Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
la nova llei d´habitatge contempla expropiacions temporals
13 des 2006
El Govern aprova una nova llei de l'habitatge que contempla expropiacions temporals per a fomentar el lloguer
inSurGente.- La Generalitat de Catalunya ha aprovat el projecte de llei de dret a l'habitatge, que contempla en casos extrems el que el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha definit com "expropiacions temporals", l'objectiu de les quals és fomentar l'ús en lloguer d'habitatge desocupat.


La Vanguardia.- En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, el govern català ha donat llum verda a un projecte amb el" consens" dels sectors implicats i que confia que sigui aprovat pel Parlament abans del pròxim mes de juny. Baltasar ha informat de la repesca d'una normativa que inicialment es va conèixer com "llei Milà" i que pretén tractar íntegrament la problemàtica de l'accés a l'habitatge, el foment del lloguer i que crea també un Registre de Sol·licitants d'habitatge que sigui "transparent" per a accedir a l'habitatge de protecció oficial. El conseller ha assenyalat que perquè un habitatge es consideri desocupat han de passar dos anys sense inquilins i ha explicat que en el cas que els seus propietaris no vulguin llogar, durant "anys i anys, a pesar d'haver rebut ofertes", la Generalitat oferirà als amos de l'immoble ajuda per a la seva rehabilitació i s'oferirà també com avalista per a posar l'habitatge en el mercat.

Si el propietari no accedeix a cap d'aquestes qüestions i la Generalitat detecta que el seu objectiu és que, amb el temps, l'edifici sigui declarat en ruïna i "tirar-lo a baix" per a "especular", el conseller de Medi Ambient i Habitatge ha remarcat que l'administració es reserva "mesures d'expropiació temporal" que permetin posar l'habitatge en el mercat de lloguer en correctes condicions d'habitabilitat.
Amb la nova normativa, la Generalitat vol aplicar una sèrie de mesures que garanteixin la qualitat de l'habitatge, especialment el "deure" de conservació i rehabilitació per a evitar la degradació física dels edificis, els guetos i l"assetjament immobiliari", el denominat 'mobbing'. Per a això, la llei defineix tant la subocupación com la sobreocupació dels allotjaments i, així, la Generalitat fomentarà que els habitatges desocupats permanentment s'incorporin al mercat immobiliari mitjançant diferents fórmules, com el lloguer social.

Respecte a la sobreocupación, l'administració catalana impulsarà polítiques de control i d'inspecció per a evitar-la. A més, la llei posa les bases per a evitar que els immobles que no disposen de la cèdula d'habitabilitat i que no poden obtenir-la siguin venuts o llogats com habitatges. Baltasar també ha confirmat la creació d'un registre obligatori dels agents de la transacció immobiliària, en el qual intervindran tant l'administració com els agents i que té per objectiu garantir que els professionals que treballin en aquest sector tinguin coneixements, respectin les normes deontológicas i se sotmetin, si fa mancada, a l'arbitratge del propi registre.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: la nova llei d´habitatge contempla expropiacions temporals
13 des 2006
esta ley se aplicara tambien al ayunta-miento? porque tiene una buena lista de espacios cerrados y sin uso.
Sindicato Sindicat