Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
|
Notícies :: globalització neoliberal : educació i societat |
Josep Huguet "Vull facilitar la fusió entre la universitat i l'empresa"
|
|
per una |
23 des 2006
|
ERC: l'esquerra botiflera i liberal! |
|
El que va ser conseller de Comerç, Turisme i Consum en el primer tripartit ha passat a liderar una de les macroconselleries del nou govern. Sota el paraigua d'Innovació, Universitats i Empresa, el departament del manresà Josep Huguet manté les competències de turisme i comerç, i hi afegeix les d'universitats i indústria.
La creació d'aquest departament ha creat certa confusió. Els rectors no van amagar la seva decepció. Amb quin criteri s'ha fet la reordenació?
Per diverses raons, una de les quals té a veure amb l'aritmètica de la coalició. S'havien de comprimir conselleries, i una d'aquestes va ser la d'Universitats. A partir d'aquí, calia decidir quina agrupació es feia, i jo vaig apostar per aquesta.
Quins avantatges té la fusió?
Catalunya es juga el futur en la mesura que sigui capaç de crear una economia de la creativitat, que passa perquè allà on hi ha matèria grisa, que és a la universitat, es puguin crear llocs de treball amb valor afegit per ocupar aquest personal. Si no, estem fent una fàbrica d'aturats.
Per on cal començar?
Cal buscar més pols de fusió universitat-empresa. Ja hi ha experiències en aquest sentit: alguns campus tecnològics en són una prova. Crec que aquest caldo de cultiu, aquesta promiscuïtat, és bona, perquè sovint fa que els investigadors s'animin a crear la seva pròpia empresa. Jo, en funció de les possibilitats pressupostàries, pressionaré per crear més pols de contacte entre els dos sectors. Vull facilitar aquesta fusió.
Cal també que les universitats trepitgin més les empreses?
Sí. A les visites industrials m'enduré sempre, per principi, algú d'Universitats. I no només del departament, sinó dels parcs científics que tinguin a veure amb aquella empresa. D'aquí no sempre en sortirà un acord, però les probabilitats seran més altes.
Sembla que els estudiants no comparteixen aquest parer...
Vull tranquil·litzar els que pensen que farem una universitat al servei de la tecnologia. Cada cop més en el món global, la mateixa activitat econòmica té una dimensió integral, cosa que vol dir que la història, la geografia, les ciències socials, l'economia i les llengües també són necessàries des del punt de vista de l'empresa. Les àrees dites de lletres també poden crear ocupació.
Finalment, hi haurà comissionat d'Universitats.
Era molt conscient que calia compensar la pèrdua de la conselleria d'Universitats, i per això hem convertit la secretaria que hi havia fins ara en un comissionat, que pot assumir moltes més responsabilitats per delegació del conseller.
Com quedaran a Catalunya els nous títols de grau, que el ministeri ha fixat en quatre anys?
La universitat ha de ser prou flexible per buscar dreceres que no hipotequin el seu model de cara a Europa. Intentarem jugar amb el paquet dels cinc anys, tres de grau i dos de màster, de manera que als tres primers anys de carrera hi hagi un cert reconeixement de grau, encara que no es pugui donar un títol oficial.
Com ens afectarà el tema de les beques amb la nova LOU?
La llei permet avançar cap a un sistema més equitatiu de repartiment, si bé nosaltres seguim reclamant-ne la gestió. Però a banda d'aquesta lluita, vull treballar profundament perquè ens puguem acostar a alguns models de crèdit salari, que permeten que l'estudiant cobri un sou a retornar un cop treballi. Aquestes dues mesures són la via perquè la universitat continuï tenint la seva vocació pública al servei de tothom.
Els empresaris fa anys que es queixen de l'excessiva burocràcia. Com es pot resoldre aquesta xacra?
Aquest ha de ser un dels grans objectius de la legislatura. No pot ser que hi hagi empresaris que s'hagin d'esperar dos anys a rebre l'últim permís per engegar. La gent se'ns en va cap a altres llocs només per aquesta incapacitat per dir sí o no, cosa que vol dir que estem dinamitant la possibilitat de crear llocs de treball. Aviat veurem mesures d'urgència.
Mesures de quin tipus?
Podria ser que es limités el temps de silenci administratiu en aquells departaments que tenen a veure amb permisos vinculats a la creació d'ocupació. Es podria dir a l'empresari: "Si en tres mesos no li he respost, vostè tiri". Altres casos s'hauran d'estudiar a fons perquè cal canviar tot el procediment. Un 50% dels tràmits consisteixen en anar a buscar informació a una altra administració. Els empresaris es queixen amb raó, els estem inundant de burocràcia. Si Hisenda ho sap tot de nosaltres, no ha de ser tan difícil que la resta també estiguem interconnectats. S'engegarà una comissió interdepartamental per estudiar-ho.
Per fi una direcció general d'Innovació i Internacionalització...
Per primer cop, sota un mateix paraigua tenim els principals instruments de suport de l'empresa. Coordinarà el Copca, que impulsa la internacionalització, el Cidem, que és bàsicament recerca i tecnologia, i també una àrea de comercialització que està per elaborar.
De què s'encarregarà, aquesta àrea?
Tenim una producció d'oli de molta qualitat però no sabem vendre-la, els italians posen el nostre oli en una ampolla de disseny i el converteixen en producte de culte per vendre a preu d'or als aeroports dels EUA. El problema aquí no és la R+D: falla la comercialització. Hi ha una feina enorme sobretot en els sectors que venen intangibles. M'agradarà connectar el món del disseny amb les empreses que no han sabut fer aquest esforç de màrqueting.
Tornant al nom del departament, han desaparegut 'comerç' i 'turisme' i ja ha hagut d'escoltar queixes.
Els sap greu la desaparició en el nom, però són conscients que qui està a davant d'aquest transatlàntic és un conseller que ve de turisme i comerç, i dóna una certa tranquil·litat. Ja vam fer molta feina: el pla estratègic, l'observatori, noves campanyes de promoció, hi ha pressupost per al primer Centre d'Acollida Turística (CAT) a la Catalunya Romana a Teià... El turisme de masses anirà a la baixa, perquè l'atreuen Tunísia, Marroc o el Carib, i hem de buscar la suma de segments sofisticats: interessats per la natura, gastronomia i cultura. Per desestacionalitzar, buscar turistes amb més capacitat adquisitiva i tenir-ne tants o més que amb el model anterior.
Una de les primeres idees que ha llançat és recuperar el Camí de Sant Jaume.
Una opció tan posicionada al sud de França i al nord de l'Estat, aquí s'havia deixat de la mà de Déu des dels noranta. Pel Camí de Sant Jaume hi circula molta gent, des dels que no gasten, més dedicats al pelegrinatge religiós, fins als que van a hotels de primera. El Camí en poc temps estarà en marxa i el vestirem amb la idea de Sant Pere-Sant Jaume: Sant Jaume està tocant a Finisterre i Sant Pere de Rodes al cap de Creus, que també era un important centre de pelegrinatge. La línia cobrirà bé la Catalunya interior.
Barcelona ha rebut més turistes que mai. Pot seguir creixent?
Barcelona ja està desestacionalitzada i li falta desterritorialitzar-se a dins de la ciutat i amb Catalunya, perquè hi ha punts de risc al centre. Ha d'empaquetar amb visites al país: Londres ven la ciutat i 80 quilòmetres al nord, aquí es pot empaquetar Barcelona amb els Costes del Maresme, Sitges, les caves del Penedès, la DO Alella, Montserrat o el Delta.
Quin és el gran repte en turisme?
La formació és l'assignatura pendent, com en comerç. Hi ha molta població immigrada que necessita formació laboral, professional i lingüística. I no només és un problema de català: també de castellà, anglès i francès. Sindicats, patronal i administració hem d'esforçar-nos per aconseguir un reciclatge. Si es fan contractacions a la carta, amb horaris ben pensats, es trobarà personal entre dones de més de 40 anys disposades a treballar mitja jornada. Són persones serioses i que compliran. S'ha d'aconseguir també que els universitaris puguin compaginar feina i estudis.
Cal endarrerir i escurçar les rebaixes?
Obrirem un debat sabent que hi ha posicions variades, fins i tot entre els comerciants petits. Lluitarem contra fórmules agressives, com ara descomptes especials. Podem millorar, però arriba un moment que és difícil posar portes al camp.
http://www.avui.cat/avui/diari/docs/index4.htm |
Mira també:
http://www.estudiantsenaccio.cat |
This work is in the public domain |
Re: Josep Huguet "Vull facilitar la fusió entre la universitat i l'empresa"
|
per un |
23 des 2006
|
doncs que es prepari pel SEPC que els i les estudiants dels Països Catalans ja anem a per totes! |
Re: Josep Huguet "Vull facilitar la fusió entre la universitat i l'empresa"
|
per .... |
23 des 2006
|
pena peneta ....
si akest es dels vostres .... jo, personalment no entenc res !
Teniu un problema , no es pot fer govern i osposicio al mateix temps ! |
Re: Josep Huguet "Vull facilitar la fusió entre la universitat i l'empresa"
|
per hooor |
23 des 2006
|
I encara hi ha gent aqui que es pensa que ERC es d'esquerres? Desperteu home!!!! |
Re: Josep Huguet "Vull facilitar la fusió entre la universitat i l'empresa"
|
per Antiburros |
23 des 2006
|
Si home ... l'huguet es de la SEPC, i l'Artur Mas milita a la CNT... són coses que passen.
Estudiants en acció fa pudor a capitalistes buscant un lloc en l'administració. Ara tots els trepes van a ERc i ICV... quin fàstic! |
"Vull facilitar la fusió entre la universitat i l'empresa"
|
per anti estudiants en accio |
25 des 2006
|
XD, "Vull facilitar la fusió entre la universitat i l'empresa", en una paraula "cabronàs".
abans les universitats sabien per aprendre coses interessants. ara es cambiarà allò interessant pel treball. no nem bé... |
Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more