Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : sanitat
El tripartit vol convertir L´ICS (La Sanitat) en una empresa pública: Una altra privatització encoberta??
10 gen 2007
>El govern fa el primer pas cap a la conversió de l'ICS en empresa pública

Els sindicats continuen sense donar suport a la reforma de l'ens perquè «privatitzarà» la sanitat

H. CAPERA L. BRUFAU. Barcelona
El govern va aprovar ahir l'avantprojecte de llei de reforma de l'Institut Català de la Salut (ICS), que en preveu la conversió en una empresa pública. Els sindicats continuen sense donar-hi suport perquè consideren que la reforma «no millorarà la qualitat assistencial» i introduirà «criteris de privatització en la sanitat pública». Ara, el projecte haurà de passa per diversos tràmits parlamentaris i és per això que els sindicats ja han anunciat que es tornaran a reunir amb els representants de tots grups. La consellera de Salut, Marina Geli, va explicar ahir que la conversió de l'ICS «dotarà de més autonomia» els centres assistencials.

L'avantprojecte de llei de reforma de l'ICS no es va aprovar l'any passat per falta de temps. Així que una de les prioritats del nou govern ha estat donar llum verd als textos que, com aquest, es van haver de quedar al calaix. «L'any passat ja ens vam pronunciar en contra del projecte», explicava ahir Rafael Miret, responsable de polítiques sanitàries d'UGT, «perquè tot i que l'ICS necessita una reforma no es pot permetre que es privatitzi la sanitat pública». Metges de Catalunya, per la seva banda, considera que no cal modificar el marc legislatiu per fer més eficaç el sistema, sinó que és necessari «millorar la gestió i incrementar els recursos». Un dels punts més polèmics del text és el que fa referència a la cohabitació de tres tipus de contracte: l'estatutari, el funcionari i el laboral. Cap dels sindicats està d'acord amb aquesta possibilitat perquè no garanteix «que els metges, els professionals d'infermeria i d'administració continuïn sent personal estatutari», assegura Antonio Rosa, responsable de CCOO. El cas és que als prop de 40.000 treballadors de l'ICS se'ls mantindrà els contracte estatutaris, però tal com va assegurar ahir la consellera de Salut «es deixa la porta oberta en les noves contractacions». Els sindicats Satse i Catac consideren que el canvi de gestió «no solucionarà» problemes com per exemple les llistes d'espera i la sobrecàrrega assistencial que afecten la sanitat pública. Segons la titular de Salut, però, la nova estructura de l'ICS permetrà «convertir l'ens en un proveïdor sanitari molt més àgil i eficaç» i dotarà els centres assistencials de «molta més autonomia».

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2225393

This work is in the public domain

Comentaris

i la seguretat industrial, i el turisme, i la natura
10 gen 2007
El nou tripartit segueix les passes de l'anterior i les de CIU amb l'afany privatitzador. No m'estranya que la directiva Bolkenstein de liberalització de serveis hagi estat aprovada al parlament europeu amb l'acord del grup"popular" i el "socialista". ERC i IC no fan cap escarafall. Que els serveis públis públics s'han de reformar, amb més control per part d'organitzacions dels treballadors i usuaris per a mi és una evidència. Però a aquestes alçades, qui es creu que les empreses privades ens resoldran res? Els fraus i caigudes de qualitat del servei de les telefòniques, de les companyies de subministraments de gas i electricitat, el mercat de la vivenda com esplendorós exponent del que fa el mercat amb una necessitat bàsica, el frau empresarial en la contractació en negre... I tampoc és creible que la classe política i els partits parlamentaris controlin l'abús. No ho estan fent ara. Per uns serveis públics al servei del poble i no dels polítics!
Sindicat Terrassa