Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
21 des 2006
El dia 23 de desembre tornem a sortir al carrer per denunciar l'especulació i la corrupció.
vdenavidad_cat.jpg
Ha tornat a passar!!!!

Com va succeir amb la primera asseguda del 14 de maig, de nou i des de fa uns mesos un email anònim està sent reenviat per milers i milers de persones. Un email que fa una crida a manifestar-se pel dret a l'habitatge el proper 23 de Desembre a totes les ciutats de l'estat.

VdeVivienda, Assemblea Popular pel Dret a l'Habitatge de Barcelona (a la que esteu tots invitats) se suma i reforça la difusió d'aquesta convocatòria anònima 100% VdeVivienda. Fem entre tots que el dia 23 ens tornin a sentir. Vine amb la teva batucada, pancartes, megàfon, guitarra, lemes, reivindicacion, sound-system i amb tot el que vulguis.

23 de Desembre : MACROMANIFESTACIÓ PEL DRET A L'HABITATGE
a totes les ciutats de l'estat espanyol.
a Barcelona: a les 17 h a Pl. Catalunya.

VUELVE A LA CALLE POR NAVIDAD!!!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
21 des 2006
fem difusió a tothom que coneguem!!!!!

queden 2 dies!!

si som 4 gats, els especuladors se'n riuran a la puta cara!
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
21 des 2006
A Sabadell la convocatòria serà a les 17:00h a la Plaça Doctor Robert. Mossos, no cal que vingueu.
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
21 des 2006
A Lleida a les 17 hores a la Plaça Víctor Siurana (Edifici del la Universitat de Lleida, del Rectorat, a Rambla Aragó)

VOLEM UNA CASA PER VIURE NO VIURE PER UNA CASA"
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
21 des 2006
El dia 23 a les 20h a Canaletes, Marxa de Torxes pels presos i les preses polítiques!!!
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
21 des 2006
A aquest pas no tindrem una casa fins el nadal del 2020.
No hos adoneu que el tema de la vivenda no s' arreclarà sortint al carrer amb disfresses i guitarres. A l' admisistració li repampinfla aquesta situació. Quans temps fa que el govern no parla del tema de la vivenda? Sembla que ja s' hagin oblidat de tot...
A mi m' agradaria que per la via política i amb manifestacions pacifiques es pogués arreclar el tema, pero estic veient que no, que necesitem alguna heina més com es la vaga i l' acció directa.
La politica, la vaga i acció directa són iguals de necessàries. Sinó lluitem amb les tres heines alhora no aconseguirem res.
Tambés ser que és molt dificil convéncer a la gent per a la vaga i l' acció directe, però si tots en el nostre entorn divulguem la informació mica en mica hi haurà més gent compromésa, no esperem a que les organitzacions divulguin la informació per a convéncer a la gent, nosaltres també ho podem fer.

Al no ser així, el tema no s' arreclara.
Sortirem al carrrer a manifestar-nos amb disfresses, els especuladors s' enriuran de nosaltres, després sortira el ZP o la ministra de Vivienda i dirà paraules de suport cap a l' habitatge digne, i a l'endemà tot serà igual, els especuladors es llevaràn per especular-nos un altre cop, i així successivament.
A més, hos recordo que en teoria, tenim un partit socialista, si això mateix SOCIALISTA que ve de la paraula SOCIALISME, que ve de MARX. El PSOE tindria que defensar-nos, i en canvi permet la lliure especulació.
Per altre part, no hi ha cap partit polític a l' actualitatque ens defensi, pk hos recordo que els partits "anti-capitalistas" tenen que callar per no fer sorolls, i que no hi hagi crisis al tripartit.

Ens hem quedat sols. O ho solucionem nosaltres o això no canviarà.
I hos torno a repetir que aIXÒ NO S'ARRECLARÀ FENT DE PALLASSOS PERQUE ELS ESPECULADORS ES RAJIN DE NOSALTRS.
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
21 des 2006
LA LLUITA HA DE SER CONSTANT, cada dia, cada hora, cada minut fins que es solucioni el problema.
Tots els mitjans de lluita són igual de legítims.
Ataquem als especuladors cada dia, en la vida quotidiana, fem difícil que portin a terme l' especulació.

LLuitem i vencerem.
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
21 des 2006
'Lluita de debò', potser no soluciona el problema però és del tot legítim i si que fa grans passos: parar una cimera europea per la vivenda / que el relator de la onu hagi anat a la seva oficina amb un bon recull de la pèssima realitat que no veuen la resta de polítics,
...hem d'anar a la mani amb les àvies que pateixen mobbing, els precaris hipotecats despolititzats, i la gent que calgui i que pateix el problema de l'accés a l'habitatge, perquè tornin a parar qualevol cimera relacionada amb l habitatge que se'ls acudeixi de fer...
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
22 des 2006
Per favor, no tantes batucades ni sound sistems, vull poder sentir els meus propis crits.
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
22 des 2006
per que en volta de queixar-te aqui no vas a l'assemblea i proposes alternatives? no esperes que altres faigan lo que tu vols, fes.
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
22 des 2006
*CONTRA EL CAPITALISME, PER UN HABITATGE DIGNE!*

El dia 23 de desembre s’han convocat arreu de Catalunya diversos actes per defensar el dret a un habitatge digne, un dret contínuament violat anteposant els interessos econòmics d’uns pocs als drets de tothom.

L’especulació creixent provoca que l’habitatge s’ha convertit en una mercaderia més, l’existència de nombrosos pisos buits en les ciutats de Catalunya únicament per esperar a que pugin els preus així ho demostra.

Aquesta dinàmica, però, no es podria explicar sense la permissivitat, quan no col·laboració, de l’Estat i les seves administracions que defensen el dret a la propietat privada per sobre de l’interès comú, fet que es demostra en casos com els escàndols especulatius arreu del territori o en els desallotjaments continuats dels centres socials com la Gàbia, l’Impremta o la Makabra, centres socials per a tothom que seran, un cop més, enderrocats per a esdevenir un solar i així evitar que l’apropiació i autogestió d’espais abandonats serveixi d’exemple.

L’especulació immobiliària és només una de les parts del capitalisme. Nosaltres no contemplem la defensa del dret a l’habitatge digne com un fet aïllat, sinó com una més de les cares de la precarietat que ens imposa el sistema econòmic al que estem sotmeses, no podem ni volem deslligar la defensa d’un habitatge digne a la lluita per una societat més justa i equitativa, on el be comú s’anteposi sobre la propietat privada individual.

Es per això que fem una crida a lluitar contra la precarietat, a la mobilització de les afiliades i afiliats de la CGT i a participar en aquelles mobilitzacions que es duguin a terme en les seves localitats, a fondre’s amb tothom en la lluita anticapitalista, a cridar pel dret a l’habitatge digne!


*CONVOCATORIES*

23 de desembre

*Lleida: 17 h. Plaça Víctor Siurana

*Tarragona: 17 h. Pl. de la Font

*Girona: 17 h. Davant de l’edifici de correus

*Barcelona: 17 h. Plaça Catalunya

Secretaria d’Acció Social CGT Catalunya
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
22 des 2006
A "lluita de debo"

Independientemente, que el hecho de manifestarse en la calle puda parecer a algunos, como algo ñoño, es importante porque, alli habra camaras de television, todo esto saldra por la tele el domingo, dia en que todo el mundo esta en casita. La gente lo vera. Y el lunes se comentara en las tertulias. Para bien o para mal, pero se hablara, y eso es muy importante "lluita de debo". Sera una gotita mas, que tarde o temprano, colmara el vaso.
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
23 des 2006
Pues a este paso para colmar el vaso... ni en el 2050, weno, si aún estamos vivos...
Esto se solucionara kuando la gente pierda el miedo y salga a la calle a enseñar los dientes, no a sonreir y hacer bromas.
Representa k estamos luchando por una causa digna, y lo keremos solucionar de komo si una broma se tratase. Con música, con disfrezas, con actuaciones de circo..., que todo esto esta muy bien, pero para una manifestacion no.
Todas las manifestaciones k agamos no serviran de nada. Despúes el dia siguiente hablaran del tema, habrán debates, pero el lunes los especuladores volverán a levantar-se de cama para especular-nos otra ves, y así successivamente.
Hos recuerdo también k tenemos un govierno socialista, si SOCIALISTA, que viene de SOCIALISMO, que viene de MARX y si ellos no se acuerdan de sus orígenes les recordaremos nosotros.
Además, todos los otros partidos "anti-capitalistas" nos han abandonado, porque claro, ahora no es poden fer sorolls haver-e si es trencarà el tripartit.

O ho arrcelem nosaltres o això continuarà. No ens servirán les disfeces, ni els tambors. Tampoc ens servirà atacar a immobiliaries i bancs només un dia. Pero si que ens servirà atacar especuladors en la vida quotidiana, en les manifestacions, i no para fins k ells no parin d' especular.

Si ells especulen, nosaltres lluitarem!!
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
24 des 2006
El Periódico 24/12/2006

Milers de persones reivindiquen a Barcelona el dret a tenir pis

La protesta, convocada per internet i 'sms', va tenir un caràcter festiu

Novament al carrer. Milers de persones, majoritàriament joves, es van tornar a manifestar ahir pel dret a una vivenda digna. La marxa, convocada a través d'internet i de missatges de mòbil des de fa prop d'un mes i mig, es va celebrar paral.lelament a nombroses localitats catalanes i espanyoles. A Barcelona van ser 7.000, segons la Guàrdia Urbana, els manifestants que van participar en aquesta protesta de caràcter festiu. El que primer era una concentració a la plaça de Catalunya, convocada a les cinc de la tarda, es va convertir en una marxa que va transcórrer, a ritme de tambors i altres instruments, pel carrer de Fontanella i la Via Laietana (que va quedar tallada al trànsit fins a les set del vespre), i va arribar davant la Delegació del Govern, al Pla de Palau. Allà hi van fer una seguda. Durant la protesta, encapçalada per una pancarta que deia "La llei no toca el mercat, la llei de vivenda és paper mullat", en referència al projecte de llei aprovat fa poc per la Generalitat que obligarà a llogar els pisos que faci més de dos anys que estiguin buits, els joves van cridar contra l'assetjament, l'especulació del sòl i el preu de les hipoteques, i també van corejar consignes com "Queremos un pisito como el del principito" i "Tot Espanya és Marbella".

DEBAT SOCIAL
Encapçalant la marxa hi havia alguns membres de l'Assemblea Popular per un Habitatge Digne, els principals promotors de les últimes manifestacions en pro d'un pis. Una de les seves portaveus, Ada Colau, es va mostrar satisfeta que la Generalitat hagi fet un pas amb el nou projecte de llei, perquè "significa que amb les mobilitzacions s'ha obert el debat social, polític i mediàtic", tot i que no va confiar que ajudi a solucionar el problema. "És una bona intenció, però insuficient perquè no se'n notarien els efectes fins d'aquí a 10 o 20 anys --va dir--. A més a més, no és clara la definició de pis buit i els propietaris poden seguir pagant rebuts per al.legar que estan ocupats".
La protesta d'ahir es va repetir en una vintena de ciutats espanyoles. No serà pas l'última. Ja ho corejaven ahir: "¿Què volem? Una casa ¿Què farem? ¡Lluitarem!". De moment, ja circula una convocatòria per celebrar una festa de Cap d'Any al centre social L'Òpera, a l'Hospitalet de Llobregat, sota el lema "No tindràs una casa en la puta vida". A Madrid, la protesta va congregar unes 2.500 persones. Els joves es van dirigir a la Carrera de San Jerónimo per arribar al Congrés i fer-hi una seguda. Llavors, i davant el llançament d'alguns objectes, els agents van carregar.

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idn


AVUI

Milers de joves col·lapsen el centre de Barcelona per reclamar un habitatge digne

Redacció
Milers de joves no poden tornar a casa per Nadal. No perquè visquin lluny dels pares, sinó per tot al contrari, perquè tot i passar de la trentena encara no han pogut independitzar-se. "No podem tornar a casa per Nadal perquè encara no n'hem marxat" era el lema que ahir va moure milers de persones -entre 7.000 i 20.000 a Barcelona, segons les fonts- i va inundar d'indignació però també de festa el centre d'una trentena de ciutats de tot l'Estat.

Des del maig que la plataforma assemblea popular per un habitatge digne anima tothom a manifestar el seu enuig, però fins ara s'havia fet sempre a través de segudes. Segudes o manifestacions, la demanda és sempre la mateixa: Una política d'habitatge que s'atreveixi a lluitar contra els interessos de les grans constructores.

Aquest tipus d'actes, el d'ahir convocat a través de correus electrònics, cada cop aconsegueixen captar més simpatitzants. Potser pel fet que el seu clam toca de prop moltíssima gent. Com recordava ahir la plataforma, el preu mitjà d'un lloguer a Barcelona ja s'enfila per sobre dels 850 euros.

La marxa reivindicativa de Barcelona, que es va fer simultàniament a diverses ciutats de la resta de l'Estat, estava encapçalada per una pancarta on s'hi podia llegir: "La llei no toca el mercat, la llei de l'habitatge és paper mullat", amb referència al projecte de llei aprovat per la Generalitat. La plataforma reclama que de manera immediata es posin al mercat els més de 300.000 habitatges buits que hi ha a Catalunya.

El manifest de l'acte també recordava que en els darrers set anys, el preu dels pisos ha pujat un 140 per cent. Els manifestants van anar de la plaça Catalunya a la delegació del govern central a través de Via Laietana, fet que va obligar a tallar el trànsit en aquesta zona entre les cinc i les set de la tarda. "Tot Espanya és Marbella" i "Millor li demanes al rei Melcior" eren alguns dels càntics que van acompanyar una marxa reivindicativa que va tenir un caire molt festiu, com en les anteriors cites. A Lleida també es van concentrar més d'un centenar de joves davant la Universitat. Pel dia de cap d'any, la plataforma també ha muntat actes lúdico-reivindicatius.

http://www.avui.cat/avui/diari/docs/index4.htm


DIARI EL PUNT

> La protesta per l'habitatge digne treu 7.000 persones al carrer a Barcelona. En la manifestació, la més massiva de les convocades arreu de l'Estat, no hi va haver incidents

EL PUNT AGÈNCIES. Barcelona
Unes 7.000 persones, segons els càlculs de la Guàrdia Urbana, van participar ahir en la manifestació per un habitatge digne que es va fer a Barcelona. La protesta, impulsada per l'Assemblea per un Habitatge Digne –tot i que, oficialment, la convocatòria va ser anònima, mitjançant la difusió de missatges de mòbil i correus electrònics–, es va desenvolupar sense incidents i va esdevenir la més multitudinària de les més de 20 protestes simultànies convocades ahir arreu de l'Estat. A Lleida, un centenar i mig de joves també es van mobilitzar, mentre que a Tarragona en van ser una setantena.

Cada cop hi ha més elements per afirmar que Barcelona, on el problema de l'habitatge és especialment greu, ha esdevingut una ciutat capdavantera en la lluita contra els imponderables del mercat immobiliari. No només pels elevats percentatges d'habitatge protegit (prop del 30%) que l'Ajuntament fixa ara en els planejaments urbanístics, més elevats que en la immensa majoria de ciutats, sinó per la força que, en poc temps, ha agafat el moviment social contra l'especulació encapçalat pel col·lectiu popular que té el nom d'Assemblea per un Habitatge Digne.

La protesta d'ahir, tot i que oficialment convocada de manera anònima, va suposar un nou sostre per al grup, que va aplegar unes 7.000 persones (tot i que membres de l'assemblea inflaven ahir la xifra fins als 15.000) al centre de Barcelona. Pensada inicialment com una concentració a la plaça Catalunya, on es van repartir tota mena d'accessoris entre els participants (adhesius amb el lema «No tindràs una casa en la puta vida», guixos, pasquins i globus per simbolitzar la bombolla immobiliària), la gran afluència de persones va fer-la derivar en una marxa que va recórrer la Via Laietana i un tram del passeig d'Isabel II darrere d'una pancarta que deia «No podem tornar a casa per Nadal perquè encara no n'hem marxat». El recorregut va acabar a Pla de Palau, on es va fer una actuació còmica i una batucada, abans que els manifestants es dispersessin pels volts de les vuit del vespre, segons la Guàrdia Urbana.

A Catalunya, també hi va haver protestes a Lleida, on es van aplegar unes 150 persones, i a Tarragona, amb unes 70. A València s'hi van concentrar 2.500 persones, segons l'organització.

INCIDENTS A MADRID
A diferència de Barcelona, la protesta a Madrid, amb més de 2.000 persones, va acabar amb càrregues policials per evitar una seguda davant el Congrés dels Diputats. Còrdova, Granada, Huelva, Màlaga, Sevilla, Valladolid i Múrcia, entre d'altres ciutats, també van ser marc de petites protestes.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2206873




etcetera
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
24 des 2006
estaría bé ke l'any ke ve es busques que la mani del roger, les lluites per l'habitatge digne i les marxes de presos no es solapessin. heuriem de comunicar-nos.

Salut a tothom!
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
31 des 2006
no es va solapar cap, van ser dues vespradas, una ben remullada, pero de gloria in excelsis deo, jo vaig anar a les quatre incloent la d'Oaxaca
Re: 23 Desembre: manifestació pel dret a l'habitatge
05 gen 2007
UNITED NATIONS EXPERT ON ADEQUATE HOUSING CONCLUDES VISIT TO SPAIN
13 December 2006
The Special Rapporteur on adequate housing as a component of the right to an adequate standard of living, Miloon Kothari, conducted a mission to Spain from 20 November to 1 December 2006 to examine the status of realization of the right to adequate housing, paying particular attention to aspects of gender equality and non-discrimination.

During the course of the mission, the Special Rapporteur visited Madrid, Bilbao, San Sebastian, Almeria, El Ejido, Roquetas de Mar, Seville, Barcelona and Zaragoza. Throughout his visit, the Special Rapporteur met with high-level representatives from the State, autonomous regions and local authorities. He also met with a large number of representatives of civil society, including social movements, non-governmental organizations, academics, independent human right investigators, women’s groups and representatives of minorities, and received testimonies from people directly affected by the shortcomings in the implementation of the human right to adequate housing.

On the last day of his mission, the Special Rapporteur shared his preliminary observations with the central authorities. The Special Rapporteur acknowledged the efforts that have been made by the Spanish authorities at all levels to address issues related to the realization of the right to adequate housing. He welcomed the creation of a Ministry of Housing at State level and the subsequent efforts deployed by this Ministry to ensure decentralized responsibilities for housing and land within different levels of government. He also welcomed a number of positive developments on housing and land policies at regional and local levels, such as those in the Basque and Catalan regions.

The Special Rapporteur noted with satisfaction that Spain has legal provisions to protect the right to adequate housing, in particular the constitutional provisions recognizing the right to adequate housing. Article 47 of the Spanish Constitution states: “All Spaniards have the right to enjoy decent and adequate housing. The public authorities shall promote the necessary conditions and establish appropriate standards in order to make this right effective, regulating land use in accordance with the general interest in order to prevent speculation. The community shall have a share in the benefits accruing from the town-planning policies of public bodies�. The Special Rapporteur also welcomed progress made in developing and submitting draft legislations with regard to the implementation of the right to adequate housing and land. Nevertheless, he considered that these legislations and policies might prove ineffective as long as speculation continues to drive urban policies and planning and as long as public policy does not address the consequences of a totally unregulated market.

At the end of his mission, the Special Rapporteur has come to the conclusion that Spain is facing a housing crisis due to several factors.

Whether in terms of renting or purchasing houses, affordability is a major problem faced by a vast number of people living in Spain. The Special Rapporteur notes that a large proportion of people is paying a high percentage of their income on mortgages. The Special Rapporteur received a number of testimonies from persons that are defaulting their payments because of the increases. The situation does not seem to be sustainable in the long-term, and the Special Rapporteur fears that more people will experience payment problems in the future, affecting their right to adequate housing.

Spain seriously lacks public housing. The current housing programmes do not address the needs of the bottom 20-25 per cent of the population. The Special Rapporteur is of the view that this is a conservative estimate given that Spain is the third poorest of the original fifteen States of the European Union and, according to the National Statistic Institute, figures on income distribution, released on 1 December 2006, 20 per cent of Spaniards live below the poverty line. Virtually all of the very low proportion of rental housing is in the private sector with only 2 per cent of dwellings classified as social compared to 10-30 per cent in other countries of the European Union. Moreover, although around 18 per cent less than in the private market, the prices of public rental housing tend to be too high for some sectors of the population. Paradoxically, Spain possesses the largest number of vacant houses of the European Union (3 to 4 million).

This situation has been aggravated by land and property speculation that has benefited large developers. For instance, in the Basque country, from 1995 to 2005, the prices of houses went up by 250 per cent while the building costs went up by 35 per cent. During the same period, mortgages rose from €650 million to €6,000 million.

The situation of housing has generated many problems. Among others, testimonies and information received by the Special Rapporteur indicates various discriminatory factors with regard to access to housing including gentrification of cities and resulting segregation and forced evictions. The Special Rapporteur was particularly troubled by testimonies and information received on physical and psychological violence that has been used to force people out of their homes for speculation purposes, a phenomenon known as “mobbing�.

Speculation and the benefits generated by housing have led to wide scale corruption. The Special Rapporteur is of the view that scandals, such as the one in Marbella, constitute only the tip of the iceberg. The Special Rapporteur welcomes the nomination of the Special Prosecutors to look into these practices but is of the view that more rigorous investigations and prosecution of those responsible in these land scandals, including developers, is necessary.

Although the difficult situation of housing affects all sectors of the population, some sections, such as the homeless, children and youth, the elderly, people with disabilities and health problems, persons with low incomes, refugees and asylum-seekers, migrants, minorities such as the Roma (Gypsy communities) and women (including women facing domestic violence and single mothers), have been more affected.

The Spanish Institute of Statistics estimated at the end of 2005 that there were 21,900 homeless persons.

Youth in Spain has been particularly affected by the current housing crisis. The average age of “housing emancipation� (leaving parents home) has risen to 34 years. According to the Youth Council of Spain, in average, 60.8 per cent of a young person’s salary is needed to access private market housing, leading to long-term debts.

The Special Rapporteur received first hand testimonies of migrant workers that live in informal dwellings, in building construction sites, overcrowded houses, facing discrimination to access housing or forced to rent beds by the hour (“hot beds�). He is puzzled that while the economy of some regions have largely benefited from migrants work force, little has been done to accommodate the housing needs of these persons.

The Special Rapporteur visited slums where Roma (Gypsy communities) have been living for decades. He also visited other communities living in housing estates experiencing poor housing and living conditions, overcrowding and discrimination. According to the 2001 Census, in Spain, 112,824 people resided in housing with no running water, 13,002 lived in run-down buildings, 13,660 persons lived in poor conditions and 25,839 in substandard housing. Given the negative impact of current speculation, these numbers may well have increased.

The Special Rapporteur believes that a fundamental reconsideration of economic and social policy is necessary. Policies and laws that flow from such a reconsideration should be underpinned by a human rights approach to housing and land. The legal basis of this approach already exists in the Spanish constitution and the international human rights instruments that Spain has ratified.

Housing should be recognized as a basic human right and not as is currently the case, a mere commodity, to be bought and sold. The Government in all its law and policies needs to acknowledge the right to housing and the social function of property. All sectors of society, including developers, constructors, real estate agents, civil society groups and other public and private actors, must play a role in the realization of this basic human right.

At this preliminary stage, the Special Rapporteur made several preliminary recommendations, including:

· To avail of means of justiciability and efficient complaint mechanisms to permit the implementation of the right to adequate housing contained in the Spanish Constitution and international instruments.
· To heavily penalize practices such as real estate “mobbing�, corruption, discrimination and other unethical behaviour in the real estate sector. Proper mechanisms to investigate, sanction and redress should be made fully available to the citizen.
· To adopt a comprehensive and coordinated national housing policy based on human rights and the protection of the most vulnerable. The Special Rapporteur calls for an indivisibility of human rights approach while articulating policies on adequate housing. There is also a need to integrate social dimension in all housing and urban planning policies.
· The Special Rapporteur also calls for a moratorium on the reclassification of lands in until the new Land Law, with stronger implementation strategies on the rights to housing and land than is reflected in the current draft, comes into force.
· To urgently address the adverse situation of the lack of housing and social services including for people with low-incomes, homeless, migrants and Roma communities, at all levels of Government.
· To provide various types of accommodation to include shelters, emergency housing, boarding houses and transitional housing.
· To increase the availability of rental housing, through more efficient utilization of vacant buildings, but also through the building of a publicly managed stock of rental housing targeted at meeting the demands of the low-income population and guaranteeing security of tenure for tenants which under the current law does not exist for more than a five-year period.
· To seriously reflect upon the functioning of the market, the current home-ownership model, including subsidies targeted to the higher end of the housing market, and its possible negative impact on low-income housing options.
· To engage in a genuine and wide consultation with civil society on designing policies, strategies and planning in housing and urbanization by all level of state authorities.

The final mission report including recommendations of the Special Rapporteur will be presented over the course of next year to the United Nations Human Rights Council. The document will be made publicly available on the Internet.

For information on the mandate and work of the Special Rapporteur on adequate housing, please consult the website of the Office of the High Commissioner for Human Rights at: http://www.ohchr.org/english/issues/housing/index.htm and http://www.ohchr.org/spanish/issues/housing/
Sindicat Terrassa