Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme
Entrevista a RASH Madrid: "El moviment skinhead comporta una part important de lluita de classes"
20 gen 2007
Entrevista a RASH Madrid: "El moviment skinhead comporta una part important de lluita de classes"


Entrevista a RASH Madrid: "El moviment skinhead comporta una part important de lluita de classes"
x Mariano Licitades - La HaineEntrevista al col·lectiu de skinheads comunistes i anarquistes de Madrid, partint del seu marc teòric i la seva pràctica política. Pretenem passar per sobre de prejudicis i clixés, i analitzar la relació d'aquest moviment amb la lluita antifeixista i anticapitalista actual.

1. Quin és la situació actual del moviment Skin anticapitalista i militant en l'estat espanyol? Està en fase de creixement? Podeu contar-nos breument com ha vingut desenvolupant-se en els últims anys?

Aprofitem aquesta primera oportunitat que ens presenteu per a explicar, almenys bàsicament, d'on sortim els skinheads anticapitalistes i antifeixistes o redskins com preferim denominar-nos.

Encara que des dels orígens mateixos dels skinhead a la fi dels 60âs, hi ha hagut skins associats a l'esquerra, la primera vegada que algú va usar aquest va ser el grup The Redskins. Banda anglesa formada per 3 skinheads militants del vell Socialist Workers Party anglès i que farts que els skins nazis campasen a pler pels bars i concerts van decidir omplir la temàtica de les seves cançons i les seves actituds diàries d'antifeixisme i socialisme. Ells i els seus seguidors van ser els primers Redskins.

En l'estat espanyol és cap a l'any 84 gràcies a Kortatu quan es comença a escoltar per primera vegada la paraula Redskin. Barrejant punk i ska, amb influències dels Clash o dels mateixos The Redskins i amb clares inclinacions a l'esquerra abertzale la banda basca aconsegueix fer-se un nom propi a escala mundial.

Una mica més tard, cap a l'any 86, aquest mateix sentiment es contagia a certs joves parisencs, que igualment saturats de la violència nazi decideixen començar a respondre a les agressions. A més eren responsables de la seguretat en les assemblees, en les manifestacions i en els concerts antifeixistes. Havien nascut els Red Warriors.

Organitzats cada vegada de forma més estructurada és a Nova York en 1993 a partir d'un grup de skinheads politics coneguts com May Day Crew o Grup del Primer de Maig, quan neix la Confederació Internacional de Red and Anarchist Skin Heads de la qual nosaltres formem part.

En l'Estat Espanyol ara per ara hi ha zones en les quals la lluita està més implantada per tradició i zones que estan començant a despertar. En canvi hi ha altres zones en les quals el moviment es queda en mera estètica i apartat totalment de qualsevol ideal antifeixista. De manera general el nombre de skinheads militants és molt reduït, hi ha bastant presència skinhead en manifestacions de tall anticapitalista, però el nombre de militants skinheads és petit.

Creiem que està en fase de creixement i aquesta és la labor de la nostra organització, animar als skinheads a militar en agrupacions anticapitalistes. En els últims anys havia menys skinheads i per tant menys militants, però atès que vénen noves generacions de rapats que poden nodrir en un futur les organitzacions, es pot considerar que hi ha un creixement, això s'aconsegueix amb la conscienciació de la joventut, mostrant que ser antifeixista no és només pegar a nazis sinó ser militant actiu, seriós i constant.

Per a ser fidels a la realitat hem d'assenyalar que l'Estat Espanyol, tal vegada juntament amb França i Itàlia, és l'estat europeu on més fortament es troba lligada el anticapitalisme i el antifeixisme al moviment skinhead.

2. Hi ha activistes que plantegen que el moviment Skin en la majoria dels casos ha quedat reduït a mera pose antifeixista. Afirmen que la seva activitat política, d'acció i formació, és escassa o nul·la, i que cauen sovint en el frenesí de les drogues. En el cas dels grups més actius, no poques vegades es limiten a lluitar contra els grups neonazis (tenint en compte que a més no tots passen de la dita al fet), sense aprofundir en el que és realment el antifeixisme ara per ara, tant en la teoria com en la pràctica. Segons la vostra visió i pràctica polítiques, quin és el paper revolucionari dels skins? Com entendre la seva participació en el moviment anticapitalista? Quin és el treball âde baseâ? que realitza RASH Madrid?

El nostre paper és revolucionari per la nostra naturalesa de rebel·lia davant l'estat de les coses. Hem de ser com un ariet per a despertar a la gent de la seva letargia i que realment vegi que hi ha multitud de coses en les nostres vides que són injustes i per les quals hem de lluitar per a canviar-les.

En si mateixos, els skins no tenen cap paper revolucionari per la seva sola condició, el paper revolucionari ho tenen exclusivament les persones que realitzin un treball polític, com pot ser des de militar en una organització fins a combatre el feixisme en el carrer, això si, sense dedicar-se exclusivament a això últim ja que hem també de recordar que la lluita antifeixista i anticapitalista no són només els nazis, sinó que aquests són la punta de l'iceberg i l'única cosa que volen veure alguns.

Sobre la pose antifeixiista, és un assumpte bastant comú entre els skins, ja que hi ha multitud de gent que pensa que les pintes ho fan el més lluitador i després no s'impliquen en no-res que no sigui el que heu comentat drogues, taboles, música, roba i futbol.

En aquest aspecte el moviment skinhead, com part de la societat que és, no s'escapa als corrents de conformisme, passivitat o apatia que com norma general marquen el món que vivim.

Hem d'entendre'l des de la perspectiva que indiquem en el primer punt: inconformisme davant el nostre dia a dia, de no quedar-nos parats davant la realitat que tenalla al món i haver de seguir pel camí que ens marquen les multinacionals, els governs que col·laboren amb elles i tot el que els envolta.

El nostre treball de base es desenvolupa bàsicament mitjançant la militància a nivell teòric amb formació política i pràctic realitzant accions, ja sigui unitàriament o mitjançant la unió de diferents organitzacions i col·lectius.

Publiquem periòdicament fulles amb diferents temes que desenvolupem entre tots per a la seva difusió en actes, manifestacions, locals afins, etc.⦠També contem amb un fòrum situat en la nostra pàgina web en el qual es debaten i es desenvolupen tot tipus de temes, ja sigui música, política, esports, publicacions, convocatòries, etc.â¦

Estem integrats en la Coordinadora Antifeixista de Madrid, pel que el nostre treball s'enriqueix al fusionar-nos amb altres col·lectius que treballen en diferents problemàtiques.

En resum, nosaltres mateixos, amb el nostre propi exemple, vam tractar de bandejar aquesta imatge del moviment skin ja que no ens sentim identificats amb ella. Donant un pas més i acte-classificant-nos com redskins volem fer veure que un skinhead no només pot perfectament sinó que deu per la seva condició social, ser conscient del món que li envolta. Som redskins i no ens espanta ni el treball teòric en les assemblees ni les labors necessàries del carrer. Com s'ha dit en multitud d'ocasions tan inútil és el treball pràctic sense base teòrica com la teoria estèril que queda sense plasmar-se en la realitat. Aquí estem els redskins per a demostrar que no només és possible sinó necessari aprendre a lluitar en tots els fronts.

3. En les manifestacions desenvolupades a Madrid durant el passat mes d'agost contra les agressions del règim d'Israel als pobles palestí i libanès, alguns presents van comentar que van sentir âporâ? quan van veure arribar a un grup de skins antifeixistes a l'instant de trobada. Van assegurar no entendre per que s'usava una vestimenta âsemblant a la dels nazisâ?. D'altra banda, hi ha activistes que fins i tot consideren que el moviment Skin és presa del model de producció capitalista: tribus urbanes, el consum que comporten, els uniformes, la simple estètica, les marques... En concret, per què dur el cap rapat, botes militars i, en definitiva, anar uniformats? Per què és tan important l'estètica?

La gent sol sentir por per la desinformació que tenen sobre nosaltres. Per a algú que només veu la vestimenta i no coneix la nostra història, és fàcil pensar que som iguals que ells per la còpia en tots els sentits que van fer els nazis dels skins (tipus de música, estètica, etc...) i també per com s'encarreguen de desinformar els mitjans de comunicació cridant als nazis skins.

En aquest punt volem assenyalar d'una manera important per a nosaltres la gran contradicció conceptual que existeix dintre del moviment skin i a la qual han contribuït en gran amidada els mass-media amb la seva constant recerca de l'impacte visual. Originat a la fi dels 60âs com punt de trobada entre joves de classe treballadora londinenques i immigrants jamaicans el moviment skin va sorgir i es conserva entre nosaltres com el que va ser: un moviment contracultural, rondaire i mestís. Anys més tard l'ultradreta britànica es va aprofitar de la falta de consciència política d'alguns d'aquests joves per a monopolitzar un sector amb el qual al principi no tenia gens que veure. Les atrocitats sense sentit amb les quals ens tenen acostumats aquests caps buits han fet que els mitjans de comunicació i l'opinió general associï de manera instantània rapat amb nazi, però nosaltres seguirem lluitant per marcar la diferència ben clara. Els skinheads no tenen ni tenien gens que veure amb el racisme ni amb el feixisme o el nacionalsocialisme. Els nazis són nazis, i hem de cridar-los pel seu nom.

Encara així i després de tot l'exposat som conscients que l'estètica no és tan important com es pot arribar a pensar per les nostres paraules. Nosaltres com la part potser més política del moviment skinhead tenim clar que primer de tot som persones, som antifeixistes i després ja vindrà tot la resta, anar rapat o no crec que no marca absolutament cap diferència. Tenim clar que si al moviment skin se li llevés la important part de lluita de classes que comporta es convertiria irremeiablement una moda més, un moviment de pandilles de baralles gratuïtes. Afortunadament els skinheads som molt més que això.

4. Sobre debat sobre la violència. Ãs correcte associar als skins anticapitalistes amb la violència política? Com entén RASH Madrid l'ocupació de la violència?

Si és correcte, ja que la violència política és necessària en molts casos per a destapar o resoldre alguns de problemes.

En el context que ens trobem una important part de la lluita se centra en els feixistes del carrer, els nazis del barri, caps buits amb els quals intentar raonar és missió impossible.

Som conscients que embardissar-nos en una lluita física amb aquesta gent no és la solució definitiva al problema i que si volem resoldre la situació d'arrel no podem acontentar-nos amb gratar en la punta de l'iceberg capitalista. Encara així són massa les agressions feixistes sense resposta, massa assassinats, massa impunitat. Defensem la idea de Durruti i de punts altres que diu "AL Feixisme no se li discuteix, se li destruïx". Per tant no anem a tolerar que cap agressió feixista quedi sense resposta.

Nosaltres entenem aquesta lluita en la seva justa mesura i en el terme que correspon, és a dir, quan la resposta ho mereix i quan no hi ha més solució que aquesta, gens de violència per la cara i sense cap motiu.

Totes les revolucions populars i obreres que històricament ens precedeixen ens mostren que qui té els privilegis no voldrà renunciar a ells per pròpia voluntat. Que sempre haurà obrers amatents a vendre's a aquests primers en canvi de les seves engrunes. Els enfrontaments rondaires amb els nazis no són més que una guerra rondaire en temps de pau, però la violència política en els seus diferents graus són indispensables en la vida d'un revolucionari.

5. RASH Madrid, com el seu propi nom indica, pretén unir militàncies comunistes i anarquistes. Com dueu a la pràctica aquesta unió d'ideologies i per què?

La vam portar a terme mitjançant la posada en comuna dels punts que uneixen a les nostres conviccions, que són bastant més del que certa gent pugui o vulgui pensar. La frase que ho defineix perfectament és: ens uneix molt més del que ens divideix.

El per què de la unió és senzill: cal conjuminar la lluita de tot militant que es consideri anarquista, comunista o antifeixista en general, ja que units tenim més possibilitats d'assolir els nostres objectius comuns que si anem cadascun per separat o fins i tot enfrontant-nos.

La clau perquè les relacions entre comunistes i anarquistes siguin tan satisfactòries com ho són per a nosaltres està en el respecte mutu i en la bona voluntat d'ambdues parts per a no posar el dit en nafres obertes ja en la I Internacional i que no fan més que afeblir-nos fent-nos perdre el temps en xerrameca que no duu a cap lloc. Les discussions abstractes ens separen i la lluita per objectius concrets ens uneix.

Ãs precisament aquest factor el qual ha fet que des del principi de la Coordinadora Antifeixista hàgim sentit la lluita en aquest sector, més ampli i no només reduït al moviment skinhead, com una lluita que ja coneixíem. Per tractar de sumar els esforços de comunistes, d'anarquistes i de antifeixistes en general en una única adreça, en un només camí, en un Front Popular Antifeixista.

6. RASH Madrid ha participat en la Coordinadora Antifeixista de Madrid durant els durs anys que el âcabdillâ? Ansuátegi (PP) era Delegat del Govern. Veieu diferències entre les possibilitats de mobilització social amb el govern del Sabater pel que fa al d'Aznar? Com enfrontar aquesta contradicció des d'una anàlisi de classe?

Ãs possible que el que hagi canviat sigui l'estratègia a l'hora d'intentar frenar el treball dels Antifeixistes. En lloc de les càrregues policials brutals, com en la mani del 19N de l'any 2000 i la repressió sense caserna a la qual ens vam veure sotmesos sota el falangista Ansuátegui, la delegació del govern ens fa veure de forma superficial una falsa imatge de llibertat que arriba fins a on a ells els interessi a cada moment.

Tot això forma part de l'estratègia de la socialdemocracia per a intentar absorbir-nos en el seu sistema, perquè els votem perquè són la veritable alternativa d'esquerres al PP, el rotllo del vot útil i tota la propaganda burgesa a la qual ens tenen acostumats. No hem de caure en això, el PSOE reprimeix, empresona i tortura a presos polítics Antifeixistes i anticapitalistes, dóna suport a governs genocides i imperialistes com EEUU, Israel o la Unió Europea. El PSOE no contempla l'autodeterminació dels pobles de l'estat ni la supressió de la monarquia dintre del seu programa polític. Estan darrere d'una Llei de Memòria Historia que es queda en un punt mig, neutre, tebi, amb la intenció de no ofendre, satisfer i unir a les âdues espanyes â? i s'ha estavellat contra el mur de la realitat que indica que aquestes dues espanyes no estan massa per la labor de reconciliar-se i menys encara en els temes que concerneixen a la Guerra Civil.

Parlant de la treva d'ETA i la bomba en la T4 tampoc ens podem deixar enganyar. Ãs el propi PSOE de nou amb les seves contradiccions internes qui no ha estat capaç de veure que en un diàleg i un acostament de posicions, han de ser ambdues parts les quals cedeixin. Mostrant la mateixa intransigència i incapacitat d'encaixar els cops mediàtics i electorals que l'acostament de presos a Euskal Herria o la legalització de Batasuna li suposaria deixa a la vista de qualsevol que sàpiga mirar amb suficient amplitud que fins que el PSOE no es decideixi a implicar-se de debò en el diàleg, la treva definitiva no podrà ser mai efectiva.

Per tant i sense desviar-nos més de les qüestions inicials, hem de concloure que en part sí veiem més possibilitats de mobilització amb aquest govern, al ser una mica menys dretà que l'anterior. Però al cap i a la fi és semblant ja que els quals ens reprimeixen segueixen sent els mateixos gossos amb altres collarets i utilitzant estratègies lleugerament diferents però amb els mateixos mètodes i aparells d'opressió de sempre.

7. En els últims 3 anys Madrid està vivint un auge dels moviments socials, amb mobilitzacions Antifeixistes entorn del 20N, per la III república, pel dret d'autodeterminació, contra la repressió al moviment d'okupació... Quina valoració feu referent a això?

Ãs totalment necessari que aflorin tots els moviments que lluitin per reivindicacions justes. Pensem que haurien de participar en elles molta més gent, que per una o per altra raó no s'assabenta o pensa que no es va a aconseguir gens. La unió de totes elles per a formar un front comú també seria necessària i molt constructiva, ja que ens trobem tots en el mateix costat de la barricada.

Com bé indiqueu concretament el moviment creix d'una forma ràpida entre la consciència social. En concret la contradicció que existeix en l'Estat Espanyol amb la seva monarquia retrògrada, la seva raó d'ésser i els seus orígens franquistes fa que amb satisfacció ens estiguem trobant banderes republicanes en actes com els del passat any a Móstoles o Fuenlabrada, últimament en la manifestació per un habitatge digne... A poc a poc i d'una forma natural i popular veiem que en multitud d'actes apareixen banderes republicanes.

Hem d'aclarir que la nostra postura davant la república no es correspon amb la república passada que només alguns volen veure. No ens serveix una república com la yankee o la francesa on la dreta i l'extrema dreta se senten com peix en l'aigua. No volem una socialdemocracia republicana que substitueixi la figura del rei i si quedi aquí. Creiem en la República Popular. Creiem que la república no és una fi en si mateix sinó una forma de començar a obrir el camí cap a la lliure determinació dels pobles de la península i al socialisme.

Veure que les idees republicanes estan vives i en auge ens dóna ànims i ens oferix una mostra de per on van les inquietuds revolucionàries del poble. La nostra labor és seguir en aquesta mateixa línia de progrés fent incrementar el nombre de manifestants i de manifestacions.

També ens vam mostrar molt a favor del moviment d'okupació donant suport el seu auge i rebutjant de plànol la seva conseqüent repressió per part de l'estat. Creiem que aquest moviment sorgeix com necessitat d'un sector de la població que no troba satisfacció en les propostes establertes pels nostres governants. Si a Madrid cada vegada hi ha més okupes és, al nostre entendre, per dos factors: D'una banda els joves necessiten tenir espais propis, tenir una alternativa real a l'ordre establert, una alternativa d'autorrealització cultural més enllà dels projectes d'informàtica, guitarra i kárate que solen oferir els ajuntaments.

D'altra banda l'esborronadora problemàtica de l'habitatge, els seus inaccessibles preus, les hipoteques infinites i l'especulació a la nostra costa. L'okupació de cases buides i el seu ús com habitatge habitual posa al descobert una de les més importants contradiccions que té el capitalisme en el nostre país.

8. Per a finalitzar, quins plans o activitats teniu previstes per al pròxim curs?

Tenim previst seguir amb les activitats que es desenvolupen ara: participació en la Coordinadora Antifeixista, elaboració de fulles amb formació política, augment de continguts en la nostra web i el nostre fòrum d'Internet âque suposen els nostres majors òrgans d'expressió-, vam treure habitualment merchandising que ens ajuda a autofinançar-nos i que a més complix una labor de propaganda en qui ho compra i ho lluïx, caminem darrere de celebrar el 1º de Maig amb un bon concert, i tot el que se'ns vagi ocorrent per a seguir aprenent, seguir fomentant i seguir treballant per la lluita anticapitalista. Seguirem intentant aguditzar les contradiccions del capitalisme.

Finalment i com comiat volem donar les gràcies a La Haine per l'oportunitat d'expressar-nos i a tots els lectors que s'hagin vist interessats o identificats amb la nostra forma d'entendre el món.

Una salutació revolucionària per a tots/as vosaltres/as,
http://valencia.indymedia.org/display.php?articleId=3234

RASH Madrid
Apdo. 52137 â 28080 Madrid
rashmadrid ARROBA nodo50.org
rashmadrid2 ARROBA nodo50.org
www.nodo50.org/rashmadrid
Mira també:
http://www.lahaine.org/index.php?p=19890

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Entrevista a RASH Madrid: "El moviment skinhead comporta una part important de lluita de classes"
20 gen 2007
como podeis tener tan poca verguenza?

las amenazas a colectivos e individualidades anarquistas nos las hemos olvidado en el comunicado?

unidad entre quien?

mas puntos comunes de los que nos separan? hombre yo creo que la diferencia entre autoritario y antiautoritario no es un punto comun muy estrecho.

en fin, que para sacar dos comunicados, organizar un concierto al año y tener un foro en internet, mas os valdria dedicaros a otra cosa. como por ejemplo seguir manipulando la memoria historica.

el antifascismo es una gran mentira.
(y ahora llamarme provocador, quintocolumnista, etc etc etc.

PUTO STALIN
Re: Entrevista a RASH Madrid: "El moviment skinhead comporta una part important de lluita de classes"
20 gen 2007
Si només feu que expulsar a gent del vostre fòrum que sigui antiatoritari, critiqui el socalisme, o per l' estil.

a nivel no ciberrevolucionari amenzes i demés, participar en campañes per la DESINFORMACIÓ histórica i de les victimes franquistes, i colaborar amb la Cordiandora Comunista que no ANtifascista de Madrid, foten manis amb eslogans de merda i després cridant a l' autoritat.

NO ENS ENGANYEU
fora manipuladors
Re: Entrevista a RASH Madrid: "El moviment skinhead comporta una part important de lluita de classes"
20 gen 2007
jo no sóc skinhead, però per la meva experiència en els mmss diría que no s'acostuman a moure gaire akests col·lectius...

amb tot el meu respecte cap a qui li agradi l'estètica (estic en una assemblea on n'hi ha), però el fet dur el cap rapat o no no és quelcom que impliqui cap importància. És més, molta gent es preocupa més d'anar a la moda que d'estar en algun col·lectiu per fer alguna cosa positiva per a la lluita, és a dir: a tot arreu hi ha de tot.

salut!
Re: Entrevista a RASH Madrid: "El moviment skinhead comporta una part important de lluita de classes"
21 gen 2007
La MAJORIA de skinheads, ja siguin nazis, comunistes o anarquistes són uns capbuits violents que es preocupen més per duur el cap ben esquilat que per la revolucio social...
Re: Entrevista a RASH Madrid: "El moviment skinhead comporta una part important de lluita de classes"
21 gen 2007
PD: I no és res personal, que de gustos milers, però a sobre no poden tenir més mal gust amb l'estètica... Que consti que no és més que una opinió personal i sense cap ànim d'ofendre a ningú. Només faltaria!
Re: Entrevista a RASH Madrid: "El moviment skinhead comporta una part important de lluita de classes"
22 gen 2007
vols dir que el que té prejudicis sobre "etiques i estètiques" no ets tu? "a sobre no poden tenir més mal gust amb l'estètica." que et fas tu, la clenxa al mig a l''esquerra o fent eses?
Re: Entrevista a RASH Madrid: "El moviment skinhead comporta una part important de lluita de classes"
22 gen 2007
Basar un moviment en portar el cap rapat o anar vestit de certa forma podria tenir una gràcia quan les tribus urbanes i tot això, que si heavies, punkis, mods, rockers...aquell infantilisme i gregarisme que ajuntava o separava segons la txupa, les grenyes, la cresta, el tupé i tants detalls que van colorir i alegrar la nostra adolescència quan encara no sabiem ben bé que erem. Els 80 i 90 han quedat lluny, però veig que hi ha molts que continuen amb aquesta mentalitat adolescent de preferir ajuntar-se segons com van vestits que segons com pensen. Ajuntar l'estètica amb l'ideologia és del més trapero que hi ha, a l'igual que latins i demés grupuscles, pur fantasmeo i pura mentalitat de banda malota que li agrada fer por quan van juntets pel barri. El mateix patetisme d'aquells que pensen que per portar cresta ja ets anarquista o que unes rastes et fan jamaicà.

Però que cony m'esteu parlant de política, que si anarquistes, comunistes o nosequeistes si baseu tot el vostre discurs en com aneu vestits? en l'estètica pura i dura. Si poseu com a paradigma rapar-se, portar una bomber, botes i tota una sèrie d'accesoris com fan els pijos amb les seves marques. Que té a veure com vagis vestit per ser d'una ideologia o d'una altra? quina mania en fer col·lectius purament estètics que després volen barrejar la velocitat amb el tocino, explicar-nos que no, que sou molt revolucionaris, inclús els més revolucionaris, però que vosaltres sou revolucionaris rapats, a l'igual que si em ve un altre il·luminat a dir-me que fem un col·lectiu dels que es tenyeixen el cabell, dels que porten barba, etc, i després diem que som tots això o allò, i fem una coordinadora de tots els que porten piercing, o tots els que porten crestes, etc.

Vestiu com vulgueu però en el moment en que feu d'això una bandera ideològica només s'us pot calificar de fantasmes i veure que teniu un problema si no veieu que precissament a l'anarquisme el que menys l'importa és com vagis vestit sino el que penses i fas.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more