Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: laboral
Perquè les festes són de tots i per a tots
21 des 2006
Aquests dies veiem com tothom s’està preparant per festes nadalenques, cuidant fins l’últim detall per poder passar unes bones dates i, al mateix temps, poder gaudir d’uns merescuts dies de descans laboral.
jovent.gif
Just en una situació oposada trobem a tota aquella gent que treballa en els sectors de l’hosteleria o el comerç, on aquestes dates tenen un significat contrari. Allí sembla ser que per norma s’ha establert que durant les últimes i primeres setmanes de l’any s’ha de tenir tot el dia obert, impossibilitant que tothom pugui gaudir d’un descans.

Estem davant d’un fet que es repeteix any rere any, sembla que les millores laborals aconseguides durant el llarg dels anys també aprofitessin per a fer vacances i la situació es convertís en un far west laboral. Són molts els i les treballadores que aquestes dies estan fent un augment maratonià de la jornada, a més de tota aquella gent que troba en aquestes dates l’oportunitat trampa d’aconseguir feina a un preu massa elevat.

Estem parlant de treballadors i treballadores que ja estan patint una situació prou precària per la desprotecció del sector en què es troben. Uns sectors amb uns convenis col•lectius de mínims on l’empresari pot fer i desfer a la seva voluntat. A sobre, són els i les que pateixen situacions de pèrdua de festius (obertura dels comerços en festius), allargament de les jornades laborals, augment de la temporalitat, reducció dels descansos, etc.

A més, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC volem recordar que en el conveni d'hosteleria de Catalunya s’estableix una compensació de festius i demanem el compliment estricte, que molts empresaris no compleixen i moltes persones treballadores desconeixen. A la vegada que en la diversitat de convenis col•lectius del comerç (del metall, de la pell, del tèxtil, del moble, etc.) en cap s'estableix aquesta compensació de festius, necessària després de tant esforç.

L’Espai Jove de la Intersindical-CSC trobem preocupant, que en dos sectors on la temporalitat contractual és el pa de cada dia, durant aquests dies aquesta es dispara, proporcionant d’aquesta manera més mà d’obra barata amb la que la patronal pot fer i desfer a la seva manera sense que això suposi cap cost per a ells, establint unes cobertures legals de mínims i molts cops caminant en el llindar de la legalitat.

Aquestes dates, a la nostra cultura, són enteses com dies per poder passar amb aquella gent de l’entorn, però algú s’oblida que tothom tenim dret a gaudir dels nostres i que tots i totes tenim els mateixos drets. Com a joves sindicalistes hem de denunciar aquesta situació, no podem mirar cap a un altre costat sense fer res per canviar-ho.

Per això, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC fem palès el nostre malestar envers la situació d’especial precarietat que estan patint sectors com el del comerç o la restauració, denunciant la pèrdua de drets laborals que estan patint, així com el voler trencar amb la imposició consumista, que no és res més que una trampa més de l’economia neoliberal, que ens esclafa com a classe i com a poble.
Mira també:
http://www.lespaijove.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat