Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: sexualitats
Debat sobre homosexualitat s'estén a tot L'Àfrica
28 nov 2006
La decisió de Sud-àfrica de legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe ha agafat per sorpresa la major part de l'Àfrica. Considerat per molts intel•lectuals com una prova de desenvolupament, l'acceptació de gais i lesbianes a Sud-àfrica està provocant el descobriment d'unes minories sexuals nacionals a totes les cantonades de l'Àfrica. El debat, que podria conduir a una major liberalització - acaba de començar.
El Tribunal Constitucional de Sud-àfrica no imaginava probablement les grans conseqüències de la seva decisió quan va sentenciar l'any passat que el parlament havia d'esmenar la legislació per tenir en compte les parelles del mateix sexe, una cosa que va ser aprovada per una gran majoria parlamentària a començaments d'aquest mes.


La notícia es va estendre ràpidament per totes les cantonades de l'Àfrica Subsahariana, on a molts països el tema de l'homosexualitat mai no ha arribat als mitjans nacionals ni gaire menys a la justícia. Sent principalment un gran tabú o un tema totalment desconeguda entre la majoria sexual, l'homosexualitat primer necessitava ser tractada en els mitjans de comunicació sud-africans.


Per al creixent nombre d'activistes homosexuals a tota Àfrica, aquesta primera presentació, relativament positiva, de l'homosexualitat en els mitjans sud-africans ha d'haver vingut com un regal caigut del cel. Als pocs països on ja havia començat un debat nacional sobre l'homosexualitat abans de l'exemple del favorable de Sud-àfrica, havien dominat els missatges negatius que relacionaven l'homosexualitat amb una pràctica "no africana" i amb un "comportament artificial, odiós i pervers". Aquest era el cas en la major part dels països anglòfons del sud i l'est de l'Àfrica, a més del Camerun.


Als països en els quals no s'ha parlat del tema, tanmateix, l'homosexualitat es descobreix com un fenomen global - també "africà" - que és necessari entendre millor. Els primers articles sobre el tema en mitjans nacionals, per tant, donen una lliçó de la història de l'homosexualitat, discuteixen les diferències entre les opinions mèdiques i religioses i intenten sovint trobar alguns representants nacionals per provar que això també succeeix al país. Es presenten les visions negatives i positives, i sobretot, no es presenta cap conclusió.


A Moçambic, l'homosexualitat va tenir un positiu debut en la premsa nacional, quan l'agència de notícies estatal entrevistava el passat mes al principal grup de drets humans del país a la seva nova campanya per detenir la discriminació contra gais i lesbianes. El primer setmanal independent del país, 'Savana', va ser més enllà entrevistant-se amb diversos gais d'una nova organització, que comentaven les seves experiències de discriminació i van presentar la seva forma de vida d'una manera que no escandalitzava ningú.


Els mitjans principals nacionals de Moçambic semblen així promoure una millora de la situació dels drets per a les minories sexuals del país, i els representants del govern han promès revisar la situació. La influència de la veïna Sud-àfrica ha provocat segurament un ràpid impacte en el diàleg social a Moçambic, on mai no s'ha registrat una discussió sobre l'homosexualitat abans del mes passat.


En altres països de parla portuguesa, la legislació sud-africà permetent el matrimoni entre persones del mateix sexe també ha rebut molta atenció, però sobretot amb la mirada més freda cap a un esdeveniment estranger. Tant 'Jornal de São Tomé' 'Angola Press' van tractar el cas com una notícia internacional sense relacionar-la amb les seves pròpies minories sexuals als seus respectius països.


En Burkina Faso, lluny, lluny de Sud-àfrica, el primer encontre de la nació amb aquest tema va ser més accidental. Un burkinabe que vivia a França va parlar de la seva homosexualitat en 'TV5', criticant la doble moral al seu país d'origen. L'entrevista va ser esmentada en la premsa de Burkina Faso, deixant notar que el tema se sortia del tradicional tabú.


En l'últim número de 'Bendré', el principal setmanari independent de Burkina Faso, el periodista Jean-Paul Bamogo entra en una discussió més gran sobre l'homosexualitat basada en la nova legislació de Sud-àfrica. Al seu article 'Homosexualitat - evolució o regressió', presenta la història de l'homosexualitat del sexe masculí des de Sócrates a "almenys 800.000" homosexuals assassinats en els camps de concentració de l'Alemanya nazi. Reconeixent que l'homosexualitat és una realitat a Burkina Faso, adverteix tanmateix que molts gais comporten un perill per a la reproducció.


Al Camerun, molts mitjans van treballar per millorar la seva cobertura de l'homosexualitat quan la decisió sud-africana va provocar el segon debat al país sobre el tema l'últim any. La vegada última que els mitjans del Camerun tractaven el tema, la discussió públic va degenerar en una campanya de "treure de l'armari" polítics i alts càrrecs, acusats per la premsa de ser gais. Els mitjans més seriosos es van resistir a formar part de la campanya, que va comportar un record de vendes per als tabloides camerunesos.


En un article - il·lustrat amb una foto sensual de dos homes que es besen - ' Le Messager' presentava el dimarts a Sud-àfrica com "la nació gai". En el reconeixement del paper predominant que juga Sud-àfrica, el diari preves que altres països aviat copiaran el seu exemple i legalitzaran el matrimoni entre persones del mateix sexe.


Als països de parla anglesa on les campanyes del govern en contra de l'homosexualitat s'han mantingut durant més temps - Kenya, Uganda, Zimbabwe i Nigèria - les notícies de Sud-àfrica van causar una sorpresa negativa. A Nigèria, l'arquebisbe anglicà ultraconservador Peter Akinola condemnava fortament la decisió sud-africana. A Uganda, fins i tot va causar protestes per part d'organitzacions civils i eclesiàstiques aquesta setmana. Les esglésies a Kenya i Tanzània van seguir els mateixos passos.


També a l'Àfrica francòfona, no totes les primeres reaccions a la mesura sud-africà eren positives. A Congo Brazzaville, les autoritats van ser agafades per sorpresa quan se'ls preguntava recentment pel procés de liberalització a Sud-àfrica. El govern de Brazzaville no va saber donar una altra resposta més que dir que "l'homosexualitat no existeix al Congo". La premsa no ha intentat fins ara provar que el govern està equivocat.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Debat sobre homosexualitat s'estén a tot L'Àfrica
28 nov 2006
l'homosexualitat no s'estén, es reconeix.

perfavor.. com si fos una pandèmia.
Re: Debat sobre homosexualitat s'estén a tot L'Àfrica
28 nov 2006
com que uff... el títol diu que s'estén el debat, no l'homosexualitat. l'homosexualitat és innata.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more