Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Un altre pas enrere en els drets de la classe treballadora
27 des 2006
.
El passat divendres el govern espanyol va tractar la reforma de la Seguretat Social, acordada conjuntament amb la patronal i els sindicats espanyols CCOO i UGT el juliol passat. Tot i que encara el Consell de Ministres i el Parlament espanyol, han de ratificar aquest projecte els grans eixos d'aquesta reforma ja estan decidits.

Es tracta d'un projecte que segueix la mateixa estratègia que la darrera reforma laboral, en el sentit que, amb el beneplàcit de determinats sindicats, es fan petites, però irreversibles, passes en la retallada de drets socials, tot evitant mesures més dràstiques que poguessin generar una resposta de la classe treballadora. Ara bé, cada pas enrere en aquests drets serveix de base per a una propera retallada, que la patronal i els seus ideòlegs (economistes, opinador(e)s o mitjans de comunicació) plantegen com a inevitable, en una mena de profecia que s'autocompleix.

Entre les mesures més lesives per a les classes populars se n'han de destacar tres. En primer lloc, augmenta el nombre de dies mínims que donen dret a cobrar una pensió (5.475 dies) ja que fins ara les pagues extraordinàries es comptabilitzaven com a temps cotitzat, la qual cosa permetia que un treballador pogués accedir a una pensió contributiva amb 12,5 any.

En segon lloc, es dificulta l'accés a la jubilació parcial, donat que a partir d'ara per poder acollir-s'hi caldrà tenir 61 anys (un any més que en el sistema anterior), haver cotitzat trenta anys (abans n'hi havia prou amb quinze) i tenir sis anys d'antiguitat a l'empresa.

En tercer lloc, en el cas de les baixes permanents es tindran en compte els anys cotitzats a l'hora de calcular la pensió, de manera que s'establirà una diferència entre treballadors amb trajectòries laborals de durada diferent, cosa que no passava actualment.


Per saber-ne més:

Quines «noves» reformes socials? (Article del Gonçal Bravo, Coordinador General de la COS, publicat La Veu núm. 75)
Mira també:
http://www.llibertat.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat