Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
[I-CSC] L'Espai Jove lamenta les "postures cohibides" de la Llei d'Habitatge
11 gen 2007
El Projecte de Llei del dret a lâhabitatge que el govern català va aprovar a mitjans de desembre, i que ara resta pendent dels pertinents tràmits parlamentaris, suposa, evidentment, una reforma positiva per a les classes treballadores. Una vegada més, però, des de lâEspai Jove de la Intersindical-CSC hem de lamentar que la mesura es quedi amb postures cohibides i gens decidides, que si bé faciliten en alguns aspectes lâactual situació eviten, en el fons, atacar lâarrel del problema.

Un problema, el de lâaccés a lâhabitatge, que viu immers en la deriva especulativa. Fins ara, les polítiques en matèria dâhabitatge sâhan limitat a fer pisos de protecció oficial, cosa que si bé ha estat útil per a uns pocs afortunats, tothom està dâacord en què no han solucionat cap problema. I la fórmula que es derivarà del Projecte de Llei està clar que continuarà sent la mateixa, tan sols acompanyada per un foment del lloguer i una controvertida obligatorietat de llogar pisos buits.

Abans que aquesta obligatorietat sigui una realitat, però, hi ha tota una sèrie de passos previs a complir i una infinitat de terminis que, sens dubte, faran molt difícil arribar a aquest extrem. Així, no podem parlar de cap mesura efectiva, sinó dâun toc dâatenció per a que els poders fàctics acceptin la resta del Projecte a canvi de fer-ne saltar aquesta part o per exigir als actuals propietaris de pisos buits que utilitzin la imaginació per no fer tan flagrant lâespeculació. De fet, es preveuen múltiples maneres dâevitar lâobligatorietat de llogar.

Amb tot, lâinfundat terme âexpropiacióâ? ha fet saltar totes les alarmes, i la UGT, en la seva deriva liberal, ja sâha apressat a posicionar-se al costat de lâespeculació, al costat de la patronal, que posa el crit al cel, de CiU, que qualifica les mesures com a pròpies dâuna âesquerra radicalâ?. En el fons, no van molt desencaminats, ja que darrere de tot plegat hi ha la lluita de classes moderna i que el govern dâEntesa no ha volgut afrontar.

Des de lâEspai Jove denunciem que es continuï criminalitzant el petit propietari mentre el gran especulador continua impune, denunciem que de les 47.000 immobiliàries de lâEstat només un 10% tinguin més de tres treballadors declarats, denunciem que lâhabitatge continuï sent un element de negoci i no un dret. Per tot plegat, cada vegada és més evident que només la gestió colâ¢lectiva dâalguns aspectes de la vida, no deixant-los a mercè de la llei del mercat i del benefici personal, pot ser la garantia per assolir els nivells desitjats dâeficiència i la satisfacció de drets. I el de lâhabitatge nâés un.

Barcelona, 11 de gener de 2007.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa