Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : especulació i okupació
L´ajuntament vol trossejar bcn en 73 barris
05 des 2006
BCN amplia a 73 els barris enmig d'una tempesta política

1. • Hereu recela del pla, que divideix l'equip de govern pel gran rebuig veïnal

ALBERT OLLÉS
BARCELONA

Ni 75 ni 74, com s'havia especulat, ni tampoc 70, com va proposar inicialment l'anterior alcalde, Joan Clos, el 4 de maig passat. Finalment, el nou mapa de barris de Barcelona, el primer oficial amb què comptarà la ciutat, estarà dividit en 73 unitats.
Així ho indica el document final elaborat pel consistori, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, després del debat obert entre l'equip de govern, la comissió d'experts creada per redactar el document, els 10 districtes i les associacions de veïns. Un procés complex en què hi ha hagut diferències importants, a les quals no ha estat estrany l'actual alcalde.
Segons ha pogut saber aquest diari, Hereu no veu amb bons ulls el document, que s'ha d'aprovar --si no hi ha canvis d'última hora-- al ple del 22 de desembre. Aquestes reticències estan lligades especialment a l'oposició frontal al projecte de les entitats veïnals.
La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) considera "innecessària" la iniciativa. Així, la presidenta de l'entitat, Eva Fernández, ha demanat personalment a Hereu la "retirada" del pla. Els grups de l'oposició coincideixen en aquesta opinió i qualifiquen el projecte de "confús i electoralista"; mentre que diversos regidors de districte i els socis de govern del PSC a l'ajuntament, ERC i ICV-EUiA, també han mostrat el seu rebuig a alguns nous barris i alguns canvis de denominacions.
La regidora d'Urbanisme, Assumpta Escarp, va reconèixer ahir "algunes" discrepàncies amb els socis i els veïns, però va negar que hi hagi divergències internes en el grup municipal del PSC i va mostrar la seva decisió ferma d'aprovar definitivament el mapa abans que acabi l'any.

LA NOVETAT
El Baró de Viver, la Clota i Can Peguera s'estrenen

Els tres nous barris que s'afegeixen als 70 anteriors són el de la Clota, al districte d'Horta-Guinardó, el de Can Peguera, a Nou Barris, i el del Baró de Viver, a Sant Andreu. Tots tres tenien en la proposta anterior entitat de veïnat --subdivisions que es creen dintre de cada barri--, però la pressió dels veïns (a Can Peguera van arribar a organitzar un referèndum), al.legant raons de tradició històrica i reconeixement popular, els ha servit per guanyar autonomia pròpia.


LES DIVISIONS
Modificació de fronteres interiors a l'Eixample


L'ajuntament va obrir entre els mesos de juny i juliol un procés de participació ciutadana en què s'han presentat la considerable xifra de 2.060 al.legacions i aportacions per part d'associacions, partits polítics i persones a títol individual. Els canvis efectuats ara es basen en aquesta informació i busquen el màxim consens social en aquells punts on el pla ha trobat més rebuig.
Les divisions internes del territori dels districtes també han generat polèmica, al decidir l'adscripció a equipaments actuals i futurs. El canvi més important de fronteres entre el pla del mes de maig i l'actual s'ha fet a l'Esquerra de l'Eixample, que anteriorment estava dividida de forma horitzontal entre el barri de l'Esquerra Alta i el d'Esquerra Baixa, amb l'avinguda de Roma com a frontera. Ara es fragmenta verticalment en Nova Esquerra de l'Eixample i Antiga Esquerra.

LES DENOMINACIONS
Nous noms a Ciutat Vella, Sants i Sant Martí

La nova proposta manté el mateix nombre de veïnats o zones estadístiques, 236, però canvia diverses denominacions de barris. La més significativa és la que es produeix a Ciutat Vella, amb la zona coneguda popularment com a Casc Antic. Primer es va proposar la denominació conjunta de barri de Sant Pere-Santa Caterina-El Born i ara passa a dir-se Antics Palaus.
A Sants-Montjuïc hi ha tres canvis. La Marina-Montjuïc es rebateja com la Marina de Port i la zona abans designada com a Marina-Port, pendent d'urbanitzar, es diu ara la Marina del Prat Vermell. Badal segueix segregat del nucli antic de Sants, però amb la denominació conjunta Sants-Badal per recordar la vinculació històrica.
Aquest mateix motiu justifica cinc canvis de nom a Sant Martí. Camp de l'Arpa, per al qual els veïns demanaven la fusió amb el Clot, es manté com un barri autònom, però sota la denominació Camp de l'Arpa del Clot. Glòries-El Parc es dirà el Parc i la Llacuna del Poblenou; la Vila Olímpica serà la Vila Olímpica del Poblenou, i Diagonal Mar passa a dir-se Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou.
D'aquesta manera s'intenta compensar la gran fragmentació soferta pel barri del Poblenou, que ha quedat reduït al nucli al voltant de la rambla. Finalment, el centre històric de Sant Martí passa a dir-se Sant Martí de Provençals, tal com havien demanat els veïns.

EL CALENDARI
Aprovació final prevista per al 22 de desembre


Aquesta proposta difereix en alguns punts del document presentat per la comissió d'experts, com en el cas dels tres nous barris, perquè està sent analitzada i aprovada durant aquest mes als plens dels 10 districtes. Ahir es va aprovar el mapa de
Sarrià-Sant Gervasi, i per tant ja només queda el de les Corts, que té previst celebrar la sessió plenària el dia 13. Aquest mateix dia serà debatut en la comissió municipal de presidència i el 22 ha de rebre el vistiplau final, per entrar en vigor durant l'any que ve.
-------------

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idn=Mapa de la proposta de nous barris per a BCN:


1_mapa.pdf
mapa.pdf (161,09 KiB)

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa