Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sexualitats
Brasil: aproven presó per discriminació d'homosexuals
26 nov 2006
Homosexuals, bisexuals i travestis tenen dret a qualsevol ocupació, entrar a qualsevol local i qui els discrimini per la seva orientació sexual s'exposa a passar fins a cinc anys en la presó, d'acord amb un nou projecte de llei. El projecte aprovat en la Càmera de Diputats encara requereix el vistiplau del Senat, però una legisladora que impulsa el text confia que els senadors donaran llum verda a la iniciativa, encara que encara no es fixa una data per a aquesta votació en la cambra alta.
"Això és una llarga demanda dels grups (d'homosexuals), ells volen aquesta llei i si ho senadors volen l'aproven aquest any", va dir en conversa telefònica amb la diputada Iara Bernardi. En Brasil, va dir, "hem de tenir consciència que tots són persones i mereixen respecte".


Segons el text aprovat el dijous a la tarda en la cambra baixa, en un votació a mà alçada i per majoria dels 513 diputats, una persona que discrimini a un homosexual, bisexual, lesbiana, transsexual i travesti a causa de la seva orientació podrà ser castigat amb un mínim dos i un màxim de cinc anys de presó.


El patró que acomiadi, directa o indirectament, en raó d'aquesta orientació sexual, també podrà ser condemnat a la mateixa pena, tant com qui es negui, impedeixi o coure preus més alts per llogar, comprar o arrendar un bé moble o immoble, d'acord amb el text del projecte divulgat en el lloc d'internet de la Càmera de Diputats.


Aquestes penes de presó també abasten impedir l'ingrés a institucions educatives, a hotels, locals públics o privats com bars, restaurants, entre uns altres, va dir la diputada.


Però a més si la persona és condemnada per discriminació quedarà impedida de participar, directa i indirectament, en contractes amb entitats públiques, tenir accés a crèdits en bancs o entitats estatals i rebre beneficis de descomptes tributaris, segons el projecte.


Un empleat públic podrà perdre el seu treball si discrimina a un company.


I el càstig de presó, de dues a cinc anys, també podrà ser aplicat a qui prohibí, per discriminació sexual que ciutadans es besin o s'abracin en locals públics i privats.


"Sempre vam voler que s'equiparés l'homofòbia al racisme", va dir Betto de Jesús, director administratiu de l'Associació Brasilera de Gais, un dels moviments de defensa dels drets homosexuals en el país.


"Tots ens insultaven, no et boten d'un bar però et donen cervesa calenta, és una cosa subtil, però que passa tots els dies", va agregar de Jesús telefònicament. "Amb això tindrem per primera vegada protecció federal perquè hem estat els únics en no tenir-la", va assegurar.


Actes de discriminació per raça, color, ètnia i religió ja són penats a Brasil per una llei de 1989 amb mínim un any de presó.


Altres països en Sudamérica, com Uruguai, Mèxic i almenys dues províncies a Argentina, ja també penen la discriminació per l'orientació sexual, va dir de Jesús.


Grups gais estimen que homosexuals i lesbianes representen més de 10% de la població de 185 milions de Brasil.


En Brasil i al llarg dels últims anys, la comunitat gai ha obtingut triomfs com quan al febrer del 2003, la Cort Suprema va dictaminar que els homes i les dones homosexuals tenen dret a rebre beneficis de l'assegurança social, així com pensions, després de la mort dels seus companys.


En 2004, una cort en l'estat de Riu Gran do Sul, en el sud de Brasil, es va convertir en el primer del país a permetre les unions civils entre parelles del mateix sexe i en atorgar-los els mateixos drets que les parelles casades.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat