Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: ecologia
Contra el Quart Cinturó, feu-ne ressò
29 nov 2006
Ja haureu sentit a parlar del comunament anomenat Quart Cinturó. Pels que no sabeu ben bé del que es tracta o per què genera tanta oposició us en faig cinc cèntims.
El Quart Cinturó és un projecte d'una autovia que enllaçaria Vilafranca del Penedès i Granollers creuant el Vallès i part del Baix Llobregat i Penedès. Els defensors del pla justifiquen la construcció de l'autovia perquè la xarxa de carreteres d'alta capacitat de l'àrea de Barcelona està sovint congestionada, cosa que és certa.

La qüestió que ens ocupa és trobar la solució a aquest problema i és aquí on distingim dues mentalitats diferents. Ells proposen agreujar el problema a llarg termini. Nosaltres proposem atacar l'arrel del problema. Si les carreteres estan tan plenes són per als motius que a continuació enumero:
-El trànsit de mercaderies a Espanya circula majoritàriament per carretera.
-El transport públic viari i ferroviari és visiblement deficient al nostre país.
-Es dóna a l'àrea de Barcelona una proliferació d'urbanitzacions de baixa densitat (cases adossades, xalets) que produeix que s'hagi d'utilitzar molt el cotxe perquè "tot queda molt lluny".

El projecte del Quart Cinturó significaria:
-Destrucció directa dels paratges agroforestals per on discorreria, especialment el Vallès nord, que fins ara havia quedat més al marge del procés urbanitzador i per la qual cosa té el paper essencial d'espai d'oci, gaudi i tranquilitat de la població urbana.
-Afavoriment del transport privat, l'automòbil. Això provocaria un augment del diòxid de carboni a l'àrea metropolitana, una regió que ja suporta una contaminació alta. Recordem que cada any moren a l'àrea urbana de Barcelona milers de persones per malalties respiratòries relacionades amb la polució de l'aire. El Quart Cinturó significa també contribuir a un canvi climàtic evident amb conseqüències gravíssimes a nivell mundial.
-Continuació del procés urbanitzador a gran escala pel major accés als territoris afectats.

Aquells que ens acusen de la cultura del "no a tot" menteixen i falsejen la realitat. La nostra proposta té aquests eixos:
-Dignificar el transport públic, especialment el ferroviari, tot potenciant les rodalies com ara la línia de Mollet al Papiol i incrementant els horaris i la qualitat d'aquest servei que actualment es troba a la cua de l'Europa Occidental.
-Treure el trànsit de mercaderies de la carretera per dur-les al tren i acostar-nos així a països europeus on les mercaderies circulen majoritàriament per la via fèrria.
-Millorar la xarxa de carreteres secundàries i invertir en una mobilitat racional.
-Afavorir una urbanització compacta del territori i frenar en el possible aquest creixement que ja està arribant a la saturació a moltes zones.

Gaudir d'un medi ambient de qualitat i d'un paisatge bell hauria de ser un dret reconegut però com que no es pot comptar amb diners els polítics no ho tenen en compte. Però de fet ells mateixos valoren un entorn agradable i per això posseeixen les seves segones residències en paratges bonics. És que la majoria de la població ha d'acceptar viure en un entorn amb soroll, contaminació i pur ciment? La iniciativa del Quart Cinturó crec que és una barreja d'una mentalitat primitiva i curta de mires i d'uns interessos que vinculen molt estretament el poder polític amb les empreses constructores.

El dia 3 de desembre hi ha una manifestació a Sabadell contra el Quart Cinturó. Hauria de significar una demostració de força de la ciutadania per fer decantar la balança en un govern d'Entesa que compta amb detractors d'aquest projecte. Us demano que aneu a la manifestació i que tots junts aconseguim que s'imposi la racionalitat i la intel·ligència.

Gràcies per llegir-me. M'he allargat un xic.
Mira també:
http://www.adenc.org/
http://ccqc.pangea.org/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Contra el Quart Cinturó, feu-ne ressò
29 nov 2006
"mentalitat primitiva"? Ja! Si de cas serà tot el contrari, que més voldria que tinguessin una mentalitat primitiva, viuríem en harmonia amb la natura.
Re: Contra el Quart Cinturó, feu-ne ressò
30 nov 2006
viure amb harmonia amb la natura... Tu ets d'aquells que vius al bosc menjant arrels i teclejant un ordinador fet de fusta, no?
Sindicato Sindicat