
asi es sr pique
02 feb 2007
Hereu tiene que darse a conocer; les va el cargo. ¡Llevan veintitantos años ininterrumpidos en el poder municipal! El malestar social es mayúsculo, fruto de las politicas institucionales y se avecinan tiempos díficiles. ¿Qué hacer? Buscar una cabeza de turco: la okupación que creían medio muerta.

Con tanto empeño, de momento ya han reactivado la Asamblea de Okupas, han alertado y están consiguiendo animar a todos los movimientos sociales y se están desenmascarado aceleradamente como gobernantes ineptos, y por lo mismo autoritarios, desligitimados y al servicio de las mafias especuladoras.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more