Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Carles Fontsere ha mort aquesta matinada
04 gen 2007
El dibuixant i cartellista del pla de l’estany, Carles Fontserè, ha mort aquesta matinada a l'hospital Josep Trueta de Girona
carlesfontsere160.jpg
El dibuixant i cartellista del Pla de l'Estany, Carles Fontserè, ha mort aquesta matinada a l'hospital Josep Trueta de Girona. Fontserè, de 90 anys, vivia des de fa uns anys a Porqueres i al 2005 havia estat pregoner de la primera festa major del municipi.

Segons han confirmat fonts de l'hospital Josep Trueta a Ràdio Banyoles, Fontserè va ingressar en aquest centre hospitalari fa tres dies i aquesta matinada ha mort després de patir una infecció general. De fet, el dibuixant i cartellista havia patit en els darrers temps diversos problemes de salut, per la seva avançada edat, i, a mitjans de desembre, ja no va poder assistir a la inauguració de l'exposició que l'Espai Cultural Caja Madrid li dedica a Barcelona sobre el seu treball a Nova York.

Fontserè vivia des de fa dècades a Can Tistà, a Porqueres, amb la seva companya, Terry Broch, i actualment treballava en el quart volum de les seves memòries.

Carles Fontserè va néixer al 1916 a Barcelona i va lluitar en la revolució i la guerra a Espanya contra el feixisme. Al 1939, va marxar a l'exili i, des de llavors, va viure en diverses ciutats com París, Mèxic o Nova York, on va conèixer la seva companya, Terry Broch. En els últims anys, Fontserè ha estat un dels grans activistes de la Comissió de la Dignitat, que reclamava el retorn dels papers confiscats a l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca, després que se li confisquessin alguns dels cartells que va fer durant la Guerra. Precisament, una de les persones que va treballar amb el dibuixant i cartellista, l'escriptor, crític d'art i gastrònom Jaume Fàbrega, ha destacat que Fontserè ha mort sense haver recuperat els seus cartells confiscats.

Segons publica l'Agència Catalana de Notícies, el cos de Carles Fontserè serà incinerat demà divendres per decisió de la família i, segons la mateixa informació, a finals d'aquest mes se celebrarà a Can Tistà una trobada d'amics i familiars per recordar-lo.

EL CARTELLISME ANTIFEIXISTA

Carles Fontserè era considerat mundialment com un dels últims exponents del cartellisme de guerra. A més d'artista gràfic també va destacar com a fotògraf i en els últims deu anys com a escriptor.

Fontserè va néixer al 1916 a Barcelona i tenia només 20 anys quan va esclatar la guerra civil espanyola. Aquest fet històric es va convertir en material de primera mà per la seva obra gràfica com a cartellista, sempre des del costat oposat a la invasió feixista de F.Franco, A.Hitler i B.Mussolini.

Considerat un dels màxims exponents del cartellisme i la fotografia de la segona meitat dels segle 20, va treballar activament amb la CNT-AIT i la FAI durant la guerra civil, fet que el van donar a conèixer arreu del món. Al 1939 es va exiliar a França i anys més tard a Mèxic i Nova York Allà va continuar actiu pels ideals d'esquerres i va treballar a Hollywood, desenvolupant la seva trajectòria com a dibuixant, cartellista i també fotògraf.

Al 1995 va publicar el primer volum de les seves memòries, "Memòries d'un cartellista català", al que el van seguir "Un exiliado de tercera en París durante la segunda guerra mundial" i "París, Mèxic, Nova York," els dos al 2004. Va ser també un activista a favor del retorn dels papers confiscats durant la Guerra Civil a l'Arxiu de Salamanca. Es va implicar directament en la Comisió de la Dignitat, treballant activament per la seva tornada a Catalunya.

Actualment es pot visitar la última exposició fotogràfica que va realitzar "Nova York 1626-1900", que es pot veure a l'Espai Cultural de Caja Madrid de Barcelona fins els proper 4 de març i on Fontserè repassa la seva relació amb la ciutat americana, on va viure durant 20 anys.
Mira també:
http://es.wikipedia.org/wiki/Carles_Fontser%C3%A9
http://www.guerracivil.org/Carteles/Fontsere/Articulo.htm

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicato Sindicat