Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
I cicle de conferències sobre el socialisme, del 7 de febrer a l’1 de març. facultat de ciències econòmiques de la UB - convalidable com a crèdit de lliure elecció -
cartell internet.jpg
I cicle de conferències sobre el socialisme, del 7 de febrer a lâ1 de març. facultat de ciències econòmiques de la UB - convalidable com a crèdit de lliure elecció -1. De la modernitat a la postmodernitat: revolució i reformisme dimecres 7 de febrer de 12h a 14h aula 115 Andreu Coll: llicenciat en humanitats per la UB. - A principis del segle XX, els moviments obrers eren molt actius arreu dâEuropa i la revolució social es veia possible, sobretot a partir de la revolució dâoctubre. Però després de la II Guerra Mundial la revolució es va anar diluint, imposant-se la via reformista. Sâanalitzaran quins són els canvis i els debats que sâhan produït entre aquestes dues èpoques.

2. La validesa de lâanàlisi marxista per entendre lâactualitat dijous 8 de febrer de 18h a 20h aula 11 Miren Etxezarreta i Xabier Gràcia, membres del seminari Taifa - Es tractarà la valides de lâanàlisi marxista alhora dâentendre la nostra societat actual.

3. Socialisme i qüestió nacional dilluns 12 de febrer de 18h a 20h aula 11 Lluís Rabell: llicenciat en traducció i interpretació per la Universitat de Montpeller. - La història del segle XX ha unit indestriablement el problema de les nacions i pobles oprimits a la lluita per la superació del règim capitalista. Des de l'experiència de la revolució russa, passant per les revoltes contra la dominació colonial de la postguerra, fins als esdeveniments que han sacsejat un cop més Europa d'ençà l'ensorrament del bloc soviètic, la "qüestió nacional" ha format part dels debats de l'esquerra. I, singularment, de les preocupacions de l'esquerra revolucionària.
4. Marxisme i/o anarquisme dimecres 14 de febrer de 12h a 14h aula 115 José Gutiérrez: periodista i escriptor, president de la fundació Andreu Nin. - El socialisme i lâanarquisme són les dues corrents principals del marxisme. De la mateixa manera que es pot parlar de divergències, també existeixen convergències. Hi ha autors que es neguen a acceptar contradiccions irresolubles, i tracten dâassumir plantejaments unificadors i complementaris. Es traca dâun debat que segueix obert de cara al socialisme del segle XXI.
5. Lâexperiència socialista durant la guerra civil a lâestat espanyol, 36 - 39 dilluns 19 de febrer de 18h a 20h aula 11 Pelai Pagès: doctor en història i professor dâhistòria contemporània a la Universitat de Barcelona. - Lâesclat de la guerra civil, va provocar tot un seguit de transformacions econòmiques i socials a la reraguarda republicana, especialment a Catalunya, que han fet afirmar a més dâun historiador que Catalunya va viure durant la guerra civil un procés de transició cap al socialisme. Les colâ¢lectivitzacions industrials i agràries, la municipalització de lâhabitatge, els avenços escolars i educatius, la comarcalització de la sanitat, el nou paper desenvolupat per les dones, serien les transformacions més significatives.

6. Democràcia, poder ciutadà i ruptura del constitucionalisme liberal en les constitucions de Veneçuela i Bolívia dimecres 21 de febrer de 12h a 14h aula 115 Albert Noguera: Jurista i politòleg. Doctor en ciències jurídiques per la Universitat de la Havana - Sâhan acumulat tantes alâ¢lusions i significats entorn al concepte de democràcia, però sobretot sâhan produït tantes falsedats en relació amb ell, que és sorprenent comprovar com polítics, politòlegs i juristes que sâautoqualifiquen dâesquerres son víctimes de les manipulacions i adulteracions establertes al respecte. Aquesta conferència té per objectiu demostrar com aquell model generalment acceptat com a democràtic, el basat en la tripartició de poder i la representació de fonamentació liberal, de democràtic no en té res. Així com reflexionar i discutir sobre la creació a Llatinoamèrica, en les recents Constitucions bolivarianes, de noves alternatives constitucionals o iuspublicistiques basades en la democràcia directa, funcional i participativa i en el mandat representatiu com una forma de construcció del socialisme del s.XXI.

7. El paper de lâIslam i els grups islàmics durant la guerra freda dijous 22 de febrer de 18h a 20h aula 11 Nazanin Amirian: periodista i escriptora de lâIran, professora de ciències polítiques a lâUNED. - Durant la guerra freda, els països capitalistes van buscar aliança en algunes forces religioses dels països musulmans per lluitar junts contra a URSS. En aquells països, els partits comunistes varen aconseguir aglutinar a desenes de milions de persones a les seves files, àdhuc aconseguir el poder - Iemen del Sud i Afganistan - compartir-lo - Iran i Iraq -.

8. Socialisme com a forma dâalliberament nacional dilluns 26 de febrer de 18h a 20h aula 11 Oriol Martí: prof. de medicina social i salut pública a la Universitat Ramon Llull - Aprofundiment del significat del socialisme i de la seva indestriabilitat amb el de democràcia. Donar a conèixer el dret dâautodeterminació de les nacions i la forma dâarribar al seu reconeixement o alliberament. Es tractarà de manera concreta el cas dels Països Catalans.

9. El concepte de totalitarisme: relació amb el marxisme dijous 1 de març de 18h a 20h aula 11 Marc Casanoves: Llicenciat en filosofia per la Universitat de Barcelona - Es farà un recorregut històric del concepte a la llum dels grans debats dels segle XX entre el marxisme i el liberalisme, emmarcat per autors/es com Troski, Hanna Arendt, Isaia Berli i Walter Benjamin.per tal de reconèixer les conferències com a crèdit de lliure elecció, sâhan dâingressar 15⬠amb el concepte âsepcâ? + nom i cognoms, al núm. de compte: 2013-0205-11-0206148953. I portar el rebut a la primera conferència. Sâhaurà dâassistir almenys a 8 conferències.
facultat de ciències econòmiques avinguda diagonal, 690 (UB)

This work is in the public domain

Comentaris

Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
Visca, més actes d'autoconsum on anirem els mateixos de sempre...
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
Hi anirà gent que donen crèdits barats!
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
coneixes la base teòrica del trencament del constitucionalisme liberal en les cartes magnes bolivarianes? coneixes el pòsit que varen deixar els governs comunistes de l'Afganistan i el Iemen? ... si tots/es en tinguéssim coneixença seria un altre acte mancat d'originalitat. Però com que no és així, és una possibilitat de formació socialista.
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
i sobre anarquisme quan?
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
quan un anarquista els organitzi o si et sembla en faran per anarkos, liberals....
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
el curs passat van fer un seminari semblant a l'UAB i si que van tocar el tema anarquisme...i era el mateix sindicat
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
eis, no feu cas als trolls

qui hi estigui interessada ja ho sap, als envejosos i intoxicadors, porta

més info a ub[arroba]sepc.cat
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
ieps un, no entenc perquè no es podria organitzar un setminari sobre anarquisme des del SEPC, o si més no que es toques el tema en part d'aquest setminari (per exemple: socialisme llibertari). En tot cas no crec que perquè algú ho plantegi hagi de ser un troll, envejós....

Per altra banda es curios el tarannà destructiu que tenim en general als moviments rupturistes cap a les coses que es fan. De seguida les titllem de pobres, per l'autoconsum....

Apa, salut i endavant amb les que lluiten
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
per el "pasaba por aquí". t'has llegit el temari del curs? has vist les conferències 1, 2 i sobretot la 4? has llegit el contingut de les sinòpsis? continues preguntan-te el mateix? clar que es podia tractar (MÉS) l'anarquisme, però tenint en compte que es tracta d'un sindicat socialista està prou bé no? I recorda que sempre ets a temps a organitzar-ne un tu. Ànims, que si te'l curres segur que m'apunto!!
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
yuups, ho pots demanar al correu que he posat

El comentari era pels dos primers, si és que són dos i no és un dels payassos de sempre

Aúpa els que lluiten
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
09 gen 2007
amb tots els respectes del món i sense dubtar de la bona intenció del mateix però el cicle és molt fluix tant a nivell temàtic com sobretot per la tria dels ponents.
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
10 gen 2007
quants credits donen? en tot cas ens veiem igualment...
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
10 gen 2007
un crèdit, però et cal assistir a 8 de les 9 sessions. pensa-hi abans de fer la matrícula

si el cicle acaba sent fluix, ja es millorarà. et recomano la sessió de l'Albert Noguera
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
10 gen 2007
es convalida per un crèdit de lliure elecció, i s'ha d'assistir a 7 o 8 de les 9 sessions. si es va a totes surt a 1 euru i mig la conferència...
salut!
Re: I cicle de conferències sobre el socialisme
11 gen 2007
algú sap si el crèdit de lliure elecció és també convalidable amb la UAB?
Sindicat Terrassa