Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
contra endesa
05 des 2006
El 30 d’agost l’empresa Endesa presentà a Lleida el projecte de contrucció d’una nova catedral hidràulica, de 33 metres d’alçada de presa, a l’entrada del Congost de Montrebei per la vessant nord, als municipis de Sant Esteve de la Sarga, el Pallars Jussà i Viacamp, a la Baixa Ribagorça.
Diverses entitats, col·lectius i persones individuals sâuneixen per oposar-se a aquesta construcció al·legant que:

1.- Que el congost de Montrebei és un dels indrets més importants del patrimoni natural paisatgístic i històric del Prepirineu.

2.- Que la seva extraordinària importància queda ben reflectida amb els grans reconeixements i figures de protecció que té: és Reserva Natural, està inclòs al PEIN i forma part de la Xarxa Natura 2000, la xarxa dâespais protegits de la Unió Europea, com ZEPA (Zona especial de conservació dâaus) i lâactualitat sâestan fent els estudis de base per a la seva declaració com a Parc Natural. A més, també està proposat com a patrimoni de la humanitat a la UNESCO. A banda, és un dels espais més apreciats pel món de lâexcursionisme, amb una bellesa paisatgística inqüestionable que ofereix grans contrastos de vegetació, presència dâaigua i, especialment, un relleu imponent que no està malmès per infrastructures. Aquest és lâúnic gran congost verge dels grans rius dels Prepirineus.

3.- Que el projecte de presa i central hidroelèctrica que Endesa vol construir al congost de Montrebei comportarà la realització de grans moviments de terres i altres greus impactes durant la fase de construcció i uns impactes irreversibles, un cop estigui en funcionament, sobre la dinàmica hidrològica, sobre la fauna i, especialment, sobre els atributs i la fisonomia del congost de Montrebei, precisament allò que més el caracteritza.

4.- Endesa ha presentat aquest projecte enganyosament com una millora ambiental i social ja que la presa permetrà crear una làmina dâaigua permanent aigües amunt de Mont-rebei que farà possible, segons lâempresa, lâús turístic i la dinamització del territori. Lâempresa no valora, però lâimpacte aigües avall sobre la dinàmica dels sistema natural fluvial i el paisatge, ni lâactual ús turístic i recreatiu del congost de Mont-rebei que cada any rep uns 30.000 visitants, amb el que això representa per lâeconomia local (turisme rural i de qualitat) i per la permanència de la gent del territori. Lâúnic que persegueix de veritat ENDESA no es altra cosa que la construcció de la presa per turbinar dues vegades lâaigua de la central de Pont de Muntanyana, que amb uns 35 metres cúbics per segon, produiria 38 MW/any, aconseguint quantiosos guanys econòmics: aquesta és la seva fita, i es prioritzarà per sobre de la conservació de Montrebei.

5.- El congost de Montrebei és el que queda dâuna gran terra que va ser sacrificada en nom del progrés. Molts poblets: Finestres, Blancafort, Fet, etc. van haver de ser abandonats i les veus de la seva gest es van perdre per sempre. Aquestes terres, on es reflectia la unió de Catalunya i Aragó parlant la mateixa llengua, van quedar despoblades per sempre i així, es perdé un tros de la nostra història.

6.- Resulta si més no lamentable que les autoritats catalanes, per veu del Conseller dâObres Públiques, i les aragoneses, per veu del Vicepresident de la Diputació dâOsca, sâhagin manifestat a favor de la presa, sense esperar lâopinió de les autoritats ambientals competents i els seus tràmits. Una actitud poc responsable i gens democràtica.

7.- Que per tot això, i més, la Plataforma per la Defensa del Montsec inicia la campanya âEl Congost de Montrebei, Patrimoni de Tothom - No a la construcció dâuna presa al Congost de Montrebei per part dâENDESAâ?, amb els objectius dâinformar a la ciutadania sobre lâimpacte ambiental i social de la presa que ENDESA vol construir al Congost de Montrebei, de pressionar a les administracions i, finalment, aturar el projecte.

8.- La lluita per Montrebei ja ve de lluny. Lâany 1985 els moviments ecologista, excursionista i social vàrem lluitar per evitar que el tram de lâeix occidental català passés pel congost de Montrebei, i ho vàrem aconseguir. Ara, assumim de nou el nostre compromís dâunir esforços per evitar la construcció de la presa, aturar la primacia dels interessos econòmics i aconseguir salvaguardar el congost de Montrebei, que és patrimoni de tothom.

Per a més informació: -plataformamontsec ARROBA lleida.org, -ipcena ARROBA ipcena.org

Si voleu fer una aportació econòmica per col·laborar amb la campanya podeu fer-ho a través del número de compte de Caixa Manresa 2041 0100190000015359

Hi ha documents adjunts per donar suport a la campanya amb signatures i adhesions. Un cop emplenats els podeu fer arribar a: IPCENA, Plaça Gramàtics nº2, baixos, 25002 Lleida, o als correus electrònics plataformamontsec ARROBA lleida.org, ipcena ARROBA ipcena.org

---

El congost de Montrebei patrimoni de tothom. No a la construcció dâuna presa per part dâEndesa!

Plataforma Montsec

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa