Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Cròniques des del FSM2006 a Nairobi
22 gen 2007
Il.legitimitat del deute. Financament responsable/alternatiu i condicionalitatsEls diferents moviments que lluiten per l'abolicio del deute extern s'han coordinat per editar un programa conjunt d'activitats durant els 4 dies de FSM. Avui, diumenge 21 de gener, han tingut lloc ja les primeres activitats al voltant d'aquest tema, algunes amb un notable exit de public. Es el cas del seminari "Il.legitimitat del deute. Financament responsable/alternatiu i condicionalitats", organitzat per un grup de 13 organitzacions (entre elles l'observatori del deute en la globalitzacio). Mes de 70 persones han assistit a aquest seminari organitzat en forma de "Talk show", es a dir, entrevistes a diferents panelistes que han hagut de respondre als dos entrevistadors, Lidy Napcil de Jubileu Sud i Alex Wilks d'Eurodad. Temes com la responsabilitat dels creditors en la generacio de la crisis del deute, el fet que actualment hi hagi una major transferencia de recursos del sud al nord que al inrevesm o l'us del deute com a eina politica han marcat la primera part del debat. En una intervencio molt aclamada, Beverly Keene, de Jubileu Sud, ha declarat que "el deute no es un problema financer, sino un problema politic, per tant no es solucionara amb respostes financeres. Fins que no aconseguim canviar les desigualtats en les relacions de poder entre Nord i Sud, i entre societat civil i governants, no acabarem amb el problema del deute". En aquest sentit ha quedat clar que la lluita per un mon sense deute es la lluita per la democracia, la participacio i la justicia, aixi com la lluita per un model economic i de consum ben diferent.

Vinod Raina, de la India, ha donat una perspectiva mes amplia, "necessitem superar la visio limitada dels fluxos financers i hem de mirar tambe als altres fluxos, de materials, recursos i persones". Aixi, el reclam pel reconeixement del deute ecologic, social i cultural que el Nord te amb el Sud ha estat tambe present en el seminari principal sobre Deute Ilegitim.

Moltes altres questions han estat adrecades, tant pels panelistes entrevistats com pels assistents - la proposta de crear un banc del sud que sustitueixi al banc mundial, la necessitat d'avancar en els processos d'auditories del deute, el rebuig a qualsevol tipus de condicionalitat, etc.- les quals seran de ben segur aprofunditzades en les activitats que contiuaran aquesta tarda i durant els 3 dies seguents.

Des de Nairobi

Iolanda Fresnillo, Observatori del Deute en la Globalitzacio

Nota. la manca d'accents es deu al teclat Keniata.
=======================================


Primer mati d'activitats a Nairobi

Despres de la jornada d'inauguracio d'ahir (que una servidora es va perdre per retards de vols) el 7e FSM ha arrencat aquest mati amb els primers seminaris, tallers i activitats culturals.

La regnant tranquilitat als voltants del Moi Sports Centers a quarts de nou del mati, hora indicada per a les primeres activitats, feia temer un fluix inici del forum ... res mes lluny de la realitat. Poc a poc, un cop superades la distancia entre els espais del forum i el centre de la ciutat, la descordinacio i manca d'informacio que acostuma a marcar els inicis d'aquests esdeveniments, i les dificultats per trobar un programa, milers de persones d'arreu del mon han anat omplint les activitats.

Africans (en clara majoria), pero tambe asiatics, llatinoamericans, nordamericans, europeus ... han anat omplint de colors i veus diferents els tallers i seminaris, i la participacio s'ha tornat mes activa a mesura que ha anat passant el mati. Ara mateix, quan nomes fa 7 hores de l'inici de les mateixes, s'esta desenvolupant el 3r torn d'activitats auto-organitzades el forum camina a tota marxa.

This work is in the public domain
Sindicat