Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: laboral
La mitjana d'hores treballades a Catalunya és la més alta des de 1994
27 des 2006
La reducció del temps de treball s'ha acabat. Els treballadors catalans dediquen una mitjana de 1.765 hores l'any a la feina, la xifra més alta des de 1994, quan es van registrar un total de 1.768 hores. Durant aquest exercici, els convenis col.lectius han trencat de manera contundent la tendència a la baixa registrada des dels 90 amb un increment de 10 hores l'any, segons les dades del departament de Treball de la Generalitat. L'explicació d'aquesta evolució s'ha de buscar en els moviments de fons que es registren al mercat laboral. El creixement de l'ocupació en activitats amb jornades més llargues i la desacceleració de les reduccions en sectors més madurs de l'economia ha tingut una repercussió directa en la mitjana del còmput anual d'hores.
De forma paral.lela, creix l'ocupació regulada per convenis sectorials, que solen tenir més hores de treball, en detriment dels acords d'empresa, segons un estudi de CCOO. A més, l'estadística no recull una de les vies més usuals de reducció del temps de jornada, que consisteix en els dies addicionals de vacances, els permisos i altres jornades festives.

OCUPACIÓ DE BAIXA QUALITAT
"Es crea ocupació de baixa qualitat que acaba tirant a la baixa de la mitjana salarial i a l'alça de la mitjana del temps de treball anual", assegura Juan Manuel Tapia, responsable de negociació col.lectiva de CCOO a Catalunya.
Els sectors que tenen convenis amb jornades més extenses són els de serveis, que, al seu torn, precisament són els que guanyen més treballadors. Sovint, aquests llocs de treball són ocupats per immigrants, que accepten treballar més hores amb salaris baixos.
El 93% de l'increment de l'ocupació al llarg dels últims 12 mesos es registra en les activitats "menys productives", que inclouen rams com la construcció, el comerç, l'hostaleria, el servei domèstic, les immobiliàries, la neteja i la seguretat, segons els informes realitzats per CCOO.

POC PRODUCTIUS
"Aquests nous llocs de treball precaris, poc qualificats i poc productius, estan ocupats fonamentalment per immigrants, dones i joves", adverteix el sindicat en la seva anàlisi.
L'estudi de la central sindical assegura, així mateix, que la immigració, que en alguns sectors econòmics supera el 30% del total de treballadors ocupats, actua com "un element de desregulació salvatge i de pressió a la baixa dels salaris i les condicions laborals".
Per tots aquests motius, la millora de les condicions laborals d'aquestes feines més precàries es convertirà al llarg de l'any 2007 en una prioritat reivindicativa dels sindicats. El líder de CCOO de Catalunya, Joan Coscubiela, xifra en un 5,3% l'objectiu de pujada salarial per a totes les persones que cobren menys de 1.000 euros al mes. El percentatge d'increment que es planteja per a aquests col.lectius coincideix amb l'augment aprovat pel Govern central per al salari mínim interprofessional el 2007. La consolidació comporta el risc de "frenar la inversió en millores tècniques, perquè molts empresaris es decanten per la via de rebaixar les condicions laborals", segons Juan Manuel Tapia, que adverteix de l'efecte negatiu d'aquesta pràctica sobre la productivitat de l'economia en el seu conjunt.

LA NOTICA SURT AL PERIODICO

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more