Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Les obres del TGV esquerden nombrosos edificis i carrers al Prat de Llobregat
16 gen 2007
LES OBRES DEL TGV ESQUERDEN EDIFICIS I CARRERS DEL PRAT

L’Associació de Veïns del Nucli Antic del Prat de Llobregat ha presentat fins el moment un total de vint denúncies a l’ajuntament de la població per l’aparició de nombroses esquerdes a habitatges i edificis del casc antic, causats per les obres de construcció del tunel soterrani del TGV per la població. L’Associació ha fet una crida a tots els veïns perque continuin denunciant l’aparició d’esquerdes, ja que apareixen de noves diàriament i s’eixamplen les ja existents a cada hora que passa. De moment porten detectats una trentena d’habitatges afectats. L’ajuntament reconeix com a més lògica l’hipotesi de les obres com la causa dels desperfectes, demanen tranquilitat i emplacen a conèixer el resultat de l’investigació de l’empresa ADIF, ens del ministeri de Foment encarregada de les obres, per treure’n conclusions definitives. Aquest per la seva banda continua negant que les obres siguin la causa de les mateixes i afirmen que no es modificaran ni els calendaris ni el traçat previst.
cartellnotavpratR.jpg
TGVR.jpg
Els veïns porten mesos suportant les obres del TGV a pocs metres de les seves cases. Una primera denúncia contra ADIF es va tramitar ara fa uns mesos per lâenorme brutícia que generaven i les queixes dels veïns al consistori, a més, les obres van causar lâestiu passat lâenfonsament de part del paviment del carrer Major que va ser formigonejat per ADIF. Les molèsties més greus són les generades pels continus sorolls de les obres, que es realitzen durant les 24 hores del dia a nivell frenètic per fer arribar el tren en els plaços previstos, a més de la contaminació lumínica en hores nocturnes dels seus habitatges. Va ser al mes de desembre quan es van detectar les primeres escletxes i van iniciar-se les primeres denúncies per part dels veïns, tanmateix, lâajuntament del Prat dâIC, reconeix en boca del regidor dâurbanisme Sergi Alegre al diari La Vanguardia, que en coneixien el cas des de lâagost passat. El que no ha explicat és perque ho han mantingut en secret i el tema no ha aparegut fins que els veïns han començat a denunciar-ho als mitjans aquesta setmana.

La zona afectada ha anat creixent dia a dia i de moment afecta a un radi de set carrers que envolten el tunel (Enric Borràs, Ferrocarril, Manuel Bertrand, Major, Joan Maragall, Nicolas Urgoiti, Anselm Clavé), amb un total dâuns trenta habitatges i naus industrials esquerdats. Les escletxes arriben a ser de varis centimetres dâamplada entre alguns edificis, travessen lâasfalt dels carrers, un centenar de metres al carrer Ferrocarril, han esquerdat els interiors i exteriors de nombrosos habitatges, alguns des de la planta baixa al terrat, han suposat la deformació de voreres i del paviment dâalguns locals, el despreniment de rajoles, portes i finestres que no encaixen, i ha estés una sensació de por entre els veïns que alarmats recorden els casos del Carmel i sâindignen quan comenten com per les nits senten com cauen pedres i sorra per les escletxes de casa seva. Els bombers, traslladats a la zona el dissabte dia tretze, van recomenar-los que possessin trossos de guix blanc com a truc per detectar el creixement de les escletxes. No van passar ni vint-i-quatre hores i els pedaços de guix nous ja sâhavien esquerdat de nou demostrant que el moviment és continu i va a més.

La presidenta de lâAssociació de Veïns del Nucli Antic, Rosario Amador, denuncia que des dâADIF, lâempresa encarregada de gestionar les obres, els han tractat amb absoluta prepotència, recorden que van demanar de forma oficial un estudi global pels diversos carrers que podien ser afectats i que aquests es van limitar únicament a alguns carrers paralâ¢lels, on tot i fer-se les proves pertinents han aparegut les majors escletxes. A la vegada es sorprenen que ADIF continui desmentint que les obres tinguin a veure amb lâescletxa. La presidenta comenta que els veïns estan alarmats i molt nerviosos, el sindrome del Carmel és palpable i recorrent en boca dels veïns, i denuncien que tot això ha succeit quan encara no sâha construit la part de tunel amb més riscos que és la més propera als seus habitatges, que es preveia iniciar el maig, quan els trens de rodalies ja passessin pel que actualment sâestà construint, i que quedarà a només tres metres dels carrers afectats. A més, nombroses fonts, apunten com a causa lâaparatositat dâaquesta infraestructura en un sòl deltaic i inestable, que pot haver generat el punxament dâalguna de les nombroses bosses dâaigua de lâaqüífer amb els conseqüents i imprevisibles moviments de terra que això pot generar. Un fet que diverses entitats ecologistes i socials havien advertit abans de lâinici de les mateixes i que van ser desestimats per la totalitat del consistori.

LâAjuntament del Prat apunta a les obres del TGV i crida a la calma als veïns.
Primers intents dâutilització política dels fets.

El regidor dâurbanisme de lâAjuntament del Prat de Llobregat, Sergi Alegre, ha fet unes declaracions en que apunta com a més lògica lâhipòtesi de les obres com a causant dels desperfectes i va demanar que ADIF revisi i reforçi el seguiment de les obres, però nega que el resultat de les mateixes sigui âperque les obres sâhan fet malamentâ? i que âtampoc volen fer una valoració negativaâ?. Lâenginyer tècnic del consistori, Xavier Macarro diu que âés més una situació molesta que perillosaâ? i el propi Alegre redunda constanment en aquesta versió en el seu monòleg amb els veïns i els mitjans. En unes declaracions televisades afirmava que âtothom estava dâacord en aquesta obraâ?, quan és un fet evident que mai sâha preguntat a la població pratenca sobre la mateixa i que molts grups pratencs van presentar esmenes i denúncies al projecte, inclús arribant a fer-se una manifestació amb centenars de participants pels carrers de la població abans de començar el projecte, i dâaltres activitats crítiques.

A la vegada ja sâestan donant els primers pasos per part dâalguns partits polítics per aprofitar de forma partidista els fets. En concret els representants al parlament del PP i CIU acompanyats pels representants locals de les respectives formacions, van visitar el dimarts dia 16 la zona i demanaven lâaturada de les obres, criticant la política constructiva dels governs actuals. La demanda de lâaturada de les obres és actualment un clam generalitzat a la població i exigit per lâassociació de Veíns del Nucli Antic i les paraules dâaquest grup no aporten res de nou, però cal recordar que el traçat de lâAVE pel Prat va ser exigit a les administracions per tot el consistori a lâuníson en una declaració solemne i sense cap queixa per part de cap grup polític, i que a més, va ser tramitat en un moment en que al govern espanyol manava el PP i al de la Generalitat CIU. Qualsevol utilització política en aquest sentit és infamant perque tots els grups polítics catalans a nivell local, nacional i estatal estaven i estan dâacord en el traçat actual del TGV pel Prat i en el funcionament de les obres i no van voler sentir les advertències de diverses associacions locals en contra de les mateixes. La responsabilitat de la classe política torna a ser un fet, encara que davant de les properes eleccions municipals alguns partits ja sâhan decidit a oblidar el que van dir fa uns mesos i a crear confussió entre els veïns sobre les seves veritables intencions.

Per la seva banda, lâempresa ADIF ha encarregat un estudi a un grup de mestres de la politècnica per endevinar les causes de les escletxes i un informe âexhaustiu i urgentâ? a Corsan-Coviam, encarregada de les obres, però continuen mantenint que no és segur que les escletxes siguin causades per les obres. El Ministeri de Foment diu que no es modificarà el traçat en cap de les seves parts, âa hores dâara és impensableâ? afirmava Joaquim Nadal, conseller política territorial de la Generalitat, davant de la preocupació que aquest fet ha aixecat als veïns de Barcelona afectats per lâentrada del TGV a la capital. El tinent dâalcalde de lâajuntament barceloní Xavier Casas afirmava al diari La Vanguardia âSi en dâaltres temps vem perforar 120 quilòmetres soterranis a barcelona. Avui no anem a ser capaços de perforar cinc més?â?. Doncs sembla que no senyors nostres, després del Carmel i del que està passant al Prat el menys que haurieu de fer és callar-vos la boca, perque com caigui algun edifici la resposta no es farà esperar i no serà dialogada.

Testimonis a la premsa i al carrer dâaquests darrers dies

âEs més una situació molesta que perillosaâ?
Xavier Macarro, enginyer tècnic dâobres públiques de lâAjuntament del Prat

âSi és necessari exigirem a Adif que realitzi nous estudis. Fins ara ha actuat sempre en el que se li ha demanat. Quan sâha detectat una escletxa han respost immediatament. No estem en una situació de perill i no es farà res que pugui resultar perillòsâ?;
âNosaltres hem estat fent un seguiment constant i, encara que hem detectat les escletxes, cap és perillosa. Però sâhan de prendre noves mesuresâ?
âEs demostrara que la causa són les obres dâAdif, però no perque sâhagi fet malament. Tampoc volem fer una valoració negativa. Es tracta dâuna obra molt complexa, molt important, i es buscaran les reparacions i solucions lògiquesâ?
Sergi Alegre, regidor dâurbanisme dâIC de lâAjuntament del Prat de Llobregat.

âPer la nit, quan hi ha menys soroll i la casa està en silenci, escoltes com cau sorra i pedres per lâinterior de la paretâ?;
âLa del nostre bloc la vaig descobrir el passat diumenge. Des de llavors no podem dormir bé. Tinc por de tornar un dia casa i haver-ho perdut tot. Com al Carmelâ?
Lluís Ferrer, veí afectat

âLa gent comentava el tema de les esquerdes, però jo no mâho acabava de prendre seriosament. A principis dâaquesta setmana la vaig veure i em vaig fixar en dâaltres dâaquestes i dâaltres carrers. Com la que sâallarga per tot el carrer Ferrocarril. La situació principalment ja et preocupa. Després, els veïns et diuen que hi ha cases on sâhan després rajoles. O que no poden tancar portes i et preocupes encara mésâ?
Roger Pàmpols, veí afectat

âSe mâha mogut el terra per complet del local. Meâl va fer el meu cunyat i li va quedar molt pla. Ara és irregular. I ha estat qüestió de dies. Tinc una escletxa que mâatravessa sencer. Les portes no encaixen. I jo no he vist que fessin cap cataâ? ;
âJo crec que els de lâAve deuen haver tocat alguna bossa dâaigua, que ha descompensat la terra. I qualsevol dia seân va tot en orrisâ? ;
âTenim por, qualsevol dia passa el que va passar al Carmelâ?
Propietari taller afectat

âEl bloc està ple de petites esquerdes. I ara han arribat les grans paralâ¢leles a la via del tren. Que fem? Esperar que passi alguna cosa?â?
Joan Ribas, veí afectat

âAixò serà el Carmel dos. Ãs una vergonya. No es donen compte que tenim els pisos al costatâ?
Elisabet Lopez, veïna afectada

âPrenem nota però fins el dilluns no podem fer-hi resâ?
Resposta de la policia urbana local a la denúncia dels veïns el dissabte dia 13

âEstic a aquesta casa des de lâany 1928. Sempre al costat del tren. Els murs són dobles i de pedra. Fins ara no havien aparegut totes aquestes esquerdes. I són molts anys com perque apareguin araâ?
Ãngel Garcia, veí afectat

âSâha trencat en menys dâun dia. El terra sâestà moventâ?
Manel, veí afectat davant dels pedaços de guix esquerdats en menys de 24 hores

âTinc una escletxa que em travessa el menjador. Allà tinc plaques però es veu igualment. Lâedifici no es pot caure. I el sostre?â?
veïna afectada

âQuan tot està en silenci es pot sentir com cruixen les paretsâ?
Pepi Bautista, veïna afectada

âEl Prat està construït sobre un delta; fa un segle, tots aquests terrenys eren aiguamolls. Si treus aigua d'un lloc, les terres subterrànies comencen a moure's i es pot notar l'efecte a més de 100 metres de distància. Hem topat amb aquest problema en nombroses obres anteriors, com la de l'ambulatoriâ?;
âNo s'han fet prou estudis previs sobre el terreny, quan tothom sap que el subsòl de la població és molt complicatâ?.
Pere Baltà, exregidor d'Urbanisme del Prat

âMai abans, en 60 anys, havíem tingut problemes d'aquest tipus als nostres pisosâ? Rosario Amador, presidenta de l'associació de veïns del nucli antic

âLâaltre dia anava entrar el cotxe i em va caure a sobre un tros de guix del sostre. Més dâuna (escletxes) vaig descobrir el passat divendresâ?;
âEl meu avi va construir la Paperera al 1928. Allà van haver de treballar amb mans i amb carros, i amb tots els problemes dâaigua que sâanven trobant. Aquí sâhan limitat a treure lâaigua i, clar, sâha mogut tot el terraâ?
Pau Monés, veí afectat

âSi les cases resisteixen és perque no vem posar uns fonaments de pilons, sino de planxés. Si no ho haguessim fet, a saber que hauria passat. Ãs que han estat treballant a 26 metres i treien aigua. Han acabat amb lâestabilitat del terreny. I un nou tunel si el fan pot ser dramàticâ?
Joan Vilà, constructor de diversos habitatges de la zona

âSi en dâaltres temps vem perforar 120 quilòmetres soterranis a Barcelona. Avui no anem a ser capaços de perforar cinc més?â?
Xavier Casas, tinent alcalde Barcelona

âNo es pot questionar la seguretat dâuna obra perque apareguin escletxes a dâaltres. Que apareguin escletxes forma part de les possibilitats dâuna obra. En el que sâestà fent pel centre de Madrid, entre Atocha i Chamartin, sâhan registrat moltesâ?
Portaveu Ministeri Foment

Més informació del pla especulatiu al voltant del TGV al Prat:

- Proposta alternativa DEPANA a la connexió TGV-aeroport (febrer 2001)
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/DOCS%20FINALS/NOTICIES/200102PropostaT

- Manifestació contra el TGV al Prat (març 2001)
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/DOCS%20FINALS/NOTICIES/200103Manifesta

- Tractorada dels pagesos contra l'AVE a l'aeroport
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/DOCS%20FINALS/NOTICIES/200103Tractorad

- Presentació pública de la Plataforma en Defensa del Prat (desembre 2001)
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/DOCS%20FINALS/NOTICIES/200110Presentac

- Els pagesos alerten que el TGV âescanyaràâ? les darreres terres de conreu del Baix Llobregat (juliol 2004)
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/DOCS%20FINALS/NOTICIES/200407TGVdestro

- Tejedor reclama l'estació intermodal del TGV al Prat (juliol)
http://www.kasalprat.org/INICI/ActualitatDelta/tejedordemanatgv8julavui.

- programa d'IC de les autonomiques de 1999 contra el TGV contradient l'expressat per IC del Prat
http://www.kasalprat.org/INICI/ActualitatDelta/1-IC%202.jpg

- Urgència per accelerar la connexió del port i l'aeroport amb el TGV i no perdre el tren de la liberalització (octubre 2004)
http://www.kasalprat.org/INICI/ActualitatDelta/5octtgvaeroportpunt.gif

- El govern sospesa recuperar el bucle per portar el TGV a l'aeroport (octubre 2004)
http://www.kasalprat.org/INICI/ActualitatDelta/5octtgvbucleavui.gif

- L'AVE entra de cabeza en el Delta (desembre 2004)
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/20041227arribalave.htm

- Males notícies: Licitada pel govern espanyol l'estació de l'AVE al Prat (gener 2005)
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/20050129estacioavelicitada.htm

- Alta velocidad NO, capitalismo tampoco (Miquel Amorós) juny 2005
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/20050604altavelocidadnomiquelamoros.ht

- El TGV, el medi ambient i les polítiques especulatives al Prat (juliol 2005)
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/20050702aveimediambient.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Aclaració
16 gen 2007
Aclaració
El cartell de mes amunt "Si al transport públic, No al TAV" data de març del 2001. Per tant les xifres estan expresades en pessetes.

Ni TAV! Ni progresiva privatització del ferrocaril!
Salvem el delta!
Re: Les obres del TGV esquerden nombrosos edificis i carrers al Prat de Llobregat
22 gen 2007
ke kollons ni transport public ni pribat.en burro o en
bicicleta i tot lo de mes al foc.
Sindicat Terrassa