Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : laboral : mitjans i manipulació
entrevista ex treballador BRAUN: 鈥淭reballar a una multinacional 茅s igual a inseguretat鈥?
16 gen 2007
Entrevista Ruben García, treballador acomiadat de Braun

Directa Baix Llobregat :: baixllobregat ARROBA setmanaridirecta.info
En Ruben té 29 anys. El primer dia del 2007 es queda sense feina essent un dels primers acomiadats de Braun. Fa gairebé 7 anys que va entrar a la planta d'Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), llavors propietat de la multinacional alemanya, després la nordamericana Procter&Gamble comprà l'empresa i planifica aquest tancament. Després d'uns mesos de lluita contra l'aprovació de l'Expedient de Regulació, el preacord de juliol passat entre UGT-CCOO i la patronal és votat favorablement per la majoria de la plantilla, però no agrada a un gran grup de gent, especialment la que encara era amb ganes de treballar.

ruben braun 3gen07_10.jpg


A finals d'any no ha de quedar ningú a la fàbrica?
Els que se'n van jubilats volien i haurien de ser els primers. Hi havia gent que preferia aguantar fins el final, però ara hi ha cua per sortir, agafar els diners i marxar, no hi ha bon ambient. Però no és un tema ja de diners, ha faltat orgull propi. Es tracta de que no es vagin tancant empreses, perquè un dia t'acomiadaran dâ檜n altre lloc i no et donaran res. Avui dia, treballar a una multinacional és igual a inseguretat, té menys risc de tancament el forn de la cantonada que una empresa amb mil treballadors.Com valores el preacord de tancament?
Al principi la gent tenia ganes de fer moltes coses, tothom col·laborava, però quan ha avançat la gent ha vist que estava tot preparat. Just abans de les vacances d'estiu posen la millor oferta i no dóna temps a preparar res. En cap moment s'ha lluitat per mantenir l'empresa, això s'havia de dir, mentre realment es mirava per quants diners ens donaven. A sobre sâ檋auria d'haver tret més diners per tothom perquè és una multinacional que tanca amb beneficis, no ja Braun sinó el grup Procter&Gamble. Molta gent diu que no tornaria a fer el que ha fet, però també hi ha qui pensa que encara faria més.

Tu has estat dels primers acomiadats?
Si, algú ho haurà demanat, deuen haver estat revenges personals. La direcció no anava a les manifestacions i no coneixia a la gent que més esvalotava. A mi em fan fora i els eventuals surten el febrer, no té cap ni peus. Abans de l'estiu més de la meitat de la plantilla estarà fora i a veure si queda algú al proper Nadal. L'ambient és cada dia pitjor i la direcció no ha sabut controlar la situació. Ara han acusat de sabotatge a tres persones a dit sense proves perquè un dia van desaparèixer unes màquines. Els amenacen amb anys de judici sense cobrar la indemnització si no es declaren culpables i accepten una sanció econòmica. Els han provocat un gran dany, ho estan passant malament. Però el pitjor de tot és que ha mancat el suport dels companys i del comitè d'empresa. L'empresa volia provocar por i ho ha aconseguit, han fet servir caps de turc per a tranquil·litzar l'ambient i els sindicats no han fet res. A sobre de tot tothom sap que un dels tres estava a casa quan va succeir això, és indignant, propi dâ檜na dictadura.

Han incrementat la â渟eguretatâ??
Han posat càmeres a dins. La gent treballa sortejant vigilants que fan rondes per la fàbrica. Ells són uns manats i mai hem tingut problemes amb ells, però amb això es poden generar situacions violentes. La empresa no vol grups ni que la gent parli massa, diuen que a la gent li dóna per pensar i fer coses, no som a cap camp de concentració.

I què passa avui dia?
Des del 16 de desembre estan desmuntant màquines. Hi ha baralles per a anar a Polònia a muntar-les perquè sembla que paguen bé. Mentrestant a la Xina estan tenint problemes perquè les soles de les planxes no surten de bona qualitat. També han contractat una empresa de recol·locació, MOA, que ens trobarà llocs de treball estables amb un mínim del 80% del sou i a menys de 30 km de casa. Sembla tot màrketing. Ens venen la moto dient que pot ser la feina de les nostres vides i de moment ens ofereixen places absurdes dignes dâ檜na ETT. Diuen que els seus índexs de recol·locació són molt alts, però és clar, qui no accepta tres feines compta com a recol·locat, igual que la gent que es retira del programa o troba feina pel seu compte. Així sempre guanyen. També es parlava de tractament psicològic i no sâ檋a fet res, és tot un decorat.

Abans parlaves de l'actuació del comitè.
Al principi hi havia confiança, després conflictes puntuals i la sensació de que es podia fer més. S'ha vist clarament que les ordres venen de dalt, per sobre dels sindicats. Però no els excuso, a qui no li agradi que sorti d'allà. Al final, la relació dâ檈lls amb el grup més jove no era gaire bona. Els delegats havien de pensar i dir tots el mateix, no hi ha llibertat d'expressió i el que pensen els de dalt ho ha de pensar tothom, a això li diuen unificació de criteris.
Mira també:
http://www.setmanaridirecta.info/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: entrevista ex treballador BRAUN: 鈥淭reballar a una multinacional 茅s igual a inseguretat鈥?
16 gen 2007
Molt bé per la nova plana web del Directa. Trobo molt important que els que no coneixen la revista se'n puguin fer una idea.

Felicitats!
Sindicat Terrassa