Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Manifiest V Comissió Civil Internacional d'ODH pels successos de Oaxaca
05 des 2006
Manifiest V Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans pels successos de Oaxaca
>>URGENT: signar el manifest:
http://cciodh.pangea.org/firma_manifiesto_5_cciodh.htm

Barcelona, 7 de desembre de de 2006.

A la societat civil mexicana
A la societat civil internacional
A govern mexicà
Als mitjans de comunicació
A la APPO

Al febrer.de 1998 i arran de la matança de Acteal executada tres mesos abans, la societat civil internacional va reaccionar amb diverses mobilitzacions per a mostrar el seu repudi a la massacre realitzada contra els indígenes rebels de Chiapas i per a buscar camins cap a una solució pacífica del conflicte.

Más de 500 persones i organitzacions dels cinc continents van avalar la creació d'una Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans (CCIODH) que va viatjar a Chiapas en aquestes dates.

Al novembre de 1999, una segona comissió va realitzar una nova visita d'observació per a avaluar la situació en aquest moment, i comparar-la amb les observacions i recomanacions de l'anteriors.

Al febrer de 2002 es va produir la tercera visita de la CCIODH. Després del triomf en les urnes del nou govern, el seu objectiu va ser verificar la possibilitat d'una solució justa al conflicte. Després de l'aprovació de la Llei Indígena en 2001, aquesta possibilitat va quedar frustrada a l'incomplir la reforma constitucional els Acords de San Andrés, tal com van denunciar l' EZLN i el CNI. així com gran part de la societat civil mexicana i internacional.

En els mesos de maig i juny de 2006, es va realitzar la IV visita de la CCIODH. Després dels successos ocorreguts a San Salvador Atenco i Texcoco els dies 3 i 4 de maig del present any amb el resultat de dues persones mortes, diverses greument ferides, prop de 300 detinguts i cinc persones estrangeres expulsades en un operatiu en el qual van participar més de 2000 policies, es van presentar greus denúncies d'abusos sexuals, violacions, maltractaments, vexacions i tortures que van atemptar greument als drets fonamentals de les persones.

Com resultats d'aquestes quatre comissions, es van realitzar els respectius informes que van ser lliurats a tots els interlocutors de la Comissió a Mèxic, a totes les organitzacions i persones que els van avalar i a les institucions internacionals (Parlament Europeu, Parlaments Nacionals, Parlament Centroamericà, a l'Oficina de l'Alta Comissionada per als DDHH de l'ONU, etc).

Des de maig del present any, va esclatar en l'estat de Oaxaca un conflicte magisterial en demanda de millores salarials per als mestres de la regió. Després de la repressió del 14 de juny per part del govern estatal, el moviment gremial va derivar en un ampli moviment popular que exigeix des de fa mig any la destitució del Governador Ulisses Ruíz Ortíz del PRI. Aquests mesos el conflicte es va anar aguditzant fins que la intervenció de la policia federal va desallotjar els campaments i plantons de la APPO (Assemblea Popular dels Pobles de Oaxaca). Al llarg d'aquests mesos han estat assassinats almenys 17 persones, han estat detingudes centenars, s'han denunciat desenes de persones desaparegudes. Organitzacions de drets humans han documentat les tortures, maltractaments i amenaces a les quals han estat sotmesos els presos, així com els abusos i la persecució dels grups policíacs i paramilitars. Molta ha estat la mobilització nacional i internacional en la denúncia d'aquests fets i molt greu la preocupació per atendre aquestes denúncies per a buscar una solució dialogada al conflicte.

Per tot l'anterior sol·licitem a la societat civil mexicana així com al govern federal i estatal, a les organitzacions i a les ongs afectades per aquests fets, que ens atorguin la mateixa confiança que ens van concedir en les quatre ocasions anteriors, que ens rebin i, ens donin la seva paraula, i ens permetin realitzar lliure i responsablement el nostre treball.

També sol·licitem a totes les organitzacions que ens van avalar llavors que ho facin de nou per a observar, reflexionar i diagnosticar la situació dels drets humans a conseqüència del conflicte.

Per tot això, els sotasignats donem suport aquest manifest perquè sigui lliurat als mitjans de comunicació, al govern mexicà i a les instàncies internacionals així com a la societat civil

La CCIODH viatjarà a Mèxic des del 16 de desembre en un primer grup per a preparar i organitzar la visita que continuarà mitjançant un segon grup que arribarà el dia 7 de gener de 2007 fins al dia 20 del mateix mes per a realitzar les entrevistes amb els actors del conflicte i, a continuació, lliurar el seu informe a les instàncies, institucions i organitzacions, tal com es va procedir en les quatre visites anteriors.

Barcelona 7 de desembre de 2006.

Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans
web: http://cciodh.pangea.org
email: cciodh ARROBA pangea.org


>>URGENT: signar el manifest
http://cciodh.pangea.org/firma_manifiesto_5_cciodh.htm

>>castellano: http://cciodh.pangea.org/quinta/manifiesto_cas.shtml
>>català: http://cciodh.pangea.org/quinta/manifiesto_cat.shtml
>>english: http://cciodh.pangea.org/quinta/manifiesto_eng.shtml
Mira també:
http://cciodh.pangea.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifiest V Comissió Civil Internacional d'ODH pels successos de Oaxaca
07 des 2006
Sindicat Terrassa