Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : laboral
Iberia suspèn de feina i sou 59 treballadors per la vaga del Prat
28 nov 2006
Dimarts, 28 de novembre del 2006 (9:08:15)


Les sancions oscil·len entre 16 i 60 dies, i els sindicats hi recorreran en contra

El Punt - 28/11/2006 - ROSA M. BRAVO. El Prat de Llobregat.- La companyia Iberia suspendrà de feina i sou 59 treballadors del servei de terra de l'aeroport del Prat com a responsables de fets molt greus durant la vaga que va col·lapsar l'aeroport el 28 de juliol passat. Nou treballadors han estat sancionats amb 60 dies de suspensió, 25 empleats amb sancions de 45 dies i els 25 restants amb 16 dies. Els sindicats han anunciat que recorreran contra les sancions, sobretot les que consideren més indiscriminades, i que obriran un fons per ajudar els afectats.
Quatre mesos després de la vaga i arran d'una investigació interna, Iberia ha resolt que 59 treballadors van cometre faltes molt greus, segons el reglament de l'empresa, per l'ocupació de les pistes, fet que va obligar a cancel·lar 544 vols i va deixar en terra 100.000 passatgers. La companyia considera que totes les faltes tenen la mateixa gravetat però les sancions s'han acordat segons la possibilitat de demostrar la participació dels implicats en els fets. Seguint aquest criteri, els empleats amb la sanció més alta, de 60 dies, són els nou que va detenir la Guàrdia Civil a les pistes. 25 treballadors seran multats amb 45 dies perquè Iberia afirma que té constància que van ocupar les pistes a partir de les gravacions de càmeres de seguretat i dels mitjans de comunicació. I els 25 restants estaran 16 dies sense feina ni sou «pels danys produïts», segons una portaveu de la companyia. Iberia encara no ha explicat quan i de quina manera començarà a executar les sancions, però sí que ha aclarit que es farà de manera gradual perquè no afecti el servei que es presta als usuaris. No hi ha notícies, en canvi, de les mesures legals que la ministra de Foment, Magdalena �lvarez, va anunciar que obriria contra Iberia per no haver prestat el servei a què està obligada.


Els sindicats recorreran contra les sancions perquè consideren que moltes no estan fonamentades. El comitè âCCOO, UGT i minoritaris com ara CISA i CGT, aquests dos últims amb dos delegats expedientatsâ encara no ha acordat una acció unànime, però els diferents sindicats ja han posat en mans dels seus advocats la manera de recórrer contra les suspensions. Miguel Ã?ngel Sánchez, representants de CISA, afirma que «moltes sancions no estan fonamentades, ja que són aleatòries». Els sindicats han decidit recórrer en primer terme contra les suspensions de 16 dies, ja que creuen que Iberia actua sense proves. El responsable estatal d'Iberia a la UGT, Alberto Garrido, va explicar que cada matí els vehicles que es van utilitzar durant la vaga per bloquejar les pistes s'assignen a un treballador diferent, per la qual cosa no hi ha un empleat responsable d'un vehicle. Els sindicats consideren per aquest motiu que és arbitrari castigar els empleats que aquell dia estaven al càrrec dels vehicles perquè qualsevol treballador els podria haver mogut. Els advocats estudiaran també com afrontar la resta de sancions.


El que sí que ha acordat el comitè és crear una caixa de resistència, és a dir, recollir fons per ajudar els expedientats durant la suspensió de feina i sou. Els sindicats no han concretat la xifra que haurien de recaptar i que podria superar els 80.000 euros. La CGT, a més, recollirà diners per als tres afiliats seus que han estat sancionats.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat