Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: globalització neoliberal
El Fòrum Social Mundial és un espai en expansió
18 gen 2007
Entrevista amb Francisco "Chico" Whitaker, militant social brasiler, co-fundador del FSM i guardonat amb el Premi Nobel alternatiu 2006, que considera "com una distinció per a tot el moviment altermundialista i per al FSM".
RADIOGRAFIA DEL FSM

El Fòrum Social Mundial no és ni un moviment ni una macro-organització, sinó un espai planetari. D'intercanvi i d'aprenentatge, de recerca d'alternatives i d'agendes comunes dels moviments socials i organitzacions.

Del més simple al més complex, Chico Whitaker recorre a la més essencial pedagogia política per a recordar l'ABC d'aquesta "construcció que té molt de laboratori, d'experiència en marxa", segons el seu propi raonament.

Com a palanca mobilitzadora, en tant que comú denominador d'aquest espai: el combat contra el "neoliberalisme i el capitalisme autoritari que estan portant al planeta i a l'ésser humà a la ruïna".

I si es parla de la lògica interna del FSM, "l'horitzontalitat és el que predomina. Tots iguals, sense coordinadors, ni representants, ni portaveus. L'espai no té veu", sentència Whitaker. I fa un pas més endavant i subratlla la importància del "canvi des de la construcció col·lectiva".

"Des de baix, la gent ha de comprometre's amb noves perspectives, que passaran per accions diferents i múltiples." És la societat civil com a actor polític tota sencera. Treballant pel canvi, reconeixent els altres, descobrint i reforçant convergències, insisteix.

Idealisme, utopies a l'engròs? "Sobre tot l'impuls d'una nova cultura política en construcció" que es reflecteix en els punts essencials de la Carta de Principis del FSM, vigent des de 2001 i que ha estat "la clau fonamental", el marc de consens, per assegurar la continuïtat d'aquest particular dinàmica innovadora.



EL FSM EN DEBAT

A escassos sis anys d'existència el FSM viu no solament una intensa dinàmica pròpia sinó també un debat intern saludable. Que toca la tàctica i l'estratègia; la necessitat o no d'un programa del FSM; els temps polítics i l'estat dels moviments socials mundials.

No falten veus que asseguren que el FSM pateix d'una pèrdua de poder de convocatòria i és víctima d'una velocitat de creuer decreixent.

Aquest enunciat el provoca i la reacció de Whitaker és taxativa. "El FSM és un espai on la gent, la societat civil de tot el món es pot trobar, pot intercanviar, buscar solucions conjuntes. I aquest espai no està en reflux. Estaria en baixa si ningú no volgués continuar organitzant-se i trobant-se. Però no és el cas i els preparatius per a Nairobi ho estan demostrant. L'expectativa de de cara al pròxim esdeveniment a l'Àfrica és enorme".

Whitaker pren la seva distància i reconeix matisos conceptuals. "Si alguns afirmen que l'altermundialisme està en reflux, estan fent referència a l'estat dels moviments socials que defensen aquesta visió". En aquest sentit, accepta Whitaker, "els esmentats moviments no han trobat encara respostes integrals a un model neoliberal, amb el seu component militar, que continua sent molt fort."

Però no l'espanta la força de l'enemic. "La humanitat està de recerca. És una tasca àmplia i àrdua". I en la seva reflexió el temps polític juga un rol important. "És el temps llarg. Estem fent una extensa tornada per sobre d'un segle d'intents. El problema és que moltes vegades tenim por de morir sense veure el nou. Però els passos es donaran en un caminar col·lectiu, sense conflictes, en convergència."

I de l'estat del Fòrum a les diferents sensibilitats entorn de la necessitat o no de dotar-lo d'un programa polític mínim, hi ha només una petita distància en el debat conceptual.


"No hem d'imposar un programa polític al FSM. Són els moviments socials els que han de tenir el seu programa. Però cap d'aquests moviments pot pretendre ser l'únic ni el millor. L'enorme diversitat que regna al FSM no cap en un sol projecte predefinit intel·lectualment".


Cada dia apareixen nous actors i protagonistes. La temàtica ecològica, per exemple, ha anat creixent en aquests últims anys de forma increïble. Fins i tot el concepte de la responsabilitat social de moltes empreses que comencen a qüestionar el concepte mateix del lucre.


"I per això no podem reduir el FSM a un model complet i acabat. No es pot tornar enrere amb receptes com al passat. Això no vol dir que tal vegada, en un moment determinat, la humanitat pugui arribar a definir la societat nova que tots volem. Però serà en un procés llarg i pacient", emfatitza Chico Whitaker.




LA NOVETAT ESTÀ A LA CONVERGÈNCIA


Si per al Premi Nobel alternatiu 2006 els temps són llargs, els resultats d'aquesta marxa no són sempre quantificables. Què aporta en concret el Fòrum Social als diferents moviments socials, als sindicats, a les ONG etc.? , vam preguntar.


"L'oportunitat que oferix el FSM a tots i cadascun és el de reconèixer-se mútuament en les seves diferències. Per a aquests actors és un plus estar en un espai on hi ha diferents organitzacions i moviments que comparteixen grans objectius comuns però que no es coneixen bé entre ells.


I d'aquí la importància que les organitzacions socials es reconeguin i siguin reconegudes en el Fòrum. "I entorn d'aquestes noves convergències puguin organitzar, al seu torn, lluites i campanyes que fins a ara no se'ls passaven ni tan sols pel cap".


La novetat, emfatitza Whitaker, "és saltar barreres, el que implica de vegades superar idees preconcebudes. I amb tota certesa, si cada actor arriba amb els ulls i el cor obert -com ja va succeir en diversos fòrums anteriors- s'adonarà que les noves aliances són essencials i que està naixent una nova forma de comprendre la participació ciutadana, de fer la política i d'impulsar les qüestions reivindicatives.


La reflexió final no es demora: "el fòrum aportarà a cada actor en tant que aquest s'integri i s'apropiï del fòrum". Recordant immediatament que el FSM és un espai en construcció. Que no hi ha receptes ni solucions màgiques. I que buscar una alternativa al sistema és responsabilitat de tots.




DE PORTO ALEGRE A NAIROBI


EL FSM té una curta vida de sis anys. Va néixer al gener del 2001 a Porto Alegre, Brasil, quan la societat civil planetària s'auto-convoca per primer cop en tant que els "anti-*Davos del Sud" amb la consigna de "un altre món és possible".


Des de llavors fins al present, el FSM va assolir un desenvolupament gairebé explosiu. Va passar de 20 mil participants en la seva primera edició a més de 150 mil en la seva cinquena convocatòria en el 2005. Es va expandir en desenes de trobades continentals, en centenes de fòrums nacionals, regionals o temàtics, convertint-se en el més nou i important espai altermundialista.


Després d'una pausa a nivell mundial al 2006 -quan es van realitzar tres esdeveniments descentralitzats a Caracas, Bamako i Karachi-, el FSM tornarà a trobar-se, novament centralitzat, en una convocatòria única. Serà entre el 20 i el 25 de gener del 2007, per primera volta a Àfrica.


"El FSM a Nairobi serà portador de diverses innovacions importants", assenyala Chico Whitaker. A nivell metodològic, explica Whitaker, els tres primers dies es realitzaran activitats autogestionades agrupades no només per temes teòrics sinó per objectius comuns de lluita. I la quarta jornada- la del 24 de gener- serà dedicada "a planejar i fer més visible l'agenda per identificar noves convergències, proposar noves lluites i campanyes. Això significarà un salt qualitatiu, concret".


Per altra banda, "les activitats i iniciatives africanes tindran un lloc primordial en el programa. *Africa, tascó de la humanitat, es convertirà a Nairobi en el centre del món", sentència. "I tot indica que la cita keniana serà transcendent. Participaran diverses desenes de milers de persones, moltes de les quals arribaran de tot el continent. Els senyals confirmen que el FSM 2007 serà un dels millors, una "veritable trobada dels pobles i nacions africanes amb tot el món i un retrobament del món amb Africa".
Mira també:
http://wsf2007.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat