|
Notícies :: amèrica llatina |
Entrevista a Heinz Dieterich
|
|
per Brigada Catalana Veneçolana Alà Primera Correu-e: aliprimera ARROBA brigadescatalanes.org (no verificat!) |
03 gen 2007
|
Entrevista a Heinz Dieterich "A Veneçuela s'han creat condicions per construir el Socialisme del Segle XXI"
Publiquem la traducció de l’entrevista realitzada a Heinz Dieterich a l’entorn del concepte “el Socialisme del segle XXI� i la seva aplicació a la Revolució bolivariana. L’entrevista, de Cristina Marcano, va ser publicada el passat dia 2 de gener a Rebelion. És especialment interessant ja que arriba en un moment en què la reelecció de Chávez, la seva proposta de creació del PSUV i l’aprofundiment del procés bolivarià genera molt debat tan al si de la societat veneçolana com en l’à mbit de l’esquerra mundial. |
|
Entrevista a Heinz Dieterich "A Veneçuela s'han creat condicions per construir el Socialisme del Segle XXI"
Publiquem la traducció de l’entrevista realitzada a Heinz Dieterich a l’entorn del concepte “el Socialisme del segle XXI� i la seva aplicació a la Revolució bolivariana. L’entrevista, de Cristina Marcano, va ser publicada el passat dia 2 de gener a Rebelion. És especialment interessant ja que arriba en un moment en què la reelecció de Chávez, la seva proposta de creació del PSUV i l’aprofundiment del procés bolivarià genera molt debat tan al si de la societat veneçolana com en l’à mbit de l’esquerra mundial.
CM. Professor Dieterich. Vostè va inventar el concepte "Socialisme del Segle XXI"?
HD. SÃ. Ho vaig elaborar a partir de 1996. Va ser publicat juntament amb la teoria corresponent en forma de llibre, a partir del 2000 a Mèxic, Equador, Argentina, Centreamèrica, Brasil, Veneçuela i, fora d'Amèrica Llatina, a l'Estat espanyol, Alemanya, la República Popular de Xina, Rússia i Turquia. Des del 2001 ha estat assimilat a tot el món. Presidents com Hugo Chávez i Rafael Correa ho utilitzen constantment, aixà com moviments obrers, camperols, intel•lectuals i partits polÃtics.
Juntament amb la teoria del socialisme del segle XXI vaig avançar la teoria de la transició llatinoamericana que es va plasmar en conceptes claus com el Bloc Regional de Poder (BRP), també ja d'ús generalitzat a Amèrica Llatina. En canvi, el concepte Bloc Regional de Poder Popular (BRPP) va ser proposat per un amic veneçolà , Douglas Pérez, en una reunió de treball fa tres mesos.
CM. En sÃntesi: en què consisteix aquest nou socialisme?
HD. Dita en una frase: Que les majories tinguin el major grau de decisió històricament possible en les institucions econòmiques, polÃtiques, culturals i militars, que regeixen la seva vida.
CM. Hi ha polÃtics i intel•lectuals d'esquerra que diuen que ningú sap com construir el socialisme. Vostè sosté el contrari, i en tot cas, per què el President Chávez pretén construir l'impossible?
HD. Perquè aquesta afirmació és plenament falsa. I per més que es repeteixi, segueix sent falsa. La ciència contemporà nia no deixa cap incògnita sobre el que és el socialisme del segle XXI, o la seva diferència amb el capitalisme contemporani i el socialisme històric. I tampoc, com cal construir-lo avui dia. És, simplement, una posició epistemològica equivocada.
CM. Segons la seva visió, hi ha hagut algun paÃs socialista en l'època moderna?
HD. Depèn dels criteris que s'utilitzin. Com cientÃfic economista i sociòleg, prefereixo els parà metres que van utilitzar Marx i Engels: economia de valor i democrà cia participativa. I sota aquests criteris no hi ha hagut una societat socialista des de la Revolució Francesa, encara que si, molts heroics i trà gics intents d'assolir-la.
CM. Hi ha condicions per a implementar el socialisme del segle XXI a Veneçuela?
HD. SÃ, ara sà els hi ha. N'esmento solament alguns. Dos terços de la població van votar pel president amb ple coneixement de la seva bandera del Socialisme del Segle XXI. Això és un mandat substanciós dels ciutadans. L'avanç del sistema educatiu, econòmic i de la consciència del poble han estat notables. La integració llatinoamericana i la destrucció de la Doctrina Monroe semblen ja imparables. Les Forces Armades ara mereixen la confiança i tres sectors claus de l'economia nacional estan en mans del govern: l'Estat, PdVSA-CVG, i més de cent mil cooperatives.
CM. Quin seria el pas decisiu que hauria de donar el President per a arribar al Socialisme del Segle XXI a Veneçuela?
HD. Són dues. El primer reemplaçar gradualment el principi regulador de l'economia de mercat, el preu, pel principi regulador de l'economia socialista, el valor, entès aquest com els inputs de temps necessaris per a la generació d'un producte. El segonavançar en la participació econòmica de ciutadans i treballadors a tres nivells: macroeconòmic (per exemple en el pressupost nacional); mesoeconòmic (municipi); i en el microeconòmic (empresa).
CM. L'economia del socialisme del segle XXI és, llavors, un troc?
HD. No, això és tan erroni com l'afirmació que ningú sap com construir el socialisme del segle XXI. El problema de la injustÃcia econòmica no resideix en els diners. No té a veure amb el fet que una economia sigui monetaritzada o si funciona amb l'intercanvi en espècie (per permuta o troc). En la relació d'explotació entre l'esclau i l'amo, una vegada amortitzat el pagament inicial, no intervé els diners, i és una de les més brutals que coneix la història.
La injustÃcia existeix, quan s'intercanvia un producte "A" per un producte "B", i els seus valors -el temps laboral necessari per a produir-los- no són iguals; és a dir, quan no es canvien equivalents. Si es monetaritza aquest intercanvi de valors desiguals (esforços laborals desiguals), és a dir, si s'expressa en forma monetà ria o natural, és secundari.
CM. Quin seria, llavors, el pas decisiu del President?
HD. No és l'estatalització generalitzada de la propietat privada, perquè no resol el problema cibernètic del mercat. No ho va fer en el passat i no ho faria avui. El socialisme avui dia és essencialment un problema de complexitat informà tica. D'aquÃ, que el pas transcendental consisteix a establir una comptabilitat socialista (valor) al costat de la comptabilitat capitalista (preu), a l'Estat, a PdVSA-CVG, i a les cooperatives, per tal de construir un circuit econòmic productiu i de circulació paral•lel al de l'economia de mercat capitalista. L'economia de les entitats estatals i socials pot desplaçar-se pas a pas cap a l'economia de valor i guanyant-li terreny al circuit de reproducció capitalista, fins a desplaçar-lo en el futur. Tenint en compte que les escales de valorització per preus, valors i també volums, són commensurables, no hi ha ruptures en els intercanvis econòmics que podrien causar-li un problema polÃtic al govern. En tot això juguen un paper important l'Estat i les majories, però ambdues estan avui dia majorità riament amb el projecte del President.
Generar aquest circuit paral•lel de l'economia de valor seria relativament fà cil, perquè els valors existeixen de forma subjacent en l'actual comptabilitat capitalista. De tal manera, que amb el desenvolupament d'un programari respectiu seria molt fà cil establir aquest circuit econòmic socialista al costat del capitalista. Sense aquest pas a l'economia d'equivalència, no hi ha possibilitat de tenir una economia socialista. |
Mira també:
http://www.brigadescatalanes.org/aliprimera/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 http://www.rebelion.org/noticia.php?id=44104 |
This work is in the public domain |