Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Apostasia: passes a seguir per a donar-se de baixa dels registres eclesiàstics
08 gen 2007
De resultes de la notícia que vam publicar el dimecres sobre l'Arquebisbat de València, de la qual alguns mitjans com Vilaweb i L'Avanç se'n van fer ressó ahir, molts lectors i usuaris ens han demanat informació sobre el procediment per a donar-se de baixa dels registres de l'església catòlica, allò que hom coneix com a apostasia. Sobre el tema hi ha un parell de pàgines, una a nivell català, Ateus.org, i una altra a nivell estatal, Apostasia.es en les que hi podeu trobar força informació sobre el tema. A la primera hi trobareu també un formulari model (en català) per a enviar a la vostra diòcesi.

Als fòrums de Racó Català un dels nostres usuaris ha redactat el procediment a seguir en poc més de mitja dotzena de punts.
Jo sóc apòstata des de fa anys i amb molt d'orgull. Recordeu, no cal ser ateu per apostatar, es pot ser cristià crític, de base, o agnòstic o boletarire; simplement s'ha de voler sortir d'una organització privada sectària amb ànim de lucre i molt anticatalana. Aquí al Racó ja s'ha explicat diverses vegades, però hi tornarem.

1- Cal que aneu a la vostra parròquia, a la que us vau batejar, per saber-ne el nom concret i el dia que us vau batejar. Si la vostra mare ja ho sap, no fa falta que hi aneu a menys que volgueu avisar al cura i fregar-li pels morros que la seva missió evagèlica ha fracassat amb vosaltres.

2- Després cal obtenir el formulari. Aquest formulari no és únic ni oficial, ho podríeu redactar vosaltres, però n'hi ha de fets que estan molt bé i us ajudaran. Per exemple, si aneu a Ateus.org que és la pàgina dels ateus de Catalunya, en podreu baixar un de molt ben fet (i en català): [formulari a la pàgina] [formulari en format DOC]

3- Al formulari en qüestió hi ha una part deixada en blanc per a què hi afegiu les vostres raons personals, a banda de les que ells posen. Jo els vaig fotre un bon paràgraf recordant-los totes les dictadures que han recolzat, etc etc.

4- En aquesta carta o en un full a part, us recomano fer el següent. Això va sobretot pels de la diòcesi de Tarragona, perquè sé de bona tinta que la gent d'allí ha tingut més problemes. M'explico. El problema que tenen a Tarragona i a d'altres llocs és que no et concedeixen l'apostasia a la primera, sinó que et contesten per carta convidant-te a reflexionar la teva decisió i citant-te per a una trobada amb ells (no sé si amb el bisbe o sa mare). Està clar que és un element dissuasori per tal de que us desanimeu.

És per això que us recomano afegir al formulari o en una carta un escrit on digui que sou conscients del que feu, que no voleu trobar-vos ni quedar amb ningú i , especialment, que no dubtareu a recórrer a la via judicial per tal d'obtenir el que demaneu. Sigueu ferms.

5- Si de totes maneres us envien la carta on us citen per quedar o us volen fer pensar el tema dos cops, no us maoineu, toeneu a escriure, sense cap formulari, i sigueu durs, dient que esteu en el vostre dret (per privacitat de dades, dret d'associacions,...), que si cal anireu a judici, o que començareu a enviar cartes als diaris i a publicitar el procediment d'apostasia.

6- Envieu la carta a la vostra diòcesi corresponent, és a dir, a la que pertany la parròquia on se us van pixar al damunt, amb la referència "apostasia". Les diòcesis i les seves adreces les podeu trobar aquí.

7- Un cop heu rebut el document d'apòstata, és a dir, una carta on us diuen que ja no sou fidels de l'Església o quelcom semblant, podeu anar al cap d'un temps a la vostra parròquia i demanar el registre de baptismes (o com es digui) per certificar que heu estat esborrats o tatxats.


PS: és important també el que envieu la carta certificada amb acús de rebuda; així no podran alegar que no l'han rebuda. I adjunteu una fotocòpia del DNI.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa