Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats
Comunicat pel català a l'educació primària del Principat.
13 des 2006
Des del Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans (SEPC), organització estudiantil amb presència als instituts i universitats dâarreu del país, volem mostrar la nostra ferma oposició a una possible decisió de la Conselleria dâEducació del govern âdâEntesaâ? que pretén imposar la llengua castellana a lâeducació primària en algunes matèries, com a conseqüència del decret dâensenyances mínimes de primària aprovat pel govern espanyol de torn (...)
Comunicat del SEPC davant la possibilitat que el govern del Principat decideixi posar la llengua castellana a les escoles com a llengua vehicular en assignatures com matemàtiques o socials, arran de lâaplicació del decret dâensenyances mínimes de primària del govern espanyol.

Des del Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans (SEPC), organització estudiantil amb presència als instituts i universitats dâarreu del país, volem mostrar la nostra ferma oposició a una possible decisió de la Conselleria dâEducació del govern âdâEntesaâ? que pretén imposar la llengua castellana a lâeducació primària en algunes matèries, com a conseqüència del decret dâensenyances mínimes de primària aprovat pel govern espanyol de torn.

Des del SEPC entenem que lâactual sistema dâimmersió lingüística del Principat és plenament necessari i extensible a la resta de Països Catalans per aconseguir que la mainada del nostre país pugui aprendre i educar-se en lâúnica llengua pròpia i comuna dâarreu dels Països Catalans, la llengua catalana.

Considerem que la submissió del govern principatí a les lleis del govern espanyol sense la més mínima resistència representa una greu amenaça a les insuficients característiques del model educatiu actual. Lâeducació primària és lâetapa clau en la formació dels nens i nenes ja que és el moment en el qual es desenvolupen les bases i els fonaments educatius dâuna persona i pensem que en la situació de diglòssia i de retrocés social de la llengua catalana és més que necessari que els diferents governs rebutgin enèrgicament qualsevol proposta que signifiqui un retrocés del català en el sistema educatiu.
No podem perdre un element bàsic de la nostra societat en matèria lingüística, pel sol fet dâevitar tensions dins del govern âd'Entesaâ? o amb el govern de Madrid.

A més considerem més que alarmant la possible decisió de la Conselleria, ja que suposaria un precedent perillós de cara a lâaplicació de la LOE a lâensenyament secundari. Si el govern espanyol i de la Generalitat segueixen la mateixa línia, el català patiria també un retrocés en lâensenyament mitjà i els governs que sâautoproclamen defensors de la multiculturalitat i del català es convertirien en còmplices de la pèrdua de la llengua catalana a les escoles i instituts del Principat.

Davant dâaquesta perillosa situació, des del SEPC demanem que totes les entitats, associacions i societat civil en general sâimpliquin en la defensa de la immersió lingüística com a sistema de normalitat democràtica integració i preservació de la llengua catalana, i exigeixin al govern del Principat i de lâEstat que rectifiquin la seva postura i canviïn les seves polítiques cap una ferma defensa del català i una aposta del mateix com a llengua dâeducació, cultura i ciència en el marc dels Països Catalans.

Des de lâorganització estudiantil volem recordar la nostra ferma oposició als currículums educatius imposats des de Madrid i Paris. Considerem necessari començar a caminar cap a lâhoritzó dâun currículum pels Països Catalans.

Pel català als instituts i universitats, la mainada a primària en català.

Aquí estudiem, aquí decidim. Defensem lâensenyament català!

Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans (SEPC)
Barcelona, 13 de desembre de 2006
www.sepc.cat
portaveu(at)sepc.cat
Mira també:
http://www.sepc.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat pel català a l'educació primària del Principat.
13 des 2006
Ni més ni menys el que tocava dir. Tot el món associatiu hauria d'obrir la boca ja, i dir les coses pel seu nom.
Colera camping CNT