Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
dimecres 20 UAB: Xile sense Pinochet(ni oblit ni perdo)
18 des 2006
xilesensepinochet.jpg
Xerrada amb Ricardo Rodríguez
Escriptor xilè i autor de "La ruta del esqueleto "

Dimecres 20 a les 13h

Lloc: Facultat de Filosofia i Lletres (UAB), aula per confirmar [s´avisarà amb pancarta]

Organitza: CJC-Joventut Comunista
Mira també:
http://www.joventutcomunista.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: dimecres 20 UAB: Xile sense Pinochet(ni oblit ni perdo)
18 des 2006
XILE SENSE PINOCHET: ni oblit, ni perdó

xerrada amb Ricardo Rodríguez
escriptor xilè, autor de "La ruta del esqueleto"

dimecres 20 a les 13h

Lloc: Facultat de Filosofia i Lletres (UAB), aula 109

Organitza: CJC-Joventut Comunista





Temàtica de l'acte:

La recent i sobtada notícia de la mort del dictador més sanguinari de l'Amèrica Llatina, ha trasbalsat un país que encara és molt lluny de reconciliar-se amb el seu passat. En un Xile en què l'abisme econòmic entre les classes benestants i les capes populars és un dels més profunds del món, la memòria dels 17 anys de dictadura del general Augusto Pinochet, que arribà al poder gràcies a la intervenció i finançament de la CIA després d'enderrocar i assassinar el legítim president Salvador Allende, encara provoca tensió i reobre les ferides d'un poble que sofrí una de les tiranies més cruentes del segle XX.

Apartats del poder polític però encara organitzats i ostentant tot el poder econòmic, l'oligarquia xilena que un dia va aplaudir el violent cop militar de Pinochet ara surt al carrer per acomiadar aquell qui consideren el salvador de la pàtria que evità "el triomf del comunisme". Salvador Allende, que guanyà les eleccions de forma democràtica i legítima, havia iniciat una sèrie de mesures socials per alleugerir la misèria al seu país i millorar les condicions de vida de les classes populars –especialment miners i obrers a les grans ciutats, també camperols-, com ara iniciar un procés de nacionalització de les mines del coure (la riquesa més important de Xile) o garantir un litre de llet per a tots els infants al dia. Això li féu valdre l'odi de tota la classe dirigent, que endegà una campanya mediàtica, política i econòmica dirigida a ensorrar el Govern d'Allende. Aquesta trobaria la seva culminació en l'infame cop d'Estat perpretat per l'exèrcit comandat per Pinochet, l'11 de setembre de 1973.



Avui, 33 anys després, els familiars de les desenes de milers de víctimes de la repressió i la tortura de la dictadura feixista que s'instal·là al país amb el beneplàcit i el patrocini dels Estats Units, així com els parents dels milers d'afusellats o desapareguts, encara esperen que es faci justícia i es recuperin la memòria i els cossos dels qui sofriren la barbàrie pinochetista. El dictador, que en els darrers anys de vida s'havia vist envoltat cada cop més per l'acusació de tot un poble i per múltiples processos judicials a causa de les seves innombrables violacions dels Drets Humans i del robatori de diners de l'erari públic, tanmateix ha mort sense pagar per cap dels seus crims. El país que va suportar la seva tirania, emperò, ja l'havia condemnat de fa molt temps.


En aquesta xerrada, Ricardo Rodríguez Sifres abordarà la problemàtica encara vigent a Xile en relació a les víctimes i la memòria de la dictadura de Pinochet. Com interferirà la desaparició física del dictador en la continuïtat dels processos judicials oberts contra ell i els seus col·laboradors pels crims inhumans de què són culpables? Quin poder ostenta encara avui la dreta oligàrquica i de tall feixista que impulsà Pinochet, li cedí el lideratge polític del país i avui encara l'esmenta com a gran patriarca nacional? Com seguirà la lluita dels familiars i víctimes de la dictadura ara que l'assassí ja no pot pagar pel seu règim brutal?

Aquestes i d'altres preguntes –totes aquelles que li volgueu fer- són les que intentarà resoldre el ponent durant l'acte.




Biografia del ponent:

Ricardo Rodríguez (Santiago de Chile, 1946) fou militant des de la seva joventut en organitzacions comunistes i col·laborador de diverses emissores de ràdio. El 1964 abandona Xile i, després de recórrer diversos països, comença a estudiar Periodisme a la Universitat de Navarra. Als anys seixanta torna al seu país i s'integra de ple en el procés polític sorgit amb la victòria de Salvador Allende. Després del cop militar, és detingut i empresonat amb milers de xilens a l'Estadio Nacional. Aconsegueix escapar-se i es refugia a l'ambaixada de Suècia, des d'on marxà a l'exili arribant malalt a un hospital de la Gran Bretanya. Un cop recuperat, se suma a la Revolució de Nicaragua treballant-hi com a redactor als diaris Barricada i El Nuevo Diario, i com a director de Radio Venceremos de Managua.

Ha publicat nombrosos llibres, entre els quals figuren ¿Cuántas veces en un siglo mueve sus alas el colibrí?, El desafío de Ben Laden i La ruta del esqueleto (tots tres a l'editorial Txalaparta).


CJC-Joventut Comunista
Col·lectiu UAB

www.joventutcomunista.org
Sindicato Sindicat