Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat : laboral : pobles i cultures vs poder i estats
Centre d'Estudis Llibertaris "Francesc Sabat" de Terrassa
15 des 2006
El Centre sâinaugurarà el pròxim dissabte 27 de Gener del 2007. a les 19h.
En lâacte dâinauguració participaren membres de:
ï­     Centre d'Estudis Llibertaris âFederica Montsenyâ? de Badalona
ï­     Ateneu Candela de Terrassa
ï­     Ateneu Terrassenc
ï­     Ateneu Llibertari La Sembra
ï­     La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa
ï­     Centre d'Estudis Llibertaris âFrancesc Sàbatâ? de Terrassa

Els primers cursos que es realitzaran seran sobre:
ï­     Història de Terrassa: on es parlarà del segle XIX i XX, de la república, la guerra civil i les colâ¢lectivitzacions, del franquisme i la visió de la patronal, així com del tardo-franquisme i el moviment veïnal.
ï­     Història del moviment obrer
ï­     Curs de jurídica laboral


Centre d'Estudis Llibertaris âFrancesc Sàbatâ? de Terrassa

La Federació Local de Sindicats de la C.N.T.-A.I.T. de Terrassa va decidir en una assemblea general constituir un Centre d'Estudis Llibertaris. La proposta de creació anava de la mà de les obres de millora del nostre local, deixant la planta baixa com una gran sala i pujant al primer pis la biblioteca.
El Centre d'Estudis Llibertaris, entès com un element de discussió teòrica i de producció dâidees és un factor totalment imprescindible i complementari a les activitats sindicals. La C.N.T. precisa estar al dia de tot el que passa: dels nous problemes, de les noves o no tan noves necessitats dels treballadors i treballadores. La cultura és un instrument, el més revolucionari, dâalliberament i emancipació social, tant a nivell individual com a colâ¢lectiu. Hem de reforçar constantment les nostres idees i el nostre ideari. Tots nosaltres, els anarquistes, els anarcosindicalistes, els afiliats i militants de la C.N.T. en una de les coses amb què tradicionalment ens hem distingit més , ha estat en l'autoformació. Elements aquests que sempre ens han permès estar en l'avantguarda del pensament social i alliberador i apuntales superar les dificultats ja anaren dictadures, guerres d'extermini, repressions, incomprensió⦠etc, sempre hem aconseguit dâalguna forma tirar cap avant: la prova més evident és la nostra pròpia existència actual i la voluntat de perpetuar les nostres accions i la nostra cultura.

El Centre d'Estudis Llibertaris âFrancesc Sàbatâ? de Terrassa (CELLFS, dâara en avant) que passarà a ser la Secretària de Cultura de la Federació Local, és un centre, amb perspectiva dâuniversitat popular, que s'autogestiona i es basa en els principis anarquistes dâassemblea, federalisme, solidaritat, suport mutu, en definitiva de llibertat.

El CELLFS s'autogestiona amb quotes dels treballadors/es, soci@s i aquell@s que aporten els seus ingressos solidàriament. No rep subvencions de lâestat ni les vol. Tampoc cobrem a ningú per les activitats a què assisteix, són gratuïtes.
No cal estar afiliat al sindicat de la C.N.T. per a participar i estar en el CELLFS.

Com s'estructura?

El CELLFS té com a objectiu la formació cultural dels afiliats/des i simpatitzants, dotant-se de diferents seccions:
- Anàlisi i Estudis Econòmics.
- Estudis Sindicals i Socials.
- Estudis dâhistòria social (moviment obrer i anarcosindicalista)
- Estudis culturals (esperanto, literatura, poesia i teatre).
- Estudis filosòfics
- Estudis de l'ensenyament

Un objectiu clau: la formació de militants.

El CELLFS a més té com a objectiu quelcom imprescindible per a consolidar i fer créixer la nostra organització, la formació de militants.
Dins de la Secció d'Estudis Sindicals i Socials, es donaran cursos i es debatrà entorn de:
- Com funciona una assemblea (o deuria) i els diferents òrgans de decisió i funcionament de la CNT
- Com parlar en públic
- Com negociar amb els empresaris
- Cursos específics sobre com es porten les diferents secretàries de gestió (acció sindical, premsa, general..)
- Com implantar una secció sindical a nivell humà (perquè al legalitzar-la siga gran i estiga el més compactada possible) basat en la teoria i practica del treball social comunitari. Lo anterior implica treballar dinàmica de grups, habilitats socials i psicologia de la motivació i dâactituds
- Com efectuar lâacció directa i que aspectes cal tindre en compte (abans, durant i després de les accions).
- Com portar una vaga, organitzar una manifestació o una concentració.
- Cursos de jurídica laboral.
- etc.
Tot això, en paralâ¢lel, elaborant quaderns de formació i un catàleg dâells a disposició dels afiliats.

En definitiva, intentar ser, com a militants, el més seriosos, eficaços i professionals (si es permet el terme) que es pugui.

No cal ni dir-ho que organismes que serveixin per a la formació continuada no tenim en la CNT, per desgràcia, amb la qual cosa pretenem també que sigui un poc el referent per a altres iniciatives planificades de forma seriosa i constant.

Pel que fa al nom, lâassemblea anteriorment comentada va decidir recuperar i reconèixer a un dels nostres antecessors dâafiliació militant: Francesc Sàbat Romagosa, actiu i representatiu militant que va ser fidel tota la seva vida al seu ideari, que és el nostre, emancipador i de construcció dâuna nova societat justa, igual i lliure.

Qui era Francesc Sabat Romagosa?

Francesc Sàbat va nàixer a Terrassa l'any 1905, morint en lâexili de Port Ordaz (Veneçuela) lâany 1999 als noranta-quatre anys. Va començar a treballar als 12 anys, el 1917, en plena Primera Guerra Mundial, sense pràcticament saber llegir ni escriure, quelcom prou habitual en lâèpoca. Es va afiliar a la CNT en 1921 amb només setze anys dâedat, destacant ràpidament per la seva tasca sindical i la seva voluntat dâaprendre, la qual cosa els va portar a un especial interès per a la seva autoformació llibertària orientant-se a una intensa activitat cultural paralâ¢lela a la seua acció sindical. En 1923, quan sâinicia la dictadura de Miguel Primo de Rivera, era secretari general de la CNT de Terrassa en la clandestinitat, ajudant a omplir els buits que van deixar la repressió i les contínues detencions de companys amb mes edat i mes experimentats. Durant la dictadura primorriverista redacta molts manifestos contra la mateixa i reorganitza a nivell local els sindicats de la CNT, la qual cosa els va valdre nombroses detencions i persecucions. Lâany 1926 va fundar amb els companys Rodríguez i Noguera la âMutualitat Culturalâ? des d'on poder esquivar la censura i la repressió patronal, policial i militar, i així continuar difonent de forma encoberta les nostres idees en un centre, que va tindre la virtut de ser obert a la cultura emancipadora en general amb uns criteris basats en el respecte per altres formes de pensar i el debat tolerant i en profunditat, convertint-se la âMutualitat Culturalâ? sens dubte, en un referent cultural de primer orde a Terrassa.
Durant els anys republicans previs a l'inici de la Guerra Civil, va ser redactor de la nostra publicació Brazo y Cerebro i posteriorment i conjuntament amb Joan Prat, va dirigir el nostre diari Vida Nueva durant la revolució. Estes activitats culturals no van apartar Francesc Sàbat de la seva actitud revolucionària: va participar activament en els âFets de Terrassaâ? del 1932, en els âFets dâoctubre de 1934â?, i durant la guerra va ser conseller municipal en representació de la CNT des dâoctubre de 1936 fins a juliol de 1937 i alcalde de Terrassa entre abril i maig de 1938, moment en què sâincorpora a lâesforç bèlâ¢lic en primera esbossa.
Exiliat a França en 1939 va ser tancat pels francesos en un camp de concentració i posteriorment de nou en un camp nazi. Finalitzada la guerra amb la derrota d'Alemanya i sent alliberat, va estar a França fins al 1948, any en què va anar a Veneçuela on va residir molts anys en Ciutat Guaiana, visitant Terrassa per última vegada en 1982. A Veneçuela va colâ¢laborar en diversos mitjans de comunicació com El Bolivariense o el Correu del Carona. L'any 1979 edita i publica Los anarcosindicalistas tarrassenses en el exilio. Documento testigo de una obra ejemplar, on s'expliquen i detallen les activitats de la Comissió de Relacions i Solidaritat CNT de Terrassa, organizació de la qual va ser un dels fundadors, el 17 de juny de 1945 a la localitat francesa de Toulouse i un dels seus secretaris com també de les persones mes compromeses en les tasques que desenvolupa durant més de 34 anys, fins en 1979, any en què es dissol a favor de la reaparició de la CNT ja establida de nou en la nostra ciutat.
Durant aquests 34 anys la Comissió de Relacions i Solidaritat es preocupa, primer de localitzar a tots els terrassencs supervivents a lâexili posant-los en contacte. I en paralâ¢lel, iniciant una tasca de solidaritat i de suport mutu a partir de lâadministració de les quotes voluntàries que sâaportaven les quals administraven a favor dels companys/es que vivint lluny de la seva casa i sovint en condicions precàries en tenien menester per diversos motius, de la solidaritat dels seus conciutadans i companys de l'IDEAL. Terrassa, la nostra organització, els nostres companys anarcosindicalistes exiliats, van donar tota una lliçó dâacció directa en lâajuda i la solidaritat que de forma totalment desinteressada es van autoproporcionar; demostrant la grandesa dels seus â i els nostres â ideals, i lâefectivitat dels mateixos quan aquests passen de la teoria a la practica marcada per l'ideari. Francesc Sàbat, persona de cultura revolucionària i solidària, en tu la nostra Federació Local de Sindicats vol personificar a milers d'altres companys que ens han precedit. Ãs per això que volem el teu nom en el nostre Centre d'Estudis Llibertaris.

Com participar en el CELLFS?

El Centre d'Estudis Llibertaris âFrancesc Sabatâ? funciona basant-se en membres i colâ¢laboradors que participen en la programació i/o posada en pràctica dels actes i projectes del Centre.

Qualsevol persona pot colâ¢laborar fent part o tot el següent:
ï­     Difonent els propis treballs sobre temes relacionats amb el Centre d'Estudis Llibertaris, enviant per a citar les pròpies bibliografies i permetent la divulgació dels índexs dels seus llibres o dels llibres sencers per a facilitar el coneixement d'aquests estudis a altres persones.
ï­     Si s'és responsable d'alguna editorial, cedint els llibres descatalogats per a la lliure difusió.
ï­     Donant xerrades en el Centre d'Estudis Llibertaris.
ï­     Escanejant llibres (previ permís de lâautor i lâeditorial) en format pdf i fent que ocupen com a mínim possible.
ï­     Assistint a les xerrades que es donen i participant en els debats, perquè són gratuïtes per a tot el món.
ï­     Transcrivint les xerrades i debats.
ï­     Fent-nos arribar fotos, cartells, documentació, llibres, bibliografia, etc. perquè podem penjar-la en la Web.
ï­     Difonent el projecte per a intentar que es sumi cada vegada més gent, entre els companys estudiants i amics, en les facultats, els departament i entre els professors.

Si es vol colâ¢laborar donant xerrades i enviant documents el millor és contactar amb nosaltres per a fer-nos arribar les dades següents:
ï­     Nom i cognoms
ï­     Correu electrònic
ï­     Estudiant, llicenciat o doctor (per la universitat X)
ï­     Ãrea de coneixement d'interés (Estudis d'Història Social, Estudis Econòmics, Estudis Sindicals i Socials, Estudis Culturals, Estudis Filosòfics, Estudis de l'Ensenyançaâ¦)
ï­     Temes d'interés i investigació
ï­     Relació d'articles i llibres (que es poden enviar directament en format Word o pdf, així com l'índex del llibre, o el llibre sencer).

Aquestes dades estaran penjades a la web a lâapartat âMembres/Colâ¢laboradorsâ? a fi de crear una xarxa dâespecialistes en els diferents camps dâestudi de lâeconomia perquè serveixin com referent per a xerrar, organitzar cursos o el que precisin les organitzacions o colâ¢lectius que els interessi. Pretén així mateix servir de contacte i relació entre economistes dâinteressos culturals afins, per a projectes colâ¢lectius o per a ajuda mútua quant a projectes dâinvestigació.

Qualsevol persona pot ser membre de ple dret si a més de colâ¢laborar sosté econòmicament el Centre pagant la quota anual de 60 euros (5 euros/mes), per als no afiliats a la C.N.T., o bé de 24 euros (2 euros/mes), per als afiliats a la C.N.T.

D'esta manera es pot:
ï­     Mantenir el Centre dâEstudis i ajudar a portar als millors ponents possibles.
ï­     Participar en les decisions del Centre d'Estudis Llibertaris.
Participar en els grups dâestudi de les àrees de coneixement.
Enviar articles o llibres perquè siguin publicats com a Centre d'Estudis Llibertaris segons les capacitats del mateix.

De moment, fins que no estigui operativa la web del CELLFS (www.cellfrancescsabat.org) i el corresponent correu electrònic, la forma de contactar per a més informació o afiliació al CELLFS, serà de la forma habitual amb el sindicat, per mitjà de :
ï­     Adreça postal: Ctra. Moncada núm.79 â 08221 Terrassa
ï­     Tf/fax: 93-733-97-08
ï­     c.e: terrassa ARROBA cnt.es (www.cnt.es/terrassa)


Una abraçada i a la revolució per la cultura!
Mira també:
http://www.cnt.es/terrassa
http://www.centrefedericamontseny.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Centre d'Estudis Llibertaris "Francesc Sabat" de Terrassa
17 des 2006
La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa Y No invitan a Montilla!!

JODER!!
Re: Centre d'Estudis Llibertaris "Francesc Sabat" de Terrassa
17 des 2006
Pues no es mala idea, "obligar" al president de la generalitat, o del govern espanyol a escoltar-nos i dir-los a la cara que estem presents, que tenim un projecte per creixer i que ho farem i ens sentiran i no ho podran amagar ni evitar...tant de bo ho poguessim fer cada dia, significaria que tindriem una força descomunal.

Per altra part, segur que has acabat de llegir en aquesta linia que comentes... si no continues avall ben poc entendras del projecte... ni de com funciona el món.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more