Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
El sindicat estudiantil SEPC critica la imminent implantació del Pla de Bolonya que 'elititza i mercantilitza l'educació superior'
15 gen 2007
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha criticat durament a través d'un comunicat el pla de Bolonya que el Ministeri d'Educació i Ciència aplicarà oficialment el curs 2008/2009. Pel sindicat, el pla suposa una 'elitització i mercantilització de l'educació superior' i 'la manca de diàleg' en la seva implantació 'perjudica a les universitats públiques'.

Pel SEPC, el procés de Bolonya confecciona els títols buscant no 'una qualificació acadèmica sinó la producció de treballadors dúctils'. El sindicat estudiantil també ha mostrat la seva preocupació pel fet que les pràctiques puguin arribar a les 1.400 hores, ja que tot i considerar 'positives les iniciatives d'inserció laboral', aquest tipus de pràctiques poden 'generar situacions laborals d'explotació encoberta i empreses que visquin d'estudiants en període de pràctiques'.
Mira també:
http://www.eldebat.cat/cat/viewer.php?COD=4649
http://sepc.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El sindicat estudiantil SEPC critica la imminent implantació del Pla de Bolonya que 'elititza i mercantilitza l'educació superior'
16 gen 2007
Comunicat del SEPC davant les directrius fetes públiques pel "Ministerio de Educación y Ciencia".


Una altra vegada l'estudiantat veu com un espectador més, a través de la premsa, l'imparable aplicació del Pla Bolonya. La concreció en les dates d'aplicació de la Reforma només augmenta les pors del nostre col•lectiu que veu el 2008/09, l'inici oficial de l'aplicació de la reforma, amb incertesa. Les directrius proposades pel MEC ens aboquen a les reflexions següents:


– Els objectius que es marquen per a tots els títols són una còpia dels objectius genèrics del Procés: adquisició de competències, contacte amb el món professional i aprenentatge al llarg de la vida. Un cop més volem denunciar que darrere d'aquests objectius s'hi amaga una imposició de criteris mercantils a l'hora de confeccionar els títols que no busquen una qualificació acadèmica sinó la producció de treballadors i treballadores dúctils i al servei de l'empresariat.

– Considerem una victòria de les reivindicacions del moviment estudiantil el fet que s'hagi de preveure la possibilitat de compaginar estudis i feina a les propostes de títols. Ara bé, veiem amb preocupació aquesta mesura ja que sense les beques o ajudes necessàries pot suposar una divisió socioeconòmica de l'estudiantat. Considerem que si els crèdits ECTS suposen una càrrega de treball equivalent a la jornada laboral de 8 hores s'ha de garantir un salari estudiantil que permeti als estudiants que ho desitgin ser-ho a temps complet.

– Veiem amb precoupació que les pràctiques puguin arribar a les 1400 hores (60 crèdits ECTS). Considerem positives les iniciatives d'inserció laboral però considerem excessiva aquesta previsió. Aquest tipus de pràctiques poden generar situacions laborals d'explotació encobertes i empreses que visquin d'estudiants en període de pràctiques (com per exemple les consultories). En aquest sentit exigim que vagin acompanyades de garanties: contractes, remuneració, seguretat, Estatuts, convenis, etc...

– Observem que es confirmen els pronòstics sobre la devaluació i fragmentació de l'actual Llicenciatura. El Grau es consolida com un projecte de desqualificació de l'estudiantat que haurà de superar els filtres de pas al Màster per adquirir coneixements especialitzats. Els actuals quatre anys de Llicenciatura passen a ser quatre anys de potenciació d'habilitats buides de contingut, generalista quan en cas que en tinguin; i pràctiques no remunerades.

– La nova denominació oficial del títol afegeix el nom de la Universitat on ha estat cursat. Considerem que aquest canvi té la intenció de visualitzar la competència entre Universitats públiques que busca el Procés de Bolonya i incentiva amb la disminució de la inversió pública i l'augment de la privada. Des del Sindicat considerem que un Graduat o llicenciat ho és igual, amb la mateixa validesa i rang, a totes les Universitats públiques.

Davant d'això, els i les estudiants dels Països Catalans continuem denunciant que el Procés de Bolonya suposa una elitització i mercantilització de l'educació superior i aquest nou document orientador ho confirma. La opacitat, el centralisme estatalista i la manca de diàleg d'aquest Procés està provocant una silenciació de les crítiques que només perjudica a les Universitats Públiques del nostre país. Per la Universitat pública dels Països Catalans el SEPC reiterem la nostra oposició al Procés i en rebutgem la seva actual aplicació.



Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)
Barcelona, 12 de Gener de 2007
www.sepc.cat
portaveu(at)sepc.cat
Re: El sindicat estudiantil SEPC critica la imminent implantació del Pla de Bolonya que 'elititza i mercantilitza l'educació superior'
16 gen 2007
SEPC: Les directrius del MEC confirmen la vessant mercantilista del Procés de Bolonya    

sepc 15.01.07 L'adquisició de competències, el contacte amb el món professional i l'aprenentatge al llarg de la vida, objectius definits per les directrius del Ministeri d'Educació i Ciència (MEC), són una còpia dels objectius genèrics del Procés de Bolonya, és a dir, la vessant mercantilista i elitista procés, segons un comunicat del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Les directrius han estat fetes públiques a través dels mitjans de comunicació, per la qual cosa el SEPC considera que l'estudiant veu com un espectador més l'imparable aplicació del Pla Bolonya. La concreció en les dates d'aplicació de la Reforma només augmenta les pors del col·lectiu que veu el curs 2008/09, l'inici oficial de l'aplicació de la reforma, amb incertesa.

L'organització estudiantil catalana observa que aquestes directrius confirma els seus pronòstics sobre la devaluació i fragmentació de l'actual Llicenciatura. Així, el Grau es consolida com un projecte de desqualificació de l'estudiantat que haurà de superar els filtres de pas al Màster per adquirir coneixements especialitzats i els actuals quatre anys de llicenciatura passen a ser quatre anys de potenciació d'habilitats buides de contingut, generalista quan en cas que en tinguin i pràctiques no remunerades.

Pel que fa a la nova denominació oficial del títol que afegeix el nom de la Universitat on ha estat cursat que imposa les directrius, el SEPC considera que el canvi té la intenció de visualitzar la competència entre Universitats públiques que busca el Procés de Bolonya i incentiva amb la disminució de la inversió pública i l'augment de la privada. Des del Sindicat es puntualitza que un Graduat o llicenciat ho és igual, amb la mateixa validesa i rang, a totes les Universitats públiques.

També es veu amb precoupació que les pràctiques puguin arribar a les 1400 hores. Tot i que consideren positives les iniciatives d'inserció laboral però se n'adonen que és excessiva aquesta previsió, ja que aquests tipus de pràctiques poden generar situacions laborals d'explotació encobertes i empreses que visquin d'estudiants en període de pràctiques, com per exemple les consultories. En aquest sentit, el Sindicat exigeix que vagin acompanyades de garanties.

Ara bé, l'organització estudiantil catalana veu com una victòria de les reivindicacions del moviment estudiantil el fet que s'hagi de preveure la possibilitat de compaginar estudis i feina a les propostes de títols, però amb una certa preocupació aquesta mesura ja que sense les beques o ajudes necessàries pot suposar una divisió socioeconòmica de l'estudiant, per això si els crèdits ECTS suposen una càrrega de treball equivalent a la jornada laboral de 8 hores s'ha de garantir un salari estudiantil que permeti als estudiants que ho desitgin ser-ho a temps complet.

font: www.llibertat.cat
Sindicato Sindicat