Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Doble Joc al documental "El talp de Terra Lliure" [Llibertat.cat]
10 gen 2007
Doble Joc al documental "El talp de Terra Lliure"
talp3.jpg
Per la Joana Gorina

Ahir dimarts 10 de gener es va emetre al canal 33 el documental El talp de Terra Lliure, que forma part de la sèrie "Doble Joc" del programa Tarasca, un seguit de documentals que segueixen la trajectòria de diversos espies i agents infiltrats.

La importància d’El talp de Terra Lliure segurament rau en el fet que és el primer cop que s’aborden des de la televisió pública aspectes com la militància clandestina de l’independentisme català o l’exercici de la repressió de l’Estat contra aquest moviment. Per aquesta raó aquest documental ha aixecat moltes expectatives abans de la seva emissió i algunes sorpreses a continuació entre les persones que l’han vist, fruit del desconeixement de la història i la realitat que envolta l’independentisme català.

Sigui com sigui, aquestes expectatives també han estat alimentades per un enfocament amb certa tendència sensacionalista en el tractament del reportatge. Una tendència predominant a la televisió actual, especialment pel que fa a l’autoanomenat periodisme d’investigació que es genera als estudis televisius, més avesats a la preocupació pel reclam de l’audiència que pel rigor professional i les finalitats informatives. En aquest sentit és simptomàtic, tot i que passats els anys, que el primer documental que ha tractat de refiló la repressió contra l’Esquerra Independentista de l’any 1992 ho hagi fet a través d’un tema sensacionalista: les tribulacions de l’agent espia Josep Maria Aloi, l’home del "Lobo" a Catalunya. Anteriorment cap altre documental s’havia atrevit a abordar el fenomen del creixement de l’independentisme durant els anys vuitanta, l’activitat de Terra Lliure o els casos de vulneracions dels drets humans en la persecució política contra l’independentisme.

Són d’agrair en aquest documental algunes imatges rescatades del temps i que en comptades ocasions havíem pogut veure a la televisió. També el testimoni de l’activista manresà David M., l’única aportació de valor que descobreix l’entrellat de la infiltració dels serveis secrets espanyols. I especialment el fet que no hagin censurat el seu testimoni i hagi pogut realitzar la denúncia pública sobre els mètodes de tortura emprats per la Guàrdia Civil en la seva detenció. Una denúncia acompanyada del desplegament d’informació referent a la sentència del Tribunal d’Estrasburg, que fallà contra l’Estat espanyol per les tortures practicades contra independentistes detinguts aquell 1992.

No obstant això, cal lamentar que el documental obviï la importància dels antecedents de la història de l’independentisme i de la trajectòria de Terra Lliure. Que no es refereix als elements polítics i històrics que van fer nèixer l’organització armada, ni a la situació política del moment.

És igualment destacable, i criticable, l’espai que es concedeix a dos suposats "experts" en la matèria: l’exoficial del CESID Fernando San Agustin, instructor tècnic de l’infiltrat "Txema", un entès mediàtic del qual cal recordar les seves tesis obsessives sobre l’autoria d’ETA en l’11-M; i el periodista Jordi Corachan, habitual en les tècniques de periodisme d’intoxicació, que durant l’entrevista reconeix que, tot i que sabia del cert de l’existència de les tortures el 1992, en aquell moment va optar per no parlar-ne. Uns "experts" que, és clar, posen l’accent en la desvirtuació del paper de Terra Lliure i de l’Esquerra Independentista.
Mira també:
http://www.llibertat.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Doble Joc al documental "El talp de Terra Lliure" [Llibertat.cat]
10 gen 2007
a més a més en el reportatge es parla de 8 detencions en l´operació Garzón del 1992 contra el Moviment Català d´Alliberament Nacional,quan en tot aquell 1992 varen ser 69 les detencions practicades contra independentistes.

salut i Visca Terra Lliure!!!
Re: Doble Joc al documental "El talp de Terra Lliure" [Llibertat.cat]
11 gen 2007
amb aicxò del sectarisme als mitjans de comunicaci´els sociates i el tripartut són pitjor que els convergents, que ja és dir!
Una vergonya
11 gen 2007
L'altre dia vaig agafar un manual d'un cotxe i no venia res de la història de l'automòbil.
Re: Doble Joc al documental "El talp de Terra Lliure" [Llibertat.cat]
11 gen 2007
Cert, no confongueu un programa sobre un inflitrat amb un reportatge sobre el moviment independentista combatiu dels 80 ni sobre TL. Cada cosa al seu lloc.
Re: Doble Joc al documental "El talp de Terra Lliure" [Llibertat.cat]
11 gen 2007
Si és cert que ni tan sols s'explica que foren detinguts i torturats molts que desprès resultaren no tenir massa aveure amb tota la trama!
Re: Doble Joc al documental "El talp de Terra Lliure" [Llibertat.cat]
11 gen 2007
he trovat a faltar referencies a individuos com en delator Vendrell(alies la yoyes del baix Llobregat), exconseller del tripartit.
Sindicat Terrassa