Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : ecologia
[FSM 2007] Ecologistes en Acció
20 gen 2007
Fòrum Social Mundial de Nairobi
El moviment antiglobalització està en plena recerca d'alternatives a la crisi global, reflectida en el canvi climàtic, l'augment de la pobresa, els conflictes armats i les migracions, així com els problemes de governabilitat a molts països i la crisi energètica. La nova cita és el 7è Fòrum Social Mundial (FSM) del 20 al 25 de gener en el Moi Internacional Sports Center Kasarani de la capital de Kenya.

El FSM és un espai obert i plural d'encontre, un lloc per a la reflexió, el debat democràtic de les idees, la formulació de propostes i per planificar estratègies col·lectives i accions efectives, de grups i moviments oposats al món dominat pels negocis, el mercat i qualsevol forma d'opressió.

Les activitats durant el FSM són autogestionades per organitzacions de la societat civil de més de 100 països. Ecologistes en Acció, com membre de la Xarxa birregional Llatinoamèrica-Carib-Europa "Enllaçant Alternatives" i "Seattle to Brussels Network", participarà junt amb la sud-americana Aliança Social Continental en diferents fòrums per denunciar la responsabilidad de la Unió Europea en els excessos de la globalització i com la canceller alemanya Angela Merkel pretén -contra una àmplia voluntat popular d'Europa- rescatar una Constitució Europea que només reforçaria la dimensió militarista i insostenible de les polítiques comunitàries per operar als nous escenaris globals. Aquests escenaris estaran marcats per les intervencions militars per accedir -de forma cada vegada més violenta si és precís- al control dels -cada vegada més escassos- recursos naturals. Mentre l'UE multiplica les seves inversions en la impermeabilització de les seves fronteres, on cada any milers de persones moren en l'intent d'ingressar al territori Schengen.

Tractarem de desemmascarar la hipòcrita posició de l'UE davant del canvi climàtic. En el fons, a les elits europees i a Brussel·les únicament els importa el proveïment amb gas i petroli per "garantir el creixement econòmic". Nosaltres, en canvi, plantejarem mesures per frenar el Canvi Climàtic que apunten envers un necessari "decreixement". Un programa seriós ha d'implicar l'estalvi, la substitució per energies renovables i un canvi tecnològic orientat i intel·ligent juntament amb un canvi cultural que signifiqui el reconeixement dels límits ecològics de l'economia. Això fa obligatori reconèixer el nostre Deute Ecològic amb milers de milions de persones dels països del Sud. I a més, executar les polítiques necessàries per prohibir qualsevol activitat econòmica que tingui repercussions negatives sobre altres països, i que posi en perill la vida dels seus ciutadans o impedeixi la satisfacció de les seves necessitats bàsiques (sobirania alimentaria, educació, salut, habitatge digne, aigua potable, sobirania cultural, etc.). Un primer pas seria prescindir de qualsevol inversió pública en projectes que no compleixin els estàndards ambientals, laborals i socials.

Entre els nostres treballs està també l'anàlisi dels acords bilaterals de "lliure" comerç -sobretot aquells que l'UE pretén firmar amb països africans- i les noves prioritats comercials d'UE, plasmats al document "L'Europa global: Competir en un món global", davant de la -afortunada- paràlisi de l'actual ronda de negociacions de l'Organització Mundial de Comerç, l'anomenada Ronda de Doha. Des de 1998 es ve actuant a escala internacional contra aquesta institució letal i antidemocràtica la qual cosa ha consolidat influents aliances contra les polítiques comercials internacionals, tals com les xarxes "El nostre Món no està en venda" i "Seattle to Brussels Network" que assumiran un especial protagonisme a Nairobi. Examinarem com les empreses globals defineixen les prioritats de les polítiques comercials de l'UE però també què podem fer com a moviments socials per fer front a aquesta influència del poder empresarial en les institucions europees, els seus mètodes il·legals i corruptes així com els seus abusos dels Drets Humans.

D'altra banda, i fidel amb els objectius marcats per la campanya " Qui deu a qui? ", promourem l'abolició de forma immediata i incondicional de tots els deutes impagables i il·legítims. Per a això demanem des de fa anys al Govern espanyol que estableixi un calendari de compromisos per adoptar un procés que mostri la veritat i les responsabilitats polítiques i judicials d'aquelles persones i/o institucions que van permetre, van fomentar i van fer ús dels crèdits il·legítims. Igualment compartirem sessions d'estratègies per impedir la utilització de mecanismes públics per generar nou Deute Extern o de suport a l'exportació per impulsar activitats d'empreses transnacionals.

Aquests temes seran tractats als seminaris "Fent ponts entre lliure comerç, inversions estrangeres directes, deute extern, política securitària i militarització" i "Fer retrocedir les empreses transnacionals". A part de reprendre el treball del Tribunal Permanent dels Pobles per jutjar els crims d'empreses europees a Amèrica Llatina -aportant els casos de Repsol YPF, Union Fenosa, Endesa, BBVA, ENCE, Pescanova- buscarem enfortir les nostres coordinadores. Com per exemple la Xarxa "Per una gestió pública de l'Aigua" que fundarà durant el FSM una plataforma panafricana contra la privatització de l'aigua.

L'apogeu de les resistències està aconseguint, en part, despullar els Estats cada vegada més deslegitimats i fràgils (malgrat el seu creixent enduriment). Recordem que l'ASC ha aconseguit impulsar mobilitzacions continentals a Llatinoamèrica que han condicionat la posició dels seus governs, sobretot en aquesta última etapa, i és el que va fer possible que el GAVOT (Àrea de Lliure Comerç de les Américas), com projecte dels EUA, quedés per ara enterrat. A França i Holanda es va aconseguir detenir el Tractat Constitucional europeu. Els moviments socials bolivians han descavalcat diversos presidents i l'actual, Evo Morales, ha nacionalitzat -parcialment- els hidrocarburs i promou reformes importants. L'exemple de Mèxic, i en concret la recent rebel·lió popular a Oaxaca i la creació de l'APPO, ens assenyala la profunda crisi institucional però també que la gent està perdent la por d'expressar el seu rebuig de les polítiques de lliure mercat que li furta un futur mínimament digne.

Les lluites al FSM giraran entorn dels següents temes: Deute Extern, SIDA, Acords de lliure comerç, gènere, privatització dels béns essencials, els sense terra, pau i conflicte, migració i diàspora, memòria de la gent i les seves lluites, joventut i habitatge.

Ecologistes en Acció atén aquest FSM amb l'objectiu d'informar sobre els perills de les polítiques europees, deslegitimar les seves presumptes "bones intencions" i compartir plans d'acció que frenin la integració del mercat mundial, facilitin eines per desmantellar els actors -tant públic i privats- que aposten per aquest sistema corporatiu i debilitin els fonaments polític-judicials que garanteixin la impunitat de les seves agressions. De la mateixa forma aportarem idees per a la construcció de models més sostenibles i socialment justos que s'estan defensant de cap a cap del món.




Informació sobre el FSM pot trobar-la en: www.wsf2007.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [FSM 2007] Ecologistes en Acció
21 gen 2007
ecologistes en acció no són la "marca ecologista" dels reformistes d'erc?
Re: [FSM 2007] Ecologistes en Acció
21 gen 2007
Olé!! A vore qui la diu més grossa
Re: [FSM 2007] Ecologistes en Acció
22 gen 2007
apunta be una altra vegada, un
Sindicato Sindicat